Fanshop
Fanshop

Wisselvallig Feyenoord laat punten liggen in Alkmaar

Feyenoord en AZ hebben elkaar zondagmiddag in een enerverende wedstrijd in evenwicht gehouden. De Rotterdammers hadden de eerste helft het beste van het spel en openden de score via Sekou Cissé, maar konden na rust de voorsprong niet vasthouden. AZ toonde zich de tweede helft feller en kon via Brett Holman op gelijke hoogte komen: 1-1.

Zonder zelf goed te spelen kwam Feyenoord tot de rust geen moment in problemen in Alkmaar. De regerend landskampioen was geen schim van de ploeg die vorig jaar zoveel indruk maakte en grossierde in persoonlijke fouten.Dat was voor een groot deel te danken aan de bezoekers, die de spelers van AZ direct aanpakten zodra ze over de middellijn kwamen en hen het voetbal zo nagenoeg onmogelijk maakten.

Hoewel AZ iets meer balbezit had, kwam het nauwelijks tot kansen of mogelijkheden voor de ploeg van Ronald Koeman. Zo hoefde doelman Darley pas na ruim een kwartier voor het eerst in actie te komen, toen Rasmus Elm van afstand net naast de paal mikte.Tegen die tijd was Feyenoord al verdiend op voorsprong gekomen. De degelijk spelende Rotterdammers kregen niet veel kansen in de eerste helft, maar toonden zich zeer effectief. Al na vijf minuten opende Sekou Cissé, die zijn schorsing van twee wedstrijden achter de rug had en in de spits begon, de score.De Ivoriaan werd aan de linkerkant van het veld de diepte in gestuurd door Leroy Fer en ontsnapte net aan buitenspel. Vervolgens sneed hij naar binnen en verschalkte de Argentijnse doelman Sergio Romero in de lange hoek.

Drie minuten later was Cissé andermaal gevaarlijk, toen hij vanaf de rechterkant van het veld naar het centrum slalomde en uiteindelijk een zacht schot met links gestopt zag worden.Na rust kwam er een ander AZ uit de kleedkamer dan de ploeg die een kwartier eerder van het veld was gestapt. Niet alleen had Koeman met Graziano Pellè een extra aanvaller in de ploeg gebracht, maar ook zetten de Alkmaarder plots allemaal een stapje extra, terwijl het publiek zich ook opeens ging laten horen.Het resultaat was dat Feyenoord aan het begin van de tweede helft fors met de rug tegen de muur werd gedrukt. Werden de combinaties van de thuisploeg voor rust nog telkens in de kiem gesmoord, in de tweede helft kwamen de Rotterdammers plots telkens een stapje te laat.Het gevolg was dat AZ veel vaker in de buurt van het doel van Darley opdook. Pellè leverde bijvoorbeeld kort na rust een waarschuwingschotje dat net naast rolde, waarna Brett Holman na tien minuten in de tweede helft de gelijkmaker binnen schoot. Hij ontsnapte uit de rug van Karim El Ahmadi, voordat hij vanuit nagenoeg dezelfde positie als Cissé in de eerste helft in het dak van het doel schoot.In het laatste halfuur was het vooral AZ dat nog aandrong om de winnende treffer te maken, maar had moeite om de muur die Feyenoord achterin optrok te slechten. De bezoekers beperkten zich tegelijkertijd in aanvallend opzicht tot een schaarse counter.Dit leverde twintig minuten voor tijd bijna succes op, toen de sterk spelende Cissé opstoomde over de linkerflank en voorgaf op de inlopende Fer. De middenvelder werd dicht voor het doel echter net uit balans gebracht, waardoor hij met links hoog over schoot.In de slotminuut leek André Bahia Feyenoord alsnog naar een zege te koppen uit een vrije trap van invaller Luigi Bruins, maar hij bevond zich kort voor het doel van Romero in buitenspelpositie.

AZ – Feyenoord 1-1

Scoreverloop:
5’ 0-1 Cissé
55’ 1-1 Holman

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Jaliens, Schaars, Moreno, Holman

Opstellingen:
AZ:
Romero; Jaliens, Moreno, Moisander (46’ Pellè), Poulsen; Mendes da Silva (80’ Swerts), Schaars, Holman, Elm; Dembélé en Lens (73’ Martens).
Feyenoord: Darley; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, Fer, El Ahmadi (87’ Bruins); Slory (46’ Biseswar), Cissé en Wijnaldum.