Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord jaaroverzicht deel II

Feyenoord.nl blikt tijdens de laatste twee dagen van december terug op het bewogen jaar 2009. Van de sportieve malaise aan het begin en het daaropvolgende ontslag van Gertjan Verbeek, tot en met de prima eerste seizoenshelft onder Mario Been die werd afgesloten op de vierde plaats. Vandaag in deel II: de maanden juli tot en met december.
Juli
In juli sloten naast de internationals ook de aanwinsten Sekou Cissé en Aleksandar Ignjatovic zich aan bij de selectie van trainer Mario Been. Ron Vlaar maakte tegen Limburgia zijn rentree na twee jaar bijna volledig buitenspel te hebben gestaan met twee knieblessures. De centrale verdediger zette zijn terugkeer extra kracht bij door twee keer te scoren in een duel dat de Rotterdammers uiteindelijk met 0-12 zouden winnen. Het zorgde voor applaus, net zoals dat te horen was tijdens de jaarlijkse Open Dag. Het eerste serieuze oefenduel werd met 2-2 gelijkgespeeld bij VVV-Venlo, maar in de vriendschappelijke duels met Sporting Portugal en Sampdoria liet Feyenoord met prima spel en twee overwinningen zien klaar te zijn voor de competitie. Jonathan De Guzman was dat na lang blessureleed ook en tekende tegen Sporting voor één van de twee treffers.



Augustus
De jonge Braziliaan Darley won de keeperstrijd bij Feyenoord, maar moest zich tijdens de competitieopening tegen N.E.C. met een knieblessure noodgedwongen laten vervangen. Rob van Dijk nam zijn plek onder de lat over en deed dat uitstekend. Pas in het vijfde duel van de competitie tegen FC Twente moest Feyenoord de eerste tegentreffer incasseren. Door gelijke spelen tegen de Tukkers en Vitesse en zeges op N.E.C., Heracles Almelo en Roda JC nestelde Feyenoord zich bovenaan de ranglijst. Feyenoord trok met Kamohelo Mokotjo een Zuid-Afrikaans talent aan en verhuurde hem direct aan Excelsior, waar hij de eveneens door Feyenoord verhuurde talenten Vojtech Machek, Norichio Nieveld, Tobias Waisapy, Kevin Wattamaleo, Michal Janota, Mitchell Schet, Kermit Erasmus en Tim Vincken vergezelde.



September
De maand september begon voor Feyenoord met het vastleggen van Stefan Babovic, die voor een jaar gehuurd werd van FC Nantes. Op de komst van de Servische middenvelder volgde een domper, doordat Dani Fernández met een ernstige knieblessure een streep gezet zag worden door de rest van zijn seizoen. Feyenoord won in de competitie de laatste jaren lastig gebleken uitwedstrijden tegen Willem II en NAC Breda, maar moest thuis in De Kuip een pas op de plaats maken tegen PSV. In de tweede ronde van de KNVB beker werd eenvoudig afgerekend met Harkemase Boys en maakten Babovic en de jeugdinternationals Luc Castaignos en Stefan de Vrij hun debuut voor Feyenoord.

 

Oktober
Ook de derde ronde van het bekertoernooi overleefde Feyenoord eenvoudig door FC Den Bosch met 2-0 opzij te schuiven. Dat de Rotterdammers tegen de eerstedivisionist de nul hielden, stond niet op zichzelf. Ook in de eredivisie bleek de ploeg van trainer Mario Been een lastige te nemen horde, want alleen Sparta wist tegen Feyenoord tot scoren te komen. De stadsgenoot won prompt op Het Kasteel, maar door thuisoverwinningen op RKC Waalwijk en VVV-Venlo bleven de Rotterdammers keurig meedoen om de bovenste plaatsen. Denny Landzaat, die het seizoen onder Been op de bank en zelfs de tribune was begonnen, kreeg in oktober loon naar hard werken en vocht zich terug in de basisopstelling. De samenwerking tussen Feyenoord en Leo Beenhakker kreeg een officieel karakter, doordat een contract werd getekend dat de Rotterdammer tot 1 juli 2011 aan Feyenoord verbindt als technisch directeur.



November
De start van Feyenoord in november was pijnlijk, want na een rode kaart voor Stefan Babovic tegen Ajax moest de ploeg van trainer Mario Been capituleren en toezien hoe de Amsterdammers met 5-1 de winst pakten. De wedstrijden tegen AZ en FC Utrecht werden eveneens niet gewonnen, waardoor de aansluiting met de koplopers FC Twente en PSV werd verloren. Feyenoord herstelde zich tijdens de laatste competitieronde van november door uit bij ADO Den Haag na drie duels zonder zege weer de winst te pakken. Bart Schenkeveld was tegen de Hagenaars na De Vrij en Castaignos alweer de derde jeugdspeler die debuteerde onder Been. Een tegenvaller was er ook voor de coach, want de tegen AZ onder de lat teruggekeerde Darley viel na het duel met ADO weer voor langere tijd weg met een gekneusde voet.



December
Rob van Dijk stond in december voor de tweede keer klaar om de geblesseerde Darley te vervangen en met de veertigjarige sluitpost onder de lat won Feyenoord al haar wedstrijden in de laatste maand van het jaar. Achtereenvolgens FC Groningen, sc Heerenveen en Willem II moesten eraan geloven in de eredivisie en vooral de zege op Heerenveen sprak tot de verbeelding. Met vereende krachten werd er door Feyenoord voor het eerst in elf jaar gewonnen in Friesland. De Rotterdammers sloten de eerste competitiehelft af op de vierde plaats en hielden liefst elf van de achttien wedstrijden achterin de nul, iets dat geen ploeg de Rotterdammers nadeed. Slotstuk van het jaar werd een enerverende bekeravond in een koude maar sfeervolle Kuip, waarop regerend landskampioen AZ uit het bekertoernooi werd gestoten.



Klik hier voor deel I van het Feyenoord-jaaroverzicht. Daarin de maanden januari tot en juni.