Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord wil revanche in tweede topper op rij

De videoprojector draaide overuren de afgelopen week in de kleedkamer van Feyenoord. Keer op keer kwamen de beelden voorbij van de afgelopen wedstrijd tegen Ajax. Veertig minuten lang voetbalde Feyenoord in Amsterdam prima mee, maar na de 1-0 en de daaropvolgende rode kaart was de wedstrijd gespeeld. ‘Daar moeten we van leren’, zei Mario Been. ‘We moeten bij de basis blijven, daar heb ik de hele week op gehamerd. De wedstrijd tegen AZ kan voor ons een fantastische manier zijn om die 5-1 weg te poetsen.’
Zowel bij zijn nabespreking met de groep als met spelers individueel benadrukte Been de fouten die ten grondslag lagen aan de doelpunten van Ajax. ‘Het zijn maar kleine dingetjes, maar dat zijn nu juist de zaken waar het om gaat’, zei de trainer. ‘Een tegenstander niet naar zijn goede been laten draaien of uit je rug laten lopen bijvoorbeeld. Er is maar één manier om dat te veranderen en dat is herhalen, herhalen, herhalen.’

Evenals de afgelopen weken moet Been voor zondag weer wat schuiven met zijn opstelling. Rob van Dijk en Stefan Babovic zijn door hun rode kaarten in de wedstrijd tegen Ajax geschorst tegen AZ, waardoor de technische staf weer nieuwe keuzes moest maken.

Het resultaat is dat Darley de positie van Van Dijk onder de lat overneemt, terwijl Karim El Ahmadi terugkeert op het middenveld. Sekou Cissé keert terug in de spits, nadat hij de afgelopen twee weken was geschorst.

‘Ik verwacht veel van hem’, zei Been over de Ivoriaanse spits. ‘Hij is ongelooflijk talentvol, maar tot dusver heeft hij nog niet laten zien wat hij echt in huis heeft. Deze week zag ik hem op de training een bal in de kruising schieten, dat was ongelooflijk. Ik zou dat ook zo graag eens in de wedstrijd terug zien.’

Hoewel AZ tot dusver een wisselvallig seizoen draait, verwacht Been allerminst een makkelijk duel. ‘Dit is weer een topwedstrijd voor ons’, stelde de oefenmeester. ‘We hebben het wel over een ploeg die Champions League speelt. Voor mij is dit AZ dezelfde ploeg als vorig jaar, alleen missen ze Demy de Zeeuw. We moeten niet denken dat wij daar zo even de drie punten weghalen, want daar is AZ veel te goed voor.’

DE TEGENSTANDER

Feyenoord gaat zondag op bezoek bij de regerend landskampioen van Nederland, maar de trots is er bij AZ inmiddels wel een beetje af. De Alkmaarders kregen dit seizoen al de nodige klappen te verwerken, waarbij het wegvallen van hoofdsponsor DSB zich het hardste deed voelen.

Het financiële imperium van Dirk Scheringa viel om, waarmee ook de geldstroom van Wognum naar Alkmaar droog kwam te liggen. De voormalige politieman trok zich vervolgens terug als voorzitter van AZ, waarmee er een einde kwam aan een regeerperiode van zestien jaar.

Scheringa liet een club in vertwijfeling achter, maar wel een met een modern stadion en een uiterst talentvolle spelersgroep. Ronald Koeman kan beschikken over een keur aan internationals, met Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé als paradepaardjes, hoewel El Hamdaoui zondag wegens een blessure niet inzetbaar is.

Desondanks wil het dit seizoen op het veld vooralsnog niet lukken. In de beker werd in de derde ronde maar ternauwernood afgerekend met de amateurs van Spakenburg en in de competitie bedraagt de achterstand op koploper FC Twente al veertien punten. Het debuut in de Champions League verloopt ook niet zoals gehoopt, met een laatste plaats in de poule als voorlopige stand van zaken.

Door het uitblijven van aansprekende resultaten sijpelen de eerste ontevreden woorden door vanuit de spelersgroep. Na succesvolle tijdperken onder Co Adriaanse en Louis van Gaal moest resultaattrainer Koeman zorgen voor consolidatie van de goede prestaties. Die blijven vooralsnog uit, waardoor het vertrouwen in de voormalige topvoetballer beetje bij beetje lijkt af te brokkelen in Alkmaar.

AZ – Feyenoord
Zondag 8 november om 14.30 uur in het AZ Stadion

Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:
AZ:
Romero; Swerts, Moisander, Moreno, Simon Poulsen; Dembélé, Mendes da Silva, Schaars, Martens; Holman en Pellè.
Feyenoord: Darley; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Fer, El Ahmadi; Slory, Cissé en Wijnaldum.

STATISTIEKEN
UIT

22/03/2009 AZ - Feyenoord 0-0
12/03/2008 AZ - Feyenoord 0-1
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0
19/03/2006 AZ - Feyenoord 1-0
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1

THUIS
13/12/2008 Feyenoord - AZ 0-1
30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
03/04/2005 Feyenoord - AZ 4-2