Fanshop
Fanshop

Been: ‘We moeten winnen, zo simpel is het’

Mario Been had vrijdagochtend tijdens de hesjesverdeling voor de afsluitende partijvorm weinig verrassingen in petto. De oefenmeester lijkt aanstaande zondag tegen ADO Den Haag te starten met de gebruikelijke elf spelers aan de aftrap, met ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht slechts één wijziging. Sekou Cissé is de vervanger van de geschorste Diego Biseswar.
Slechts Ron Vlaar keek enigszins vreemd op toen zijn trainer hem zijn hesje aanreikte. Vanwege de voorselectie voor het Nederlands elftal van de centrale verdediger leek het Been wel aardig hem voor één keer een oranje in plaats van een rood hesje te geven.

‘Hij accepteerde hem alleen niet, vond dat we normaal moeten blijven doen’, glimlachte Been. ‘Ik ben ongelofelijk blij voor hem. Het is geweldig dat hij na zo’n zware blessure nu al zó belangrijk is voor dit Feyenoord. Ik weet zeker dat hij het Nederlands elftal aankan.’

Waar voor Vlaar een rentree in het Nederlands elftal in het verschiet ligt, lijkt voor Luc Castaignos zijn debuut in de eredivisie aanstaande. ‘Hij is daar duidelijk aan toe’, zei Been. De oefenmeester liet weten dat de kans groot is dat Castaignos zondag in De Kuip op de bank zit. Een invalbeurt laat zich echter niet vooraf plannen. ‘Dat is van veel factoren tijdens de wedstrijd afhankelijk’, zei Been. ‘Maar op trainingen laat hij in elk geval zien optimaal mee te kunnen.’

Been besteedde de afgelopen week tijdens die trainingen veel aandacht aan dode spelmomenten. Vooral op donderdag liet hij zijn spelers lange tijd oefenen op spelhervattingen, zowel aanvallend als verdedigend. ‘Ik vind dat we op dat gebied winst kunnen boeken’, legde Been uit. ‘We beschikken over spelers die vrije trappen en corners goed kunnen nemen en hebben daarnaast veel kopkracht in de ploeg. Dit is een onderdeel waarmee we tijdens de rest van het seizoen wedstrijden kunnen winnen.’

Wellicht kan een spelhervatting komende zondag in De Kuip tegen ADO Den Haag al voor een opening zorgen. De Hagenaars zullen vooral met de intentie om niet te verliezen afreizen naar Rotterdam, zo verwachtte Been. ‘Wij moeten er rekening mee houden dat de spelers van ADO massaal op eigen helft zullen staan’, besloot hij. ‘We zullen daarom snel de zijkanten moeten zoeken, want daar hebben we spelers die het verschil kunnen maken. We moeten deze wedstrijd gewoon winnen. Zo simpel is het.’

DE TEGENSTANDER

Enkele maanden geleden was hij nog persona non grata in Den Haag, maar sinds afgelopen zondag is Ricky van den Bergh plots de hoop in bange dagen van ADO. Na een verbanning naar het tweede elftal die leek uit te monden in een definitieve breuk, revancheerde de grillige middenvelder zich afgelopen zondag door hoogstpersoonlijk af te rekenen met Willem II.

Van den Bergh kwam afgelopen zomer met grote verwachtingen naar zijn ADO Den Haag, maar kon die lange tijd niet waarmaken. Totdat Willem II op bezoek kwam. De voormalige speler van Sparta, RKC en Heracles schoot eerst een vrije trap tegen de touwen, om later ook nog eens koppend te scoren.

Door de prima overwinning heeft ADO voorlopig afstand genomen van de rode lantaarndrager uit Tilburg en kan het voorzichtig omhoog gaan kijken. De nummer zestien van de eredivisie staat wat dat laatste betreft na het duel van komende zondag met Feyenoord interessante wedstrijden te wachten. De ploeg van trainer Raymond Atteveld neemt het in thuisduels achtereenvolgens op tegen Roda JC en Vitesse, ploegen die maar net boven de Hagenaars staan.

Atteveld en zijn spelers kunnen tijdens deze wedstrijden een goede stap in de richting van lijfsbehoud zetten. Om die doelstelling te halen, lokte de oefenmeester in de winterstop Andres Oper en Kees Luijckx naar Den Haag. Laatstgenoemde blijkt op het middenveld van ADO nu al een meerwaarde en is na vijf optredens niet meer weg te denken uit de basisopstelling.

Danny Buijs, Pascal Bosschaart en Timothy Derijck zijn dat in de achterhoede van de Hagenaars ook niet meer. Buijs is op de rechterflank aanvoerder, Derijck centraal achterin een zekerheid en Bosschaart begint op zijn beurt steeds beter te draaien. De drie oud-Feyenoorders zullen er aanstaande zondag tijdens hun tijdelijk terugkeer in De Kuip alles aan gelegen zijn om hun voormalige werkgever dwars te zitten.

Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 21 februari om 12.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, De Guzman, Fer; Wijnaldum, Tomasson en Cissé.
ADO Den Haag: Zwinkels; Danny Buijs, Bosschaart, Derijck, Kum; Van den Bergh, Luijckx, Toornstra; Hulst, Milic en Soltani.

STATISTIEKEN
THUIS

23/11/2008 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
10/12/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
26/03/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 0-2
22/05/2005 Feyenoord - ADO Den Haag 6-3
07/12/2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1
UIT
29/11/2009 ADO Den Haag - Feyenoord 0-2
26/04/2009 ADO Den Haag - Feyenoord 2-3
25/02/2007 ADO Den Haag - Feyenoord 3-3
18/12/2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
19/12/2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0