Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord op zoek naar bevestiging in Klassieker

Na de geslaagde missie in Eindhoven van afgelopen woensdag, krijgt Feyenoord komende zondag alweer de volgende kans om tegen een topclub te laten zien wat het in huis heeft. De Rotterdammers kunnen tijdens de Klassieker tegen Ajax bevestigen dat de sensationele bekeroverwinning op PSV geen positieve uitschieter is geweest, maar de norm waar tegenstanders in de toekomst rekening mee dienen te houden. ‘De wedstrijd tegen Ajax is een uitgelezen kans om aan heel Nederland te laten zien dat we er ook nog zijn’, zei trainer Mario Been vrijdagmiddag.
Het resultaat dat Feyenoord boekte in het Philips Stadion, maar vooral ook de manier waarop de zege tot stand kwam, heeft het vertrouwen in Rotterdam goed gedaan. ‘Het elftal was in Eindhoven onverzettelijk en liet ook nog eens goed voetbal zien’, zei Been. ‘Dat werkt door in de groep. Als we op deze manier uit bij PSV kunnen winnen, moeten we dat elke week kunnen.’

De wedstrijd tegen Ajax leeft al tijden in Rotterdam en de spelers van Feyenoord werden de voorbije weken dan ook steeds vaker gevraagd naar de Klassieker. Bang dat zijn spelers té graag willen winnen van de Amsterdammers en zich zondag zodoende voorbij lopen, is Been niet. ‘In De Kuip moeten wij van iedereen winnen en dat ook uitstralen’, zei hij. ‘Ik vind het alleen maar goed dat deze wedstrijd leeft in de selectie.’

De Rotterdammers hebben het de laatste jaren moeilijk tegen de rivaal. Dat Feyenoord op 5 februari 2006 voor het laatst wist te winnen van de Amsterdammers, zegt Been niet zo veel. ‘Er zijn dit seizoen meer wedstrijden geweest die we al lang niet hadden gewonnen’, zei hij. ‘Kijk maar naar de wedstrijd in Heerenveen. Daar wonnen we ook. Wij gaan deze wedstrijd met veel vertrouwen tegemoet.’

Door het ontbreken van fans uit Amsterdam, wordt de Klassieker in De Kuip gespeeld met louter Feyenoord-supporters op de tribune. ‘De supporters zijn ontzettend met deze wedstrijd bezig’, wist Been. ‘Door van Ajax te winnen, geven wij het publiek ontzettend veel plezier. We zullen er alles aan moeten doen om dat voor elkaar te krijgen.’

De ploeg van Been zal zich tijdens de kraker tegen de Amsterdammers gesteund weten door een volle Kuip. ‘De mensen op de tribunes zullen ons toezingen en naar de overwinning proberen te schreeuwen’, zei Been. ‘Dat is fantastisch, maar wij moeten wel onverstoorbaar zijn en onze eigen wedstrijd spelen. De groep wil in elk geval graag. Ik verwacht zondag een elftal op het veld dat laat zien dat het van Ajax wil winnen.’

DE TEGENSTANDER

Onder de nieuwe trainer Martin Jol lijkt Ajax dit seizoen terug te vallen op een van de basisprincipes van de Amsterdamse club: bouwen op de eigen jeugd. Noodgedwongen, want na jaren waarin tientallen miljoenen euro’s werden uitgegeven aan, veelal buitenlandse, aankopen, is het transferbudget waar de Scheveningse coach over kan beschikken fors lager.

Met Demy de Zeeuw en Marko Pantelic haalde Jol deze zomer twee gerichte versterkingen voor het eerste elftal en het tweetal staat mits fit en niet geschorst altijd in de basisopstelling. De twee jaar eerder van FC Groningen overgekomen Luis Suarez is topscorer van de eredivisie en vanzelfsprekend eveneens zeker van zijn plaats. Dennis Rommedahl en de onder Marco van Basten voor een recordbedrag van ruim zestien miljoen euro aangetrokken Miralem Sulejmani verschijnen geregeld binnen de lijnen, maar zeker van een basisplaats zijn zij zeker niet.

Het zijn dan ook vooral de door de Amsterdammers zelf opgeleide spelers die keer op keer aan de aftrap verschijnen. Vooral vanuit de club zelf is er de laatste jaren nogal eens kritiek geweest op de jeugdopleiding, maar wie kijkt naar de basisopstellingen van Jol kan niet anders dan concluderen dat het met het ontwikkelen van talent zo slecht nog niet gaat in Amsterdam.

Met Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel beschikt Ajax over twee zelfopgeleide spelers die ook in het Nederlands elftal zeker van hun plaats zijn. Het centrale verdedigingsduo is met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld weliswaar Belgisch, maar het tweetal speelde wel eerst jaren in de jeugdelftallen van de Amsterdammers.

De linkerflank is met Vurnon Anita en Urby Emanuelson zelfs volledig afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. Nieuwe jeugdige ster aan het front is Christian Eriksen, waarbij wel aangetekend moet worden dat de piepjonge aanvallende middenvelder een jaar geleden nog in zijn vaderland Denemarken voetbalde. Of Eriksen zijn competitiedebuut van onlangs tegen NAC Breda snel een vervolg kan geven, zal voor een deel afhangen van Nicolás Lodeiro.

De aanvallende middenvelder uit Uruguay werd in de winterstop door Ajax aangetrokken. De international moet vanaf het middenveld zorgen voor meer creativiteit en zijn landgenoot Suarez gaan voorzien van bruikbare ballen. Aangezien het contract tussen Ajax en Lodeiro pas 1 februari aanstaande ingaat, zal de middenvelder tegen Feyenoord in elk geval nog ontbreken in de wedstrijdselectie van Jol.

Feyenoord – Ajax

Zondag 31 januari om 12.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, El Ahmadi, Fer; Wijnaldum, Tomasson en Cissé.
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; Enoh, De Zeeuw, Aisatti; Suarez, Pantelic en Emanuelson.

STATISTIEKEN
THUIS

21/08/2009 Feyenoord – Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord – Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord – Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord – Ajax 3-2
17/04/2005 Feyenoord – Ajax 2-3
UIT
01/11/2009 Ajax – Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax – Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax – Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax – Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax – Feyenoord 1-2