Na elf jaar weer winst voor Feyenoord in Friesland

Feyenoord heeft zaterdagavond een sensationele overwinning geboekt op sc Heerenveen. Voor het eerst sinds elf jaar wonnen de Rotterdammers in het Abe Lenstra Stadion. De ploeg van trainer Mario Been sleepte in Friesland een 0-2 overwinning uit het vuur. Uitgerekend de voor het eerst dit seizoen in de basis gestarte Kevin Hofland opende halverwege de tweede helft de score, die in de slotfase door Jon Dahl Tomasson op schitterende wijze werd uitgebouwd.

Feyenoord had de eerste helft het meeste balbezit, maar doordat de Rotterdammers een laag tempo hanteerden en weinig risico in het spel legden, resulteerde dit niet tot uitgespeelde kansen.

Verder dan een tamelijk ongevaarlijk schot van Stefan Babovic in de openingsfase en wat gevaar na ruim een half uur spelen kwam Feyenoord niet. Eerst mocht Georginio Wijnaldum van dichtbij aanleggen nadat hij een schot van Denny Landzaat had gecontroleerd, waarna Jon Dahl Tomasson net niet bij het door Brian Vandenbussche gekeerde schot van de jeugdinternational kon.

Kort hierop had Wijnaldum weer de kans voor een schot moeten krijgen, maar na aan de linkerflank goed te zijn ontsnapt legde Sekou Cissé de bal slecht terug vanaf de achterlijn. Hierdoor bleef gevaar uit, terwijl Heerenveen aan de andere kant wel de nodige mogelijkheden wist af te dwingen.

Michal Papadopulos werd voor de rust meerdere keren gevonden vanaf de flanken, maar zijn inzetten via zijn hoofd en voet misten steeds kracht of precisie. Oussama Aissaidi kreeg na ruim een half uur de grootste kans van de eerste helft. Gelukkig voor Feyenoord raakte de aanvaller de bal volledig verkeerd nadat de mee opgekomen Goran Popov goed had teruggelegd vanaf de achterlijn.

Na de rust was het meeste balbezit voor Heerenveen, maar er moesten voor de Friezen dode spelmomenten aan te pas komen om gevaarlijk te worden. Na ruim een uur spelen kon Rob van Dijk een kopbal van Viktor Elm na een vrije trap van Michael Dingsdag voor de voeten van de instormende Kristian Bak Nielsen pakken. Even later was het Goran Popov die een corner van Roy Beerens op de lat kopte.

Om aanvallend meer vuist te kunnen maken, bracht Been in de loop van de tweede helft eerst Diego Biseswar en later Roy Makaay in de ploeg. Beide invallers gaven op het veld direct hun visitekaartje af.

Biseswar draaide net na zijn entree de bal na een uitstekende individuele actie op de linkerflank net over het doel van Vandenbussche, terwijl Makaay met zijn eerste actie een corner verdiende.

Daarmee had de aanvaller direct zijn waarde, want de weggekopte hoekschop van Giovanni van Bronckhorst werd door Leroy Fer weer voor het doel gebracht, waar Hofland met een laag schot Vandenbussche het nakijken gaf: 0-1.

Heerenveen-coach Jan de Jonge reageerde direct door breekijzer Gerald Sibon in de ploeg te brengen. De fysiek sterke spits wist de Rotterdamse verdediging echter niet in verlegenheid te brengen. Beerens deed dat wel door vrijstaand van dichtbij uit te halen, maar Ron Vlaar bracht op de doellijn koppend redding.

Door het offensief van de Friezen kreeg Feyenoord voorin meer ruimte en daar profiteerde het in de slotfase uitstekend van. Wijnaldum stuurde na een combinatie met Makaay de zich helemaal leegwerkende Tomasson de diepte in en de Deense aanvaller kreeg met een prachtige lob over Vandenbussche iedereen behalve de meegereisde Feyenoord-supporters muisstil: 0-2.

Even goed had het het derde doelpunt van de Rotterdammers kunnen zijn, want Biseswar was even daarvoor een zuivere strafschop onthouden toen hij in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken.

sc Heerenveen – Feyenoord 0-2

68’ 0-1 Hofland
83’ 0-2 Tomasson

Scheidsrechter: Bossen