Fanshop
Fanshop

Feyenoord houdt met negen man geen stand op Het Kasteel

Feyenoord heeft zondag op Het Kasteel de tweede nederlaag van het seizoen geleden. De ploeg hield na een 0-1 voorsprong bij rust, dankzij een doelpunt van André Bahia, in de tweede helft geen stand. Dat was voor een groot deel te wijten aan twee rode kaarten kort na rust. Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson moesten vertrekken na onnodige overtredingen op de helft van Sparta. De thuisploeg, waar Rydell Poepon rood kreeg, kon profiteren dankzij treffers van Poepon en Kevin Strootman: 2-1.

Hoewel Feyenoord geen al te beste eerste helft speelde, kon de ploeg bij rust toch concluderen dat het zelden in de problemen was gekomen. Dankzij een doelpunt van André Bahia acht minuten voor het verstrijken van de eerste helft was het elftal van Mario Been bovendien op een 0-1 voorsprong gekomen, waardoor er bij rust geen vuiltje aan de lucht was.Die enige goal was het gevolg van een vrije trap vanaf de linkerhoek van het veld, die door Andwelé Slory hoog voor het doel werd getrapt. André Bahia kon vervolgens na tussenkomst van een Spartaan bij de tweede paal binnenkoppen.Tot de openingstreffer kon de wedstrijd op Het Kasteel alle kanten op. Feyenoord miste dankzij verschillende wisselingen in de opstelling vastigheid en dat resulteerde in diverse mislukte combinaties. Meer dan eens rolde een bal door miscommunicatie zomaar over de zij- of achterlijn.Het gevolg was dat Feyenoord nauwelijks grote kansen wist te creëren. Dichterbij dan de rand van het zestienmetergebied kwamen de bezoekers zelden, waardoor het gevaar aanvankelijk beperkt bleef tot afstandschoten van Sekou Cissé, die twee keer nipt het doel miste. Bij de enige echt geslaagde aanval kwam Jon Dahl Tomasson kort voor het doel net een teen te kort om binnen te tikken, nadat Giovanni van Bronckhorst de bal vanaf de zijlijn knap achter de defensie van Sparta had gelegd.Aan de andere kant hoefde Rob van Dijk de eerste twintig minuten slechts tweemaal op zijn hoede te zijn bij afstandschoten van Rydell Poepon (gestopt)en Nick Viergever (naast), maar de doelman behoedde zijn ploeg op slag van rust voor de gelijkmaker. Van Dijk kreeg toen een schot van Darko Bodul niet onder controle, waarna hij zich als een hongerige leeuw voor de rebound van de schoen van Erik Falkenburg gooide. Dezelfde Falkenburg kopte een minuut later net over.

Feyenoord kwam zo voor rust nauwelijks in de problemen, maar zag het wedstrijdbeeld in de tweede helft volledig kantelen. Dat was voor een groot deel te wijten aan een te betwisten rode kaart voor Cissé vijf minuten na rust. De aanvaller maakte op de middellijn een onnodige tackle op het been van Poepon en mocht inrukken van scheidsrechter Bas Nijhuis.Sparta, dat al een stuk sterker uit de kleedkamer was gekomen, maakte handig van de man-meer-situatie gebruik en gaf nog wat extra gas, wat al snel resulteerde in de gelijkmaker. De sterk spelende Edouard Duplan legde de bal vanaf de achterlijn terug op Falkenburg, die met links Van Dijk verschalkte.Het was een koude douche voor Feyenoord, dat in een kwartier tijd de wedstrijd leek te verspelen. En alsof het nog niet erg genoeg was, kreeg drie minuten na de gelijkmaker ook Tomasson de rode kaart, nadat hij op de helft van Sparta bij een tackle de bal miste maar het been van Emmanuel Boakye raakte. Daarmee leek het laatste sprankje hoop op een goed resultaat te vervliegen, ware het niet dat Poepon weer tien minuten later zijn tweede gele kaart kreeg en de verhoudingen op het veld weer wat werden recht getrokken.Het bleek niet voldoende voor Feyenoord, want de ploeg kwam nauwelijks nog onder de druk van Sparta vandaan en nog maar zelden in de buurt van het vijandelijk doel. Sparta daarentegen had met Edouard Duplan de gevaarlijkste man van het veld in de gelederen. De aanvaller bewees ruim vijf minuten voor tijd zijn waarde door de bal breed te leggen op Kevin Strootman, die vanaf de zestienmeterlijn hard en laag binnenschoot.Mario Been reageerde direct door de aanvallende ingestelde Stefan Babovic in te brengen, die daarmee zijn competitiedebuut voor Feyenoord maakte. Het mocht niet baten, want hoewel er op de instelling van de Feyenoorders niks aan te merken was, konden ze na een vermoeiende tweede helft in de slotfase geen vuist meer maken.Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-1

Scoreverloop:
37’ 0-1 Bahia
57’ 1-1 Poepon
84’ 2-1 Strootman

Scheidsrechter: Nijhuis
Geel: Van Bronckhorst, Bahia, Bodul, Viergever
Rood: Cissé (50’), Tomasson (60’), Poepon (69’ 2x geel)

Opstellingen:
Sparta Rotterdam:
Seliga; Boakye, Adeleye, Viergever, Slijngard; Strootman (87’ Van Gessel), Falkenburg, Rutjes (62’ Denneboom); Duplan, Poepon en Bodul (78’ Godee).
Feyenoord: Van Dijk; Fer, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat (86’ Babovic), Wijnaldum (83’ Bruins), El Ahmadi; Slory (71’ Biseswar), Tomasson en Cissé.