Ribeiro schiet beloften met twee treffers langs Jong AZ

Jong Feyenoord/Excelsior heeft dinsdagavond dankzij twee treffers van Jerson Anes Ribeiro met 0-2 gewonnen van Jong AZ. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Tegen die tijd kon trainer André Hoekstra al niet meer beschikken over Andwélé Slory. De aanvaller, die afgelopen zondag nog het tweede doelpunt maakte in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, ging vijf minuten voor rust uit voorzorg naar de kant met lichte hamstringklachten. ‘Het was geen acute situatie, maar Andy gaf aan dat hij wat last had’, zei Hoekstra achteraf. Stefan Babovic maakte zijn rentree, nadat hij zijn schorsing van drie wedstrijden heeft uitgezeten. De Serviër speelde de hele wedstrijd.
Beide ploegen op sportcomplex ’t Lood waren de eerste helft aan elkaar gewaagd en zowel Jong Feyenoord/Excelsior als Jong AZ kreeg kansen om de score te openen. Voor de toeschouwers in Alkmaar leverde het een mooi schouwspel op, omdat de wedstrijd zich in hoog tempo voltrok en er goede combinaties te zien waren.

Toch leverde het tot de rust geen doelpunten op. Vroeg in de tweede helft kwam daar verandering in, toen Jerson Anes Ribeiro een sterke fase van de Rotterdamse beloften bekroonde met de openingstreffer. De middenvelder zette uit een hoekschop een één-twee op met Michel van Guldener en schoot vervolgens raak.

De tweede treffer van Ribeiro, twintig minuten later, was van nog grotere schoonheid. Hij nam plaats achter een vrije trap aan de linkerkant van het veld en schoot de bal fraai in de verre hoek van het doel.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, al drong Jong AZ, waarbij Mounir El Hamdaoui zijn rentree maakte na lang blessureleed, in de slotfase nog wel aan. De ploeg ging va banque spelen en zette de bezoekers zo fors onder druk, maar doelman Erwin Mulder hield de Rotterdammers in die fase met verschillende knappe reddingen op de been.

Hoekstra toonde zich achteraf tevreden met de overwinning. ‘De eerste helft gingen beide ploegen gelijk op, maar in de fase na rust waren wij de bovenliggende partij en dat resulteerde in twee treffers waardoor de wedstrijd beslist was.’

Jong Feyenoord/Excelsior neemt het volgende week thuis op tegen Jong Ajax. Bij winst kunnen de Rotterdammers de gedeelde koppositie in de eredivisie voor beloften pakken.

Jong AZ – Jong Feyenoord/Excelsior 0-2
48’ 0-1 Ribeiro
68’ 0-2 Ribeiro