Afstraffing in de Arena

Feyenoord heeft zondag een gevoelige nederlaag geleden tegen Ajax. De Rotterdammers speelden een sterke eerste helft, maar kregen in de slotminuten voor rust een doelpunt en een rode kaart (Stefan Babovic) tegen. Daarmee was het verzet in de tweede helft gebroken en zo kon Ajax uitlopen naar een afgetekende 5-1 zege. Denny Landzaat tekende de eretreffer voor de Rotterdammers aan. In de slotfase kreeg ook Rob van Dijk een rode kaart.

De eerste helft duurde vijf minuten te lang voor Feyenoord. De Rotterdammers gaven Ajax veertig minuten lang prima partij en waren ruim een kwartier lang de sterkste ploeg, maar gaven in de laatste minuten voor rust de wedstrijd uit handen.

Twee onnodige fouten zorgden ervoor dat Ajax met een doelpunt en een man meer de rust in kon gaan. De enige treffer die daarvoor nodig was viel drie minuten voor het verstrijken van de eerste helft, toen Marko Pantelic vanaf de linkerflank halfhoog voorgaf en Demy de Zeeuw in het strafschopgebied uit de rug van Leroy Fer ontsnapte voordat hij de bal al vallend binnen werkte.

Een minuut later was het verzet van de Rotterdammers definitief gebroken, toen Stefan Babovic net over de middellijn een elleboogstoot aan Jan Vertonghen uitdeelde en met rood van het veld werd gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom.

Het waren twee enorme dompers op rij voor Feyenoord, dat in de voorgaande veertig minuten misschien wel het meeste aanspraak had gemaakt op een doelpunt. Hoewel de Rotterdammers moeite hadden om via de combinatie in de buurt van het vijandelijke doel te komen, zorgden dode spelsituaties en een schaars afstandschot toch voor het nodige gevaar.

Ron Vlaar was halverwege de eerste helft het dichtst bij een doelpunt, toen hij vanaf dertig meter afstand hard uithaalde en zijn knappe schot op de paal uiteen zag spatten. Drie minuten later zag de verdediger een slimme kopbal uit een hoekschop net voor de lijn gestopt worden door doelman Maarten Stekelenburg.

Ajax had tot de 1-0 alleen in het eerste kwartier enige aanspraak op een doelpunt gemaakt. Feyenoord oogde wat onzeker in de openingsfase, wat leidde tot kansen voor De Zeeuw en Urby Emanuelson. De eerste schoot over, terwijl Emanuelson zijn schot in de korte hoek gestopt zag worden.

Na rust voltrok het doemscenario voor Feyenoord zich volledig, toen Emanuelson al na twee minuten de marge van Ajax verdubbelde. De middenvelder kreeg de bal na een één-twee met Vurnon Anita aan de zijkant van het strafschopgebied in zijn voeten en schoot fraai in het dak van het doel.

Toen weer een kwartier later ook de 3-0 viel, uit een schot van dichtbij van Gregory van der Wiel, was duidelijk dat Feyenoord in het restant van de wedstrijd alleen maar kon proberen om de uitslag enigszins binnen de perken te houden.

Dat ging de Rotterdammers aanvankelijk aardig af, met dank aan de thuisploeg die veel te gemakzuchtig omsprong met de kansen die het kreeg. Ajax koos voor frivoliteit in plaats van effectiviteit en verzuimde zodoende om verder afstand te nemen.

Denny Landzaat liet twintig minuten voor tijd zien hoe het wél moest, toen hij de bal in de diepte kreeg gespeeld via een vrije trap van achteruit van Van Bronckhorst. Landzaat controleerde de hoge pass en lobte hem vervolgens schitterend vanaf twintig meter over Stekelenburg.

Het slotakkoord was uiteindelijk voor de thuisploeg, waarin de sterk spelende De Zeeuw zijn tweede doelpunt van de middag mocht maken. De middenvelder kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied en zette met een simpele schijnbeweging zowel André Bahia als Van Dijk op het verkeerde been, waarna hij makkelijk binnen kon schieten.

Het leed voor Feyenoord werd in de slotminuten nog wat groter, nadat Van Dijk de doorgebroken Luis Suarez tackelde in het strafschopgebied. Rood voor de doelman en een benutte strafschop van de Uruguayaan waren het gevolg, waarmee de afstraffing in de Arena compleet was.

Ajax – Feyenoord 5-1

42’ 1-0 De Zeeuw
47’ 2-0 Emanuelson
58’ 3-0 Van der Wiel
71’ 3-1 Landzaat
81’ 4-1 De Zeeuw
90’ 5-1 Suarez (strafschop)