Been: ‘Bij 0-1 moet de wedstrijd op slot’

Hoewel Mario Been had gehoopt de competitie zondag te hervatten met een zege op VVV-Venlo, gaf de trainer achteraf te kennen dat hij gezien het wedstrijdbeeld kon leven met het 1-1 gelijkspel. Feyenoord gaf de hele wedstrijd nauwelijks een kans weg, maar bracht aanvallend te weinig om VVV echt in problemen te brengen. ‘Toch moet een 0-1 voorsprong op zo’n moment genoeg zijn om de zege over de streep te trekken’, zei Been.
Feyenoord beleefde eerder deze maand een prima trainingskamp in Turkije en was zo optimaal voorbereid om de tweede competitiehelft goed van start te gaan. Desondanks zag Been Feyenoord in de eerste helft tegen VVV ‘apathisch’ spelen. ‘We waren te afwachtend en lieten het initiatief aan VVV’, vertelde de trainer. ‘We hebben voor rust nauwelijks of geen kansen gecreëerd.’

De trainer maakte zijn ploeg in de rust duidelijk dat het spel de tweede helft wel wat scherper gespeeld mocht worden. Feyenoord nam die boodschap van Been ter harte. ‘Het spel was iets beter en we gaven niets weg’, zei de trainer. ‘Daardoor had ik ook het idee dat de 1-0 genoeg moest zijn. Op zo’n moment moet je de wedstrijd op slot gooien.’

Feyenoord verzuimde dat en kreeg in de slotfase het deksel op de neus, in de vorm van de gelijkmaker. ‘We zijn kennelijk nog niet zover dat we een ploeg als VVV zonder problemen opzij kunnen zetten’, zei Been. ‘Aan de andere kant moeten we ook niet doen alsof VVV een ploeg is die er niets van kan. Het is gewoon een goed voetballend team. Daarom denk ik dat 1-1 ook een terechte uitslag is. Ik kan ermee leven, al ben ik er niet blij mee.’

Als één van de schaarse lichtpuntjes van het treffen in Venlo, noemde Been het optreden van Stefan de Vrij. De 17-jarige verdediger begon voor het eerst in de basis en speelde als rechtsback een prima wedstrijd. ‘Ik ben heel tevreden over hem’, zei Been. ‘Zowel verdedigend als aan de bal heeft hij het heel goed gedaan.’

Met de wedstrijd tegen VVV-Venlo achter de rug breekt er voor Feyenoord een belangrijke week aan, waarin de Rotterdammers het achtereenvolgens tegen PSV (beker) en Ajax opnemen. Been gaf te kennen dat hij in die wedstrijden in ieder geval vast zal blijven houden aan zijn speelwijze. ‘Het is een feit dat er twee zware tegenstanders wachten. Toch verwacht ik dat wij in beide wedstrijden kansen zullen krijgen.’