Fanshop
Fanshop

Been kiest voor de toekomst tegen FC Utrecht

De voorbereiding van Feyenoord op het duel van komende zondag met FC Utrecht is verre van ideaal verlopen. Het was de afgelopen week een komen en gaan van spelers op Varkenoord, waardoor Feyenoords trainer Mario Been geen dag met dezelfde spelersgroep op het veld heeft gestaan.
Andwélé Slory verliet dinsdag ziek de training, ligt sindsdien op bed en mist het duel met de Domstedelingen zeker, terwijl het meespelen van de met rugklachten kampende en vrijdag afwezige Kevin Hofland twijfelachtig is. Goed nieuws was er ook. Jonathan De Guzman en Jon Dahl Tomasson hervatten vrijdag de groepstraining en naar alle waarschijnlijkheid zit de Deen zondag weer op de bank. Naast de langere tijd uitgeschakelde Dani Fernández en Tim de Cler zit Stefan Babovic het laatste duel van zijn schorsing uit.

Alle wisselingen in de selectie ten spijt, maar misschien wel het moeilijkste moment van de week voor Been was afgelopen maandag al, toen hij in een gesprek met Rob van Dijk en Darley liet weten dat laatstgenoemde komende zondag de voorkeur krijgt onder de lat.

‘Wij moeten een keuze naar de toekomst maken’, motiveerde Been zijn beslissing. ‘De verschillen tussen Rob en Darley zijn heel klein, maar Darley heeft het voordeel dat hij zich nog kan ontwikkelen. Ik heb onze keuze eerlijk uitgelegd en natuurlijk was Rob teleurgesteld. Hij begreep het wel, maar had gehoopt dat het wat langer had geduurd.’

Met Darley als eerste keeper, vaart Been duidelijk een andere koers dan de laatste seizoenen gebruikelijk in De Kuip. Wie er in Rotterdam ook trainer was, steevast stond er een ervaren keeper op doel. ‘Het geeft aan waar Feyenoord op dit moment mee bezig is’, verklaarde Been. ‘Darley zal best nog wel een keer in de fout gaan, maar als je jong bent mag dat. Niet dat ik er op zit te wachten, maar door te spelen leert hij wel.’

Bang dat Darley niet om zal kunnen gaan met de druk die spelen in een volle Kuip met zich meebrengt, is Been niet. De oefenmeester constateerde dat de Braziliaanse doelman ontspannen omgaat met de nieuwe situatie. ‘Ik denk ook dat er enorm veel krediet is van het publiek voor jonge spelers, dat heb ik vroeger zelf eveneens gemerkt’, zei hij. ‘De supporters weten ook in welke situatie we zitten.’

De oefenmeester doelde op de vele jonge talenten die zich manifesteren in de eerste selectie van Feyenoord. Met Darley, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer, Diego Biseswar en Kelvin Leerdam beschikken de Rotterdammers over een heel contingent aan jong voetbaltalent, waarna Been ook nog eens de veelvuldig meetrainende A-junioren Luc Castaignos, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld aanhaalde. ‘We willen met Feyenoord een bepaalde kant op’, zei Been. ‘Het is geen garantie voor succes, maar als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg. En laat ze dat op het veld maar laten zien.’

Zondag tegen FC Utrecht verschijnt een deel van die talenten weer aan de aftrap. Gezien de geringe verschillen op de ranglijst tussen beide ploegen zijn de belangen groot. ‘Daar heb ik heel de week op gehamerd’, besloot Been. ‘Voor de vierde plaats is dit duel heel belangrijk. Maar een overwinning geeft ons echt geen rust. Wij hebben pas rust als het seizoen klaar is en wij Europees voetbal hebben gehaald.’

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht is de nieuwste uitdager in het Nederlandse voetbal. Onder leiding van clubeigenaar Frans van Seumeren wil de club doorstoten naar de top van Nederland. Om dat doel te bereiken wordt er in de Domstad gekozen voor de weg der geleidelijkheid.

Exemplarisch voor die politiek zijn de transfers die de Utrechters afgelopen zomer deden. Door de steun van Van Seumeren beschikt de club over een ruim transferbudget, maar het weigerde dat geld te steken in grote namen. In plaats daarvan trok Utrecht enkele jonge, talentvolle en over het algemeen onbekende voetballers aan.

Blikvanger onder de nieuwelingen is Ricky van Wolfswinkel. De aanvaller kon kiezen uit meerdere clubs, maar viel voor de ambities van de Utrechters. Van Wolfswinkel is vanaf de eerste speelronde de onbetwiste aanvalsleider in Stadion Galgenwaard en betaalt dat vertrouwen terug met doelpunten.

In het kielzog van Van Wolfswinkel hebben de aanwinsten Nane Asare, Jacob Lensky, Dries Mertens, Jan Wuytens en Jacob Mulenga zich eveneens ontpopt tot waardevolle basisspelers. En dat is knap, want het inpassen van zoveel nieuwe spelers verloopt doorgaans met horten en stoten. In Utrecht dit seizoen evenwel niet, want de seizoenstart van de ploeg van trainer Ton Du Chatinier was veelbelovend.

De laatste weken zit echter de klad er enigszins in bij FC Utrecht. Al zes wedstrijden op rij werd er niet gewonnen en de twee laatste duels gingen zelfs verloren. Utrecht zal er daarom alles aan gelegen zijn om zondagmiddag in De Kuip de draad weer op te pakken, niet in de minste plaats omdat het bij een overwinning de vierde plaats van Feyenoord over zal nemen.

Feyenoord – FC Utrecht

Zondag 22 november om 12.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Darley; Leerdam, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, El Ahmadi, Fer; Wijnaldum, Cissé en Biseswar.
FC Utrecht: Vorm; Cornelisse, Keller, Wuytens, Lensky; Loval, Asare, Gregoor van Dijk (Silberbauer), Mertens; Jacob Mulenga en Van Wolfswinkel (George).

STATISTIEKEN
THUIS
09/11/2008 Feyenoord – FC Utrecht 5-2
06/04/2008 Feyenoord – FC Utrecht 3-1
18/02/2007 Feyenoord – FC Utrecht 2-0
05/03/2006 Feyenoord – FC Utrecht 3-0
19/09/2004 Feyenoord – FC Utrecht 0-3

UIT
03/05/2009 FC Utrecht – Feyenoord 2-2
19/08/2007 FC Utrecht – Feyenoord 0-3
17/12/2006 FC Utrecht – Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht – Feyenoord 3-1
20/02/2005 FC Utrecht – Feyenoord 0-2