WK-team op de voet gevolgd (III): Luc Castaignos

Feyenoord is met zes spelers hofleverancier van het Nederlands WK-team O/17 dat in Nigeria verblijft voor het Wereldkampioenschap voor spelers onder de zeventien. Stefan de Vrij, Mats van Huijgevoort, Bruno Martins Indi, Kevin Jansen, Shabir Isoufi en Luc Castaignos strijden vanaf eind oktober voor de winst in het Afrikaanse land. Oranje is ingedeeld in een poule met Gambia, Iran en Colombia. Feyenoord.nl volgt de zes talenten op de voet. Vandaag in deel III: Luc Castaignos, die woensdag trefzeker was in de gewonnen poulewedstrijd tegen Gambia.
Fors bezweet kwam Luc Castaignos na de belangrijke 2-1 zege op Gambia uit de kleedkamer. ‘Ik ben kapot’, was het eerste dat de spits kon uitbrengen. Niet zo gek, want hij had er juist een wedstrijd opzitten in een temperatuur van naar schatting 35 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 88 procent tegen een fysiek sterke tegenstander.

Castaignos opende daarin zelf na krap twintig minuten de score. Achteraf kon hij het doelpunt nog goed voor zich halen. ‘Oguzhan Ozyakup speelde de bal op Zakaria Labyad en hij stuurde mij de diepte in. Ik kon de bal nog net halen en schoot met links in. Het schot was niet hard, maar zat wel’, grijnsde de aanvaller, die zo zijn eerste doelpunt op het WK in Nigeria liet aantekenen.

Nederland kon niet lang genieten van de voorsprong, want zeven minuten na de 1-0 kwam Gambia op gelijke hoogte via een strafschop. Het Nederlandse WK-team was na de nederlaag tegen Colombia alleen gebaat bij een overwinning en ging daarom na rust hartstochtelijk op zoek naar een voorsprong. ‘De tweede helft was het lekkerder voetballen’, zei Castaignos. ‘De zon was weg dus het voelde wat minder warm en Gambia kwam niet meer tot grote kansen.’

Oranje bleek met name op conditioneel vlak de sterkere ploeg en kwam twintig minuten voor tijd verdiend op voorsprong door een doelpunt van invaller Tom Boere, op aangeven van een andere invaller, Ouasim Bouy. ‘Gouden wissels van de trainer’, lachte Castaignos na afloop.

De aanvaller kon zelf terugkijken op een goede wedstrijd. ‘Ik heb hard gewerkt en voor een spits is het altijd lekker om een doelpunt mee te pikken’, blikte hij terug. ‘Nu moeten we zaterdag winnen van Iran. Deze overwinning geeft in ieder geval veel vertrouwen.’

Naast Castaignos begonnen ook Stefan de Vrij, Mats van Huijgevoort en Shabir Isoufi in de basis tegen Gambia. Isoufi werd ruim twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Elftalfoto bron: © KNVB