Feyenoord vecht zich naar zege in Den Haag: 0-2

Feyenoord heeft zondagmiddag met veel strijd en inzet een zege uit het vuur weten te slepen bij ADO Den Haag. De Rotterdammers wonnen in de Hofstad met 0-2. Door een rake kopbal van Ron Vlaar halverwege de eerste helft kwam Feyenoord op voorsprong, waarna het tot blessuretijd wachten was op de definitieve beslissing van de voet van invaller Andwélé Slory. Na de rust werd de ploeg van trainer Mario Been namelijk ver teruggedrongen, maar bleef het ondanks een overdaad aan Haagse kansen op de been. Bart Schenkeveld debuteerde in het shirt van Feyenoord en bleef als rechtervleugelverdediger knap overeind.

Het tempo van het duel in het ADO Den Haag Stadion lag direct hoog en vooral in de openingsfase golfde het spel op en neer. Het duurde niet lang voordat de eerste kansen van de wedstrijd te noteren vielen, aanvankelijk vooral voor de thuisploeg.

Een schot uit de draai van oud-Feyenoorder Timothy Derijck en een kopbal van Csaba Horváth konden Darley niet verontrusten, maar met een voorzet van Wesley Verhoek had de Braziliaanse doelman meer moeite. Darley liet de bal los, waardoor Schenkeveld voor de inkomende Karim Soltani de bal ten koste van een corner weg moest koppen.

Hierna kreeg Feyenoord de wedstrijd steeds meer in handen en was het meeste Haagse gevaar geweken. De Rotterdammers manifesteerden zich steeds nadrukkelijker in aanvallend opzicht en kregen na ruim twintig minuten de eerste uitgespeelde kans. Luigi Bruins draaide een vrije trap goed voor het doel, waarna Roy Makaay door de bal slim te beroeren ADO-doelman Barry Ditewig tot een uiterste krachtsinspanning dwong.

Het leverde Feyenoord een corner op en wederom was het Bruins die plaats nam achter de bal. De aanvallende middenvelder bracht de bal strak voor het doel, waar Vlaar met een kiezelharde kopbal Ditewig kansloos liet: 0-1.

Door het ontbreken van Sekou Cissé had Roy Makaay van trainer Mario Been weer een kans gekregen in de punt van de aanval. De routinier kwam in de eerste helft nog een keer in kansrijke positie, maar raakte de bal na ruim een half uur op aangeven van Leroy Fer verkeerd.

Feyenoord kreeg in de tweede helft te maken met een heel ander ADO dan voor de rust. De thuisploeg ging hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker en drong de Rotterdammers ver terug. De rust was nog maar net voorbij toen Darley voor het eerst handelend op moest treden.

De doelman kreeg in het tweede bedrijf alle kans zich te onderscheiden, want het Haagse offensief leidde tot de nodige kansen voor de thuisploeg. Zo redde Darley onder meer na een uur spelen op een kopbal van Danny Buijs, terwijl schoten van Piqué en Pascal Bosschaart net naast gingen.

Feyenoord stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover. Slechts Makaay probeerde het na een uur al vallend met een schot, maar dat kon Ditewig niet verontrusten. Been gokte vervolgens met het inbrengen van Andwélé Slory en Jon Dahl Tomasson het laatste kwartier op de counter.

Terwijl ADO voor gevaar bleef zorgen en Darley inzetten van eerst Karim Soltani en vervolgens Buijs pareerde, kwam die counter van de Rotterdammers er twee minuten voor tijd ook. Georginio Wijnaldum stoomde op aan de linkerkant, schoot en zag zijn inzet via een Haagse rug op de paal belanden.

Feyenoord bleef ruimte krijgen en het was Slory die in de blessuretijd de wedstrijd definitief besliste. De aanvaller kreeg de bal op een presenteerblaadje van Fer en schoot beheerst binnen: 0-2.

ADO Den Haag – Feyenoord 0-2