Bekerstunt in Eindhoven

Feyenoord heeft woensdagavond een sensationele overwinning geboekt in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB beker. In Eindhoven werd het dit seizoen nog ongeslagen PSV met 0-3 opzij gezet. Uitblinker Karim El Ahmadi zorgde voor twee van de drie treffers. Halverwege de eerste helft opende hij de score, terwijl hij kort voor het laatste fluitsignaal zijn tweede van de avond maakte. Giovanni van Bronckhorst had na ruim een halfuur via een schitterend afstandschot Feyenoords tweede doelpunt op het scorebord gezet.
Feyenoord speelde tot de rust misschien wel de beste 45 minuten van het seizoen. De ploeg van trainer Mario Been leek zich te willen revancheren voor de matte vertoning in Venlo van afgelopen zondag en maakte vanaf de aftrap een zeer gedreven indruk. De inzet van de Rotterdammers werd gecombineerd met goed voetbal, waardoor PSV vrijwel constant onder druk gehouden kon worden.

Karim El Ahmadi eiste op het middenveld een hoofdrol voor zichzelf op. De jarige middenvelder combineerde lustig, leed zelden balverlies en stond aan de basis van een groot deel van Feyenoords aanvallen.

Al na twintig minuten spelen bekroonde hij zijn prima optreden met de verdiende openingstreffer. De middenvelder profiteerde daarbij van een slippertje van PSV-verdediger Francisco Rodriguez, die zich verslikte in een dieptepass van Denny Landzaat. El Ahmadi kon de bal oppikken en doelman Andreas Isaksson passeren, voordat hij na tussenkomst van Jon Dahl Tomasson binnen kon schieten.

PSV, dat sinds 26 september 2009 geen doelpunt meer tegen kreeg in het Philips Stadion, was duidelijk van slag door de tegentreffer. De kwaliteiten van de huidige koploper in de eredivisie kwamen slechts bij vlagen bovendrijven, met dank aan sterk verdedigend optreden van Feyenoord.

Rob van Dijk hoefde zodoende slechts tweemaal voor rust echt handelend op te treden en de geroutineerde doelman deed dit prima. Na een kwartier spelen bracht hij redding op een schot uit de lucht van Ibrahim Afellay. Kort voor rust redde Van Dijk zijn ploeg door een verrassend schot van Ola Toivonen op aangeven van Danko Lazovic weg te boksen.

Tegen die tijd had Feyenoord de marge al verdubbeld, met dank aan een fenomenaal doelpunt van Giovanni van Bronckhorst. De aanvoerder kreeg de bal na ruim een halfuur spelen aangespeeld op ongeveer dertig meter van het doel van Isaksson. Van Bronckhorst zag in een fractie van een seconde dat de Zweedse keeper niet helemaal goed stond opgesteld en verschalkte hem met een ziedend afstandschot in de kruising.

De 0-2 voorsprong waarmee Feyenoord zodoende de rust in ging was comfortabel, maar tegelijkertijd beseften de Rotterdammers dat de wedstrijd daarmee allerminst gespeeld was. Dat bleek ook wel in het eerste kwartier van de tweede helft, toen PSV twee grote kansen kreeg om de marge van de bezoekers te verkleinen.

Uitblinker aan PSV-zijde Afellay probeerde het na tien minuten van afstand en zag zijn lage schot net naast rollen. Drie minuten later zorgde Van Dijk er eigenhandig voor dat de treffer van de thuisploeg er niet alsnog kwam, toen Toivonen in een scrimmage de bal voor zijn voeten kreeg en zijn inzet gered zag worden door een katachtige reflex van de doelman.

Feyenoord koos na rust vooral voor zekerheid en hield meer mensen achter de bal dan in de eerste helft. Alleen op de counter wisten de Rotterdammers nog gevaarlijk te worden, waarbij Leroy Fer na ruim een uur de grootste mogelijkheid kreeg. Hij mocht na een slim steekballetje van Jon Dahl Tomasson alleen op het doel van Isaksson af, maar stuitte op de doelman.

Voor zover PSV zich nog illusies mocht maken, werden die kort voor tijd definitief de kop ingedrukt door El Ahmadi, die een haast perfecte wedstrijd afsloot met zijn tweede doelpunt van de avond. De middenvelder kreeg de ruimte voor het doel van PSV en verschalkte Isaksson met een heerlijk stiftje.

PSV – Feyenoord 0-3

20’ 0-1 El Ahmadi
34’ 0-2 Van Bronckhorst
87’ 0-3 El Ahmadi