Fanshop
Fanshop

Been: ‘Tegen RKC net zo scherp zijn als tegen PSV en Ajax’

Met twee topwedstrijden achter de rug en een duel met de regerend landskampioen voor de boeg, is onderschatting het grootste gevaar dat donderdag voor Feyenoord tegen hekkensluiter RKC Waalwijk op de loer ligt. Mario Been hamerde er daarom woensdagmiddag vooral op dat hij scherpte wil zien bij zijn ploeg. ‘We moeten tegen RKC net zo scherp zijn als we tegen PSV en Ajax zijn geweest’, vertelde de trainer.
Zeker met het oog op het midweekse programma van de directe concurrenten om de vierde plaats, kan Feyenoord deze week goede zaken doen om weer een stap dichter bij het halen van de doelstelling te komen. ‘FC Utrecht en Heracles hebben woensdag allebei een lastige wedstrijd voor de boeg’, zei Been. ‘Toch moeten wij vooral naar onszelf kijken en van RKC winnen, al zal dat echt niet makkelijk zijn.’

Feyenoord begint donderdag in Waalwijk met een extra aanvaller in de ploeg, ten opzichte van de afgelopen wedstrijden. Roy Makaay start in de spits, terwijl Jon Dahl Tomasson ‘op tien’ speelt. Daardoor verhuist Denny Landzaat naar de bank. ‘Ik heb de keuze gemaakt om met twee middenvelders te spelen, dan moet er iemand afvallen’, vertelde Been. ‘Mijn keuze heeft niets te maken met het optreden van Denny, maar Karim El Ahmadi heeft het de laatste wedstrijden gewoon heel goed gedaan, dus kies ik voor hem.’

Been heeft verder een basisplaats ingeruimd voor Diego Biseswar, wat betekent dat Sekou Cissé op de bank begint. ‘Op basis van arbeid heb ik niets te klagen over Sekou, maar hij mist de goede vorm’, zei Been. ‘Voetballend verwacht ik meer van hem. Ik ben blij dat we zo’n brede selectie hebben, dat als de één niet in vorm is, ik voor de ander kan kiezen.’

De oefenmeester wil dat Feyenoord tegen RKC van haar eigen kracht uitgaat. ‘Het wordt interessant om te zien hoe ver deze selectie mentaal is’, stelde hij. ‘We zullen aan de bak moeten in Waalwijk.’

Mitchell Schet kan donderdag tegen RKC voor het eerst dit seizoen in actie komen voor Feyenoord. De aanvaller werd eerder deze week teruggehaald van Excelsior, de club waaraan hij het afgelopen halfjaar was verhuurd. Schet begint in Waalwijk op de bank. Been kan in het Mandemakers Stadion niet beschikken over Giovanni van Bronckhorst, Dani Fernández en Kelvin Leerdam. De drie verdedigers zijn geblesseerd.

DE TEGENSTANDER

Voor RKC Waalwijk breken spannende maanden aan. De Waalwijkers bivakkeren op de laatste plaats van de eredivisie en zullen er tijdens het restant van de competitie een zware kluif aan hebben om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen.

De ploeg van trainer Ruud Brood had zichzelf vorige week een goede dienst kunnen bewijzen door naaste concurrent Willem II te verslaan. RKC slaagde echter niet in die missie en ging uit bij de Tilburgers zelfs ten onder. Daardoor liep de achterstand op de Tilburgse nummer zeventien van de ranglijst zelfs op naar vijf punten, waardoor het de aansluiting met de rest van de eredivisie dreigt te verliezen.

Met NEC wacht komend weekend voorlopig de laatste directe concurrent in de strijd tegen degradatie in een rechtstreeks duel voor RKC. Verder is het tot eind maart voornamelijk de top van de ranglijst waarmee de Waalwijkers de degens kruisen.

Om te beginnen komt donderdagavond Feyenoord op bezoek in het Mandemakers Stadion. Eerder dit seizoen werd er door de Waalwijkers in Rotterdam vrij kansloos met 3-0 verloren. Met verder nog zware duels met achtereenvolgens FC Groningen, sc Heerenveen, PSV, FC Twente, AZ, Ajax en FC Utrecht voor de boeg zal RKC moeten stunten wil het de komende maanden de rode lantaarn afstaan aan een andere ploeg.

Maar tot grote stunts is de ploeg van Brood deze jaargang nog niet in staat gebleken. Slechts Sparta Rotterdam, Roda JC, FC Groningen en NEC werden verslagen, de zestien andere wedstrijden gingen verloren.

Het is vooral het uitblijven van doelpunten dat de Waalwijkers deze competitie opbreekt. Geen ploeg in de eredivisie weet het net zo moeilijk te vinden als RKC. Gemiddeld wordt er nog niet één keer per wedstrijd gescoord.

Toch loopt uitgerekend in de aanval van de Waalwijkers een van de groeibriljanten van de club. Charlison Benschop brak vorig seizoen door in de Jupiler League en laat dit jaar bij vlagen zien ook mee te kunnen op het hoogste niveau. Het kwam de fysiek sterke aanvaller al te staan op de nodige interesse van andere eredivisieclubs. Tot een transfer kwam het tijdens de winterstop echter niet, waardoor Benschop de komende maanden bij mag dragen aan het lijfsbehoud waar zijn club voor strijd.

RKC Waalwijk – Feyenoord
Donderdag 4 februari om 20.00 uur in het Mandemakers Stadion
Scheidsrechter: Van Boekel

Vermoedelijke opstellingen:
RKC Waalwijk:
Levita; Colin, Gudde, Luirink, Dustley Mulder; Agustien, Hans Mulder, Metaj; Benson, Benschop en Boerrigter.
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler; Fer, Tomasson, El Ahmadi; Wijnaldum, Makaay en Biseswar.

STATISTIEKEN
THUIS
03/10/2009 Feyenoord – RKC Waalwijk 3-0
28/01/2007 Feyenoord – RKC Waalwijk 3-1
12/03/2006 Feyenoord – RKC Waalwijk 1-1
24/10/2004 Feyenoord – RKC Waalwijk 4-0
21/03/2004 Feyenoord – RKC Waalwijk 1-0
UIT
15/10/2006 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-2
23/10/2005 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-1
19/03/2005 RKC Waalwijk – Feyenoord 2-4
21/12/2003 RKC Waalwijk – Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC Waalwijk – Feyenoord 1-0