Fanshop
Fanshop

Been weer ruimer in zijn keuzes tegen ADO

De elf spelers die aanstaande zondag tegen ADO Den Haag namens Feyenoord aan de aftrap zullen verschijnen zijn bekend, slechts de plaatsen op de reservebank moeten nog vergeven worden. Mario Been zal zijn keuzes pas zaterdag kunnen maken, wanneer duidelijk is hoe de recent van blessures teruggekeerde spelers reageren op hun deelname aan de groepstraining van vrijdag. ‘Het ziet ernaar uit dat als we ze zondag nodig hebben, we op de bank spelers hebben zitten die de wedstrijd open kunnen breken’, zei Been vrijdag.
Mocht alles goed gaan en deze spelers niet geconfronteerd worden met een terugslag, dan kan de oefenmeester tegen de Hagenaars weer beschikken over Jon Dahl Tomasson, Andwélé Slory en Jonathan De Guzman. Stefan Babovic is zeker beschikbaar. De Servische middenvelder keert terug van een schorsing.
 
Ondanks de aanwezigheid van Babovic en de vermoedelijke beschikbaarheid van Tomasson en De Guzman kiest Been tegen de Hagenaars voor Luigi Bruins als aanvallende middenvelder. ‘Die andere jongens zijn er lange tijd uit geweest’, ging Been in op zijn keuze. ‘Luigi is op dit moment fysiek het verst en heeft het als invaller goed gedaan tegen FC Utrecht.’
 
Bruins moest het dit seizoen voornamelijk doen met invalbeurten en krijgt van zijn coach nu dus de kans om het vanaf de eerste minuut te laten zien. ‘Ik heb veel vertrouwen in hem, hij kan geweldig goed voetballen’, zei Been. ‘Als ik hem was zou ik deze kans met beide handen aangrijpen, zonder hem hiermee het mes op de keel te willen zetten. Hij moet gewoon lekker gaan voetballen en laten zien wat hij op de training laat zien.’
 
Door de schorsing van Giovanni van Bronckhorst en de knieblessure van Tim de Cler zal Kelvin Leerdam tegen ADO als linksback spelen. Het multifunctionele talent speelde vorig seizoen ook al meerdere duels op die positie en deed dat naar behoren. Bart Schenkeveld vult de vrijgekomen plek rechts in de verdediging in.
 
De jeugdspeler traint al een tijd mee met de selectie van Feyenoord en maakt tijdens de partijspelen een goede indruk als rechtsback. ‘Bart is een nuchtere jongen en bevalt me uitstekend’, had Been mooie woorden over voor de jeugdinternational. De oefenmeester lichtte Schenkeveld vrijdagochtend in over wat er van hem verwacht wordt tegen ADO. ‘Hij moet vooral genieten en zijn stinkende best doen’, zei Been. ‘Als je op voetbal zit en je mag in het eerste van Feyenoord spelen, dan moet dat iets extra’s geven. Ik heb vertrouwen in Bart en maak deze keuze. Alle druk ligt bij mij en niet bij hem.’
 
Schenkeveld kan zondag direct zijn borst nat maken, want Feyenoord heeft het uit tegen ADO de laatste jaren doorgaans erg lastig. Met Pascal Bosschaart, Danny Buijs en Timothy Derijck heeft ADO-trainer Raymond Atteveld drie spelers die in het verleden in het eerste elftal van Feyenoord speelden. ‘Die zullen willen laten zien dat ze onterecht vertrokken zijn uit De Kuip’, zei Been. ‘ADO speelt met veel strijd en wij zullen daar minimaal in mee moeten gaan. Dat moet altijd de basis zijn.’
 
DE TEGENSTANDER
 
ADO Den Haag beleeft niet de gelukkigste periode van het seizoen. De club die dit jaar in rustiger vaarwater leek te zijn gekomen, wist de afgelopen weken alle aandacht op zich gericht vanwege diverse negatieve incidenten. Zowel op als naast het veld ging het mis bij de club uit de Hofstad, waardoor het imago van de Hagenaars weer een flinke knauw kreeg.

De ellende begon allemaal toen PSV begin november op bezoek kwam in Den Haag. De 1-5 nederlaag was ontluisterend, maar het was niet eens het grootste verlies dat ADO leed die middag. Scheidsrechter Roelof Luinge voelde zich genoodzaakt het duel wegens aanhoudende kwetsende spreekkoren stil te leggen, waarna alle media de slechte reputatie van de Haagse supporters weer afstoften.

Op het veld ging het ook mis. Lex Immers en Ricky van den Bergh moesten allebei voortijdig douchen, doordat Luinge beide Hagenaars met rood van het veld stuurde. Voor Van den Bergh was het alweer zijn derde rode kaart van het seizoen, wat hem op een flinke uitbrander van trainer Raymond Atteveld kwam te staan. De controverse tussen trainer en speler liep vervolgens dusdanig uit de hand, dat Van den Bergh tot aan de winterstop is verbannen naar de selectie van Jong ADO Den Haag.

Los van de disciplinaire problematiek in Den Haag, Ahmed Ammi kreeg afgelopen zondag tegen Willem II ook de rode kaart, gaat het sportief eveneens niet zoals men zou willen. In de KNVB beker werd ADO roemloos uitgeschakeld door VVV-Venlo, in de eredivisie dateert de laatste overwinning van zaterdag 12 september. AZ werd die avond met 2-1 verslagen.

Sindsdien liep ADO tegen een paar flinke zeperds aan, met de 1-5 tegen PSV als uitschieter. Het probleem van ADO lijkt met name voorin te liggen, want tijdens de laatste negen wedstrijden werd er alleen tegen Sparta Rotterdam meer dan een keer gescoord. Een overwinning leverde het evenwel niet op, waardoor de degradatiezone inmiddels akelig dichtbij komt voor de ploeg van Atteveld.

ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 29 november om 12.30 uur in het ADO Den Haag Stadion
 
Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
ADO Den Haag: Ditewig; Lorenzo Pique, Derijck, Horváth, Kum; Danny Buijs, Yuri Cornelisse, Bosschaart; Verhoek, Milic en Soltani.
Feyenoord: Darley; Schenkeveld, Vlaar, Bahia, Leerdam; Landzaat, Bruins, Fer; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.
 
STATISTIEKEN
 
UIT
26/04/2009 ADO Den Haag - Feyenoord 2-3
25/02/2007 ADO Den Haag - Feyenoord 3-3
18/12/2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1  
19/12/2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0  
15/02/2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
 
THUIS
23/11/2008 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
10/12/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
26/03/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 0-2
22/05/2005 Feyenoord - ADO Den Haag 6-3
07/12/2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1