Fanshop
Fanshop

Been: ‘Als we bij de les zijn, moeten we winnen’

Mario Been had het vrijdag tijdens zijn voorbeschouwing op de wedstrijd tegen VVV-Venlo vooral over het afgelopen duel met Sparta Rotterdam. Feyenoord verloor daar drie dure punten en bovendien twee spelers met een rode kaart. ‘Dat hadden we volledig aan onszelf te wijten, vandaar dat we deze week een aantal pittige gesprekken hebben gevoerd’, zei de trainer.
Niet alleen sprak hij met Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson nog eens over hun onnodige rode kaarten, maar ook werd de wedstrijd tegen Sparta aan de hand van videobeelden uitvoerig nabesproken met de groep. ‘Dat resultaat is niet meer terug te draaien, maar op de beelden was duidelijk te zien dat we veel duels verloren en niet scherp waren.’

Het was eigenlijk voor het eerst dit seizoen dat Been die scherpte niet in zijn ploeg had gezien, zo stelde de trainer vrijdag vast. ‘Ik verwacht elke wedstrijd een over mijn lijk-mentaliteit. Dat heb ik afgelopen zondag voor het eerst gemist. Ik weet niet waar het aan lag, maar er zat te veel gemakzucht in de ploeg. Dat is een goede les voor zaterdag als VVV op bezoek komt.’

Feyenoord zal het namelijk niet makkelijk krijgen tegen de promovendus, zo verwacht Been. Hij zag VVV al verschillende keren dit seizoen in actie en constateerde dat de ploeg lastig te verslaan is. ‘Ze hebben veel voetbalkwaliteiten en hebben nog niet veel verloren. Toch denk ik dat als wij bij de les zijn, we van hen moeten winnen.’

Net als vorige week zal Been weer wat moeten schuiven in zijn opstelling. Naast de geblesseerden Dani Fernández en Jonathan De Guzman ontbreken ook de geschorsten Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson. De posities van de laatste twee zullen worden ingenomen door respectievelijk Diego Biseswar en Roy Makaay.

Makaay start zaterdag voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen Vitesse weer eens in de basis in een competitiewedstrijd. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het goed zal doen’, zei Been. ‘Natuurlijk is hij een andere speler dan Tomasson, maar Roy is Roy. Hij is onverstoorbaar en in staat een paar goals te maken. Dat is luxe voor ons. Ik heb het hele seizoen al gezegd dat we iedereen nodig hebben en dat blijkt nu maar weer.’

DE TEGENSTANDER

Winnen van VVV-Venlo valt niet mee dit seizoen. De Limburgers zijn dit jaar terug in de eredivisie en presenteren zich de eerste maanden van het seizoen als een uiterst taaie tegenstander. Slechts koploper FC Twente en nummer twee Ajax kregen de ploeg van trainer Jan van Dijk op de knieën. Alle andere opponenten beten zich stuk op een verbeten VVV, dat zich alles behalve schuil houdt in de loopgraven van de eigen verdediging.

Dat is ook in zijn geheel niet nodig, want met Keisuke Honda heeft het een spelmaker in de ploeg die wel raad weet met de bal. De Japanse international kwam als een komeet uit de startblokken en had al snel vijf doelpunten op zijn naam staan. De laatste wedstrijden wil het in de eredivisie niet meer lukken met scoren, maar tijdens de laatste interlandperiode wist hij in beide duels die Japan speelde het net wel weer te vinden.

Maar dat VVV meer is dan de Japanner alleen, bewijst de ploeg elke week. Van Dijk smeedde een hecht team, waarin de spelers bereid zijn voor elkaar te werken en de aanval durven zoeken. Vaak wordt voor dat laatste Ruben Schaken ingeschakeld, die vanaf de rechterflank meerdere keren per wedstrijd de achterlijn weet te vinden. In de punt van de aanval staat dan vervolgens Sandro Calabro klaar om af te ronden, iets waar hij al vijf keer succesvol in was.

Voor één VVV-er wordt de wedstrijd van zaterdagavond tegen Feyenoord een bijzondere. Patrick Paauwe speelde acht seizoenen in De Kuip en beleefde er zijn succesvolste periode als voetballer. De centrale verdediger won met de Rotterdammers de landstitel en de UEFA Cup en had met een rake vrije trap een groot aandeel in het in de wacht slepen van de Nederlandse Super Cup in 1999.

Paauwe vertrok in de zomer van 2006 uit Rotterdam en is dit seizoen na buitenlandse avonturen bij Valenciennes en Borussia Mönchengladbach met VVV terug op de Nederlandse velden. De ervaren voetballer leidt zijn verdediging met verve, wat mede tot gevolg heeft dat VVV pas twee keer het antwoord verschuldigd moest blijven aan een tegenstander.

Daar staat tegenover dat het ook maar een keer wist te winnen, thuis van Heracles. Liefst zeven van de tien competitiewedstrijden die VVV speelde, leverde geen winnaar op. Doordat zeges nu eenmaal meer opleveren dan remises, vinden de Venlonaren zich halverwege oktober terug op de dertiende positie. En dat is altijd nog hoger dan de voor het seizoen door kenners toegedichte degradatieplaats.

Feyenoord – VVV-Venlo
Zaterdag 23 oktober om 19:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Wijnaldum, Fer; Slory, Makaay en Biseswar.

VVV-Venlo: Begois; Timisela, Paauwe, Van Kouwen, Fleuren; Leemans, Honda, Auassar; Schaken, Calabro en Ahahaoui.

STATISTIEKEN

THUIS
15/03/2008 Feyenoord – VVV-Venlo 4-1
16/01/1994 Feyenoord – VVV 5-0
26/01/1992 Feyenoord – VVV 5-1
02/11/1988 Feyenoord – VVV 2-2
09/03/1988 Feyenoord – VVV 0-2

UIT
09/12/2007 VVV-Venlo –Feyenoord 0-0
27/12/1993 VVV – Feyenoord 1-1
06/09/1992 VVV – Feyenoord 0-1
27/03/1989 VVV – Feyenoord 1-1
01/05/1988 VVV – Feyenoord 2-0