Fanshop
Fanshop

Been moet sleutelen aan opstelling voor stadsderby

Als Rotterdammer kent Mario Been als geen ander de sentimenten die leven bij een stadsderby tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord. Dat de emoties zondag hoog op kunnen lopen op en naast het veld, hoeft niemand hem te vertellen. ‘Maar wij zullen deze wedstrijd op dezelfde manier ingaan als elke andere wedstrijd en dat is met het doel om te winnen’, zei de oefenmeester vrijdag.
Ondanks de zestiende plaats op de ranglijst die Sparta inneemt en een reeks van mindere resultaten in de afgelopen wedstrijden, verwacht Been geen makkelijk duel op Het Kasteel. ‘Je kunt zeggen dat Sparta niet voor niets op die positie staat, maar ik denk dat die ploeg op basis van hun kwaliteiten hoger had moeten staan. Ze hebben alleen veel punten verloren door desastreuze fouten.’

Extra hobbel voor Feyenoord is dat het elftal zondag op verschillende punten gewijzigd zal zijn ten opzichte van het laatste competitieduel met RKC Waalwijk. Kelvin Leerdam en Jonathan De Guzman ontbreken wegens blessures, waardoor Been wat moet schuiven in zijn opstelling. Leroy Fer komt weer als rechtsback te spelen, Denny Landzaat neem zijn plaats op het middenveld over, terwijl Georginio Wijnaldum de positie van De Guzman zal innemen.

Aan die beslissingen ging het nodige overleg in de technische staf vooraf, zo vertelde Been. ‘Het zit allemaal heel dicht tegen elkaar aan in deze groep. Voor elke positie hebben we meerdere mogelijkheden. De jongens houden elkaar scherp op die manier. Als de ene niet speelt, kan er zomaar iemand anders op zijn plek.’

De trainer haalde het voorbeeld aan van Wijnaldum, die zondag de voorkeur krijgt boven bijvoorbeeld Luigi Bruins en Stefan Babovic. ‘Die twee zitten er heel kort achter’, stelde Been. ‘Babovic hebben we afgelopen maandag bij de beloften aan het werk gezien en hoewel het een slechte wedstrijd was kon je duidelijk zien dat hij veel voetbalkwaliteiten heeft. Maar voor zondag denken we dat we met Georginio de juiste keuze maken.’

Wijnaldum is sowieso een speler die Been liever in de as van het veld ziet dan aan de zijkant. De jeugdinternational begon het seizoen nog wel op de rechterflank, maar moest die positie na een blessure afstaan aan Andwélé Slory. Been: ‘Wijnaldum is een ander type dan De Guzman. Hij zal moeten laten zien dat hij op deze sleutelpositie uit de voeten kan. Hij heeft de eigenschappen en kwaliteiten om van waarde te zijn, al zal hij misschien wat tijd nodig hebben.’

DE TEGENSTANDER

Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten met Sparta Rotterdam. De Spangenaren bivakkeren vanaf de eerste speelronde in de onderste regionen van de eredivisie, waar zij de laatste drie seizoenen nog op de dertiende plaats eindigden. Met acht punten uit negen wedstrijden bezet de ploeg van trainer Frans Adelaar de zestiende plaats, maar de achterstand op nummer zeven Vitesse bedraagt slechts drie punten.

Om het gat met de Arnhemmers te dichten, zullen de Spartanen de komende weken iets moeten doen wat de eerste negen speelronden maar mondjesmaat lukte: scoren. Slechts vier keer wist Sparta tot op heden in deze competitie het net te vinden, waarmee het de minst scorende ploeg in het betaalde voetbal is.

Adelaar heeft voorin de beschikking over een aantal jonge talenten met potentie, alleen hebben deze spelers nog niet laten zien op het hoogste niveau met enige regelmaat het vijandelijke doel te kunnen vinden. Slechts Rydell Poepon kan redelijke scoringscijfers overleggen, met in de laatste twee seizoenen eerst tien en vervolgens negen doelpunten in de eredivisie.

Mag het uitblijven van doelpunten dan niet hoopvol stemmen, de resultaten van de Spangenaren tegen Feyenoord in eigen huis de laatste twee seizoenen zijn voor Sparta wél iets om zich aan vast te houden. Hoewel Sparta beide wedstrijden lang niet altijd het beste van het spel had, werd Feyenoord wel twee keer op een nederlaag getrakteerd.

In het seizoen 2007/2008 was het Marvin Emnes die in blessuretijd met een daverende knal de 3-2 op het scorebord zette, afgelopen seizoen mocht Poepon bij het scheiden van de markt van dichtbij de bal binnen schieten, waardoor Feyenoord met een 2-1 nederlaag en gedesillusioneerd van het veld ging. Het zal de ploeg van Adelaar ertoe bewegen ook tijdens de komende editie tot het laatste moment te blijven knokken.

Sparta Rotterdam – Feyenoord
Zondag 18 oktober om 16:30 uur op Het Kasteel
Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
Sparta Rotterdam: Seliga; Rutjes, Adeleye, Viergever, Slijngard; Falkenburg, Van Gessel, Strootman; Denneboom, Bodul en Duplan.
Feyenoord: Van Dijk; Fer, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Wijnaldum, El Ahmadi; Slory, Tomasson en Cissé.

STATISTIEKEN

UIT
29/10/2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-1
23/03.2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 3-2
10/09/2006 Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-4
21/08/2005 Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-3
24/03/2002 Sparta Rotterdam – Feyenoord 0-5

THUIS
04/02/2009 Feyenoord – Sparta Rotterdam 1-0
26/12/2007 Feyenoord – Sparta Rotterdam 2-0
23/12/2006 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-2
19/02/2006 Feyenoord – Sparta Rotterdam 4-0
19/08/2001 Feyenoord – Sparta Rotterdam 5-0