Fanshop
Fanshop

Treffer Tomasson bezorgt Feyenoord winst in Waalwijk

Feyenoord heeft donderdagavond in Waalwijk een belangrijke zege geboekt op hekkensluiter RKC. De Rotterdammers hadden aan een doelpunt van Jon Dahl Tomasson kort na rust genoeg om met drie punten uit het Mandemakers Stadion te vertrekken. Dankzij de 0-1 zege loopt Feyenoord verder uit op de directe concurrenten om de vierde plaats. Mitchell Schet, die afgelopen week werd teruggehaald van Excelsior, maakte in de slotfase zijn eerste minuten in Feyenoord-shirt van dit seizoen. Invaller Denny Landzaat kreeg vijf minuten voor tijd rood van scheidsrechter Pol van Boekel.

Feyenoord trof in Waalwijk een stug RKC. De hekkensluiter van de eredivisie was vastbesloten de huid duur te verkopen en koppelde in de eerste helft een tomeloze inzet aan bij vlagen aardig voetbal.

Mario Been had in het Mandemakers Stadion een extra aanvaller het veld in gestuurd met als doel het spel te maken tegen RKC, maar in plaats daarvan ging de wedstrijd tot de rust grotendeels gelijk op. De grootste kansen waren zelfs voor de thuisploeg, waar met name de buitenspelers Benjamin de Ceulaer en Derk Boerrigter voor veel gevaar zorgden.Beiden trokken aan de bal veelvuldig naar binnen, wat al binnen een kwartier resulteerde in twee gevaarlijke schoten op het doel van Rob van Dijk. Boerrigter zag zijn poging net naast rollen, terwijl doelman Rob van Dijk een passend antwoord had op een schot van De Ceulaer.

Feyenoord koos aan de andere kant van het veld te vaak voor de lange bal, waar de verdedigers van RKC wel raad mee wisten. Via de combinatie hadden de Rotterdammers meer succes, bijvoorbeeld toen Diego Biseswar halverwege de eerste helft de bal vanaf de achterlijn kon voorgeven. Jon Dahl Tomasson kwam bij de eerste paal goed voor zijn tegenstander, maar tikte de bal net naast.De ploeg van Been moest het verder tot de rust vooral hebben van schoten van afstand. Georginio Wijnaldum was op die manier al na tien minuten dicht bij een doelpunt, toen hij een knappe actie besloot met een schot dat buiten de palen eindigde. Op slag van rust kreeg Roy Makaay de bal op een meter of 25 van het doel voor zijn voeten, maar ook hij zag zijn inzet naast gaan.

Feyenoord maakte zo voor rust weinig aanspraak op een doelpunt, maar toonde zich kort na rust een stuk efficiënter. Al na drie minuten leverde de eerste mogelijkheid van de tweede helft direct de openingstreffer op. Jon Dahl Tomasson kreeg hierbij de bal hoog aangespeeld op de rand van het strafschopgebied. De Deense aanvaller besloot de voorzet met links direct via een halve omhaal op doel te schieten, waar de bal schitterend via de onderkant van de lat over de doellijn verdween.Met die snelle goal was de zege allerminst veilig gesteld, want RKC gooide er in het laatste halfuur met een extra aanvaller in de ploeg een slotoffensief uit, waarin Feyenoord nog een paar keer goed wegkwam. Invaller Charlison Benschop kreeg bijvoorbeeld ruim een kwartier voor tijd een vrije schietkans vanaf achttien meter, waarbij Van Dijk paraat stond.De situatie werd in de slotfase nog penibeler voor Feyenoord, nadat invaller Denny Landzaat rood kreeg vanwege een tackle van achteren op Hans Mulder. RKC-trainer Ruud Brood reageerde direct door nog een aanvaller in de ploeg te brengen, terwijl Been daar een invalbeurt voor Kevin Hofland tegenover zette.Het leverde vijf enerverende slotminuten op in het Mandemakers Stadion, waarin RKC desondanks niet meer voor gevaar wist te zorgen. Feyenoord sleepte zo met tien man drie zwaarbevochten punten uit het vuur.

RKC Waalwijk – Feyenoord 0-1

Scoreverloop:
48’ 0-1 Tomasson

Scheidsrechter: Van Boekel

Geel: De Vrij, D. Mulder, Luirink

Rood: Landzaat (84’)

Opstellingen:
RKC Waalwijk:
Levita; D. Mulder, Colin, Luirink, Metaj; H. Mulder, Agustien (86’ Berger), Di Gregorio (58’ Benschop); De Ceulaer (77’ Vorm), Idabdelhay en Boerrigter.
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi, Tomasson (86’ Hofland), Fer; Wijnaldum, Makaay (69’ Landzaat) en Biseswar (79’ Schet).