Fanshop
Fanshop

Dagboek talenten in Turkije (1)

Stefan de Vrij (17) en Bart Schenkeveld (18) maakten allebei dit seizoen hun debuut in Feyenoord één en zijn nu allebei voor het eerst op trainingskamp met de selectie van Feyenoord. De twee talenten die afkomstig zijn van Varkenoord houden voor Feyenoord.nl om beurten een dagboek bij van hun belevenissen en indrukken. In deel I: Stefan de Vrij. ‘Ik moet deze week ook vier examens maken.’
‘Ik vind het heel bijzonder om op 17-jarige leeftijd al met Feyenoord mee op trainingskamp te gaan. Vroeger kon ik daar alleen maar van dromen. Met Nederlandse jeugdelftallen ben ik regelmatig in het buitenland geweest, maar dit is toch iets anders. We hebben echt een top accommodatie en de hele week draait alleen maar om voetbal. Dat is genieten voor mij. Ik denk dat een week als deze belangrijk is voor mijn ontwikkeling als voetballer.

Ik ben iemand die in situatie die nieuw voor mij is vooral de kat uit de boom kijkt. Ik kijk daarom hoe andere jongens een trainingsweek als deze beleven, daar leer ik alleen maar van. Ik moet zeggen dat ik me echt al thuis voel in de groep, ik ben heel goed opgenomen vanaf het eerste moment dat ik bij de selectie kwam. Iedereen behandelt mij gewoon als een volwaardig lid van de selectie, dus dat voelt goed.Naast het voetbal heb ik het deze week ook druk met school. Ik heb van school vier VWO-examens in een envelop meegekregen, die moet ik deze week allemaal maken. Dat doe ik op mijn eigen kamer. Fred Zwang (verzorger) of Jan Mastenbroek (spelersbegeleider) zit daar dan bij om in de gaten te houden dat het allemaal eerlijk gaat. Kort nadat we aankwamen heb ik het eerste examen gemaakt en vandaag of morgen moet ik er nog één doen.

Ik besef dat het best een rare situatie is waar ik in zit. Iedereen in de selectie is al lang klaar met school en ik ben als enige met de examens bezig. Toch weet ik dat ik het gewoon moet doen, want ik wil graag mijn diploma halen. Ik heb me goed op deze examens voorbereid, dus het komt vast allemaal goed.Zelfs tussen de trainingen ben ik nu soms met school bezig, dus dat is best intensief. Gelukkig gaat school me op zich makkelijk af en haal ik goede cijfers, maar dat neemt niet weg dat het allemaal veel tijd kost. Ik zal daarom blij zijn als ik mijn diploma echt krijg.

Ik hoop dat het over vier maanden zover zal zijn. Als ik mijn diploma heb, wil ik me volledig op het voetbal gaan richten. Het belangrijkste is dat ik dit diploma gewoon haal. Stel dat het met voetbal niet goed gaat – al ga ik daar niet van uit – dan kan ik altijd nog aan een nieuwe opleiding beginnen.’