Fanshop
Fanshop

Feyenoord in slotfase onderuit tegen AZ

Feyenoord heeft zondag tegen AZ in de slotfase een meer dan verdiend gelijkspel uit handen gegeven. De Rotterdammers, die met 1-1 de rust in waren gegaan, liepen drie minuten voor tijd tegen een nederlaag aan, doordat Hector Moreno uit een hoekschop raak kopte namens de bezoekers. Het enige doelpunt van Feyenoord werd gemaakt door Wernbloom, die in eigen doel schoot.

Feyenoord speelde een moeizame eerste helft, waarin het aantal kansen op één hand te tellen was. Het was veelzeggend dat de Rotterdammers er een eigen doelpunt van Niklas Moisainder voor nodig hadden om vijf minuten voor rust op gelijke hoogte te komen met AZ, dat na een halfuur spelen op voorsprong was gekomen via El Hamdaoui. Feyenoord was tot die treffer namelijk nauwelijks gevaarlijk te worden.

AZ-doelman Sergio Romero hoefde alleen twee keer op zijn hoede te zijn, bij twee vrije trappen van Jonathan De Guzman, die allebei niet tussen de palen eindigden. Verder was Jon Dahl Tomasson na een halfuur dichtbij een treffer gekomen, toen hij uit een voorzet van Diego Biseswar net naast kopte.Tegen die tijd waren de bezoekers juist op voorsprong gekomen. Hoewel Feyenoord de wedstrijd tot dat doelpunt volledig had gecontroleerd, werd het eerste slordigheidje direct afgestraft. Pontus Wernbloom mocht uit een hoekschop vrij inkoppen bij de tweede paal, waarna El Hamdaoui pal voor het doel het laatste zetje gaf.

Vanaf dat moment ging Feyenoord meer druk naar voren zetten en ging het baltempo iets omhoog. Toch bleef de ploeg moeite hebben om rustig op te bouwen via het middenveld. Telkens weer kozen de verdedigers noodgedwongen voor de lange bal, of gingen ze zelf op avontuur.Een van de schaarse uitzonderingen op die ontwikkeling zorgde kort voor rust direct voor de gelijkmaker. De Guzman stoomde via een één-twee met Biseswar op tot het vijandelijke strafschopgebied, waar de middenvelder de vrijstaande Tomasson wilde bereiken. Wernbloom kwam tussen beide en wilde de bal opruimen, maar schoot in plaats daarvan vanaf zestien meter in eigen doel.Na rust kwam Feyenoord langzaam maar zeker beter op stoom, al kwamen de Rotterdammers al in de eerste minuut van de tweede helft goed weg, toen André Bahia een kopbal uit een hoekschop van Moisander van de lijn redde. Tim de Cler behoedde op zijn beurt een kwartier voor tijd Feyenoord voor een achterstand, door een intikker van El Hamdaoui van de doellijn te werken.

Het waren lange tijd de grootste wapenfeiten van AZ in de tweede helft, waarin Feyenoord het heft steeds steviger in handen nam. De bezoekers hadden daarbij het geluk dat ze konden vertrouwen op doelman Sergio Romero, die bijvoorbeeld twintig minuten voor tijd een schitterende lob van Tomasson onder de lat vandaan tikte.

Tegen die tijd had Wijnaldum al een afstandschot net naast zien eindigen, terwijl scheidsrechter Braamhaar verzuimde een strafschop toe te kennen toen Biseswar het schieten werd belemmerd in het zestienmetergebied van AZ.Feyenoord maakte zodoende het meeste aanspraak op de winst, maar toch was het AZ dat uiteindelijk tegen de verhoudingen in nog met de drie punten naar huis kon. De Alkmaarders, die in de combinatie de hele wedstrijd nauwelijks gevaarlijk waren geweest, beslisten het duel in De Kuip met hun tweede doelpunt uit een hoekschop. Verdediger Hector Moreno velde drie minuten voor tijd het vonnis, toen hij de bal van dichtbij achter Van Dijk kopte.Feyenoord – AZ 1-2

Scoreverloop:

28’ 0-1 El Hamdaoui
39’ 1-1 Wernbloom (e.d.)
87’ 1-2 Moreno

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: El Ahmadi (Feyenoord), Elm, Moisander, Schaars (allen AZ)

Opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi (87’ Makaay), De Guzman (73’ Babovic), Fer; Wijnaldum, Tomasson en Biseswar (’86 Schet).
AZ: Romero; Mendes da Silva (52’ Jaliens), Moreno, Moisander, Poulsen; Elm, Schaars, Wernbloom; Lens (90’ Van der Velden), El Hamdaoui en Martens (86’ Ortiz).