Plichtmatig gelijkspel in De Kuip

Feyenoord heeft zondag een punt overgehouden aan een plichtmatige vertoning tegen FC Utrecht. In een matige wedstrijd kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0. Feyenoord wist met name in aanvallend opzicht geen vuist te maken, terwijl Utrecht negentig minuten lang de indruk wekte genoegen te nemen met een doelpuntloos gelijkspel.

Feyenoord speelde voor rust een wedstrijd met twee gezichten. De defensie kreeg een dikke voldoende, alleen was het opbouwend ver onder de maat wat de Rotterdammers in De Kuip lieten zien. De ploeg van Mario Been kwam nauwelijks in de problemen tegen FC Utrecht, maar kwam zelf tegelijkertijd ook zelden tot goede kansen.

Grootste pijnpunt was dat Feyenoord in de voorste linie grossierde in balverlies. Passes kwamen niet aan, individuele acties werden te ver doorgevoerd en voorzetten verdwenen over de achter- of zijlijn. Kenmerkend was een actie van Diego Biseswar tien minuten voor rust. De aanvaller kon de bal afleggen op de vrijstaande Van Bronckhorst, maar koos ervoor om zelf op te stomen richting twee verdedigers, waarna hij de bal verspeelde.

Bij de schaarse mogelijkheden die Feyenoord kreeg, ontbrak het bovendien aan scherpte in de afronding. Zo schoten in het eerste halfuur Georginio Wijnaldum en Karim El Ahmadi ieder eenmaal ver over de deklat, terwijl een vrije trap van Van Bronckhorst een kwartier voor rust net over werd getikt door Utrecht-doelman Michel Vorm. Een kwartier eerder had Biseswar een voorzet zo richting het doel gestuurd dat deze net over de lat verdween.

Aan de andere kant van het veld hadden Feyenoords verdedigers de boel volledig onder controle. Doelman Darley, die de voorkeur kreeg van Been boven Rob van Dijk, hoefde maar één keer echt op zijn hoede te zijn, al was dit wel direct bij de grootste kans van de eerste helft. Jacob Mulenga pikte een diepe bal op en kwam in het strafschopgebied al vallend tussen Van Bronckhorst en André Bahia tot een schot dat net naast ging.

Het spelbeeld veranderde na rust weinig, al kwam er iets meer leven in de wedstrijd. Het spel golfde sneller op en neer, al bleef het aan beide kanten een foutenfestival. Meer dan eens rolde een bal onnodig over de zijlijn of eindigde een dieptepass in niemandsland.

Aan Utrecht-zijde wist alleen Dries Mertens zich aan de malaise te onttrekken. De kleine Belg kreeg kort na rust een schietkans die knap gestopt werd door Darley. Krap een kwartier later zette hij met een sublieme pass Mulenga vrij bij de tweede paal, maar de aanvaller presteerde het om naast te koppen.

Been probeerde in het laatste halfuur het tij te keren door achtereenvolgens Luigi Bruins en Roy Makaay in het veld te brengen. De eerste wissel leek al gauw succes op te leveren, toen Bruins aan de linkerkant van het strafschopgebied werd bereikt door Leroy Fer. Bruins passeerde Vorm vervolgens met een schot over de grond, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door Mihai Nesu.

Ook in de slotfase van de wedstrijd bleef het tempo aan beide kanten te laag liggen om een verrassing te forceren. Biseswar probeerde het vijf minuten voor tijd nog wel van afstand, maar hij zag zijn harde schot voorlangs zeilen.

Feyenoord – FC Utrecht 0-0