Feyenoord houdt het lang spannend in ijskoude Kuip

Feyenoord heeft dankzij een doelpunt van Sekou Cissé drie punten overgehouden aan de laatste competitiewedstrijd van het jaar tegen Willem II. De Ivoriaan zorgde met zijn derde doelpunt van het seizoen voor de verdiende drie punten: 1-0. Willem II kwam weinig in het spel voor, maar mocht door de geringe marge van de Rotterdammers tot het laatste fluitsignaal blijven hopen op een stunt.

Feyenoord leek vastbesloten om de klus in een ijskoude Kuip tegen Willem II snel te klaren. De Rotterdammers kwamen sterk uit de startblokken en lieten geen twijfel bestaan over de intentie om de laatste competitiewedstrijd van het jaar met een goed resultaat te beëindigen.

Gezegd moet worden dat Willem II de thuisploeg niet al te veel in de weg liep om nog voor rust de wedstrijd te beslissen. Feyenoord speelde in een hoog tempo en combineerde bij vlagen prima, terwijl de bezoekers zich vooral onderscheidden door verschillende keren op schlemielige wijze balverlies te lijden.

Het enige dat Feyenoord zichzelf tot de rust mocht verwijten, was dat het goede spel slechts één treffer opleverde. Kansen kregen de Rotterdammers genoeg, maar Sekou Cissé was na ruim tien minuten de enige Feyenoorder die raak schoot.

De aanvaller kreeg de bal in de diepte gespeeld door Roy Makaay en kapte naar binnen. Hij leek te kiezen voor een voorzet, maar schoot tot verrassing van de keeper plots met links op doel. Het schot was niet hard maar wel geplaatst, waardoor Niki Mäenpää tevergeefs naar de hoek dook: 1-0.

Op slag van rust was Jon Dahl Tomasson, die achter de spits was geposteerd, dicht bij een verdubbeling van de score, maar de Deen werd bij een voorzet van Georginio Wijnaldum over de Willem II-doelman dusdanig gehinderd dat hij naast kopte.

Even eerder had Denny Landzaat een prima schietkans gehad, nadat hij de bal op het middenveld had onderschept en via een één-twee met Tomasson oog in oog kwam met Mäenpää, waarbij de doelman als winnaar uit de strijd kwam.

Willem II, dat voor rust via een voorzet van Sergio Zijler die door iedereen werd gemist slechts eenmaal gevaarlijk was geworden, mocht zo de tweede helft hoop blijven koesteren op tenminste een punt in De Kuip.

Terwijl het langzaam begon te sneeuwen in het stadion, wisten de bezoekers echter evenals in de eerste helft geen vuist te maken. De Feyenoord-defensie, die dit seizoen al tienmaal eerder geen doelpunt tegen kreeg, had nauwelijks moeite om de weinig geïnspireerde Tilburgers op afstand te houden.

Tegelijkertijd lukte het de Rotterdammers zelf ook niet om het goede spel van de eerste helft een passend vervolg te geven. De ploeg van Mario Been had weliswaar evenals voor rust veruit het meeste balbezit, maar had moeite om de gesloten verdediging van de Tilburgers in problemen te brengen. Het was veelzeggend dat een vrije trap van Ron Vlaar die net naast ging Feyenoords enige echte wapenfeit was tot het laatste fluitsignaal.

Feyenoord mocht daarom uiteindelijk nog de handen dichtknijpen dat Frank Demouge in de slotfase een schietkans vanaf zestien meter niet goed genoeg wist te plaatsen, waardoor Rob van Dijk redding kon brengen.

Roy Makaay kon Feyenoord twee minuten voor tijd definitief in veilige haven schieten, maar hij mikte van dichtbij op het lichaam van Mäenpää. De misser bleef zonder gevolgen, want Willem II kwam in de slotminuten niet meer in de buurt van het Rotterdamse strafschopgebied.

Feyenoord – Willem II 1-0