Zege in Groningen na doldwaze slotfase

Feyenoord heeft zondag een 2-3 overwinning uit het vuur gesleept tegen FC Groningen. De Rotterdammers waren in de tweede helft via doelpunten van André Bahia en Diego Biseswar op voorsprong gekomen, maar leken die zege in de laatste tien minuten uit handen te geven. Groningen maakte twee treffers en leek zo alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar Ron Vlaar bepaalde in de slotminuut met een afstandschot de eindstand op 2-3. Luc Castaignos maakte als invaller zijn competitiedebuut.

Hoewel de wedstrijd tussen Groningen en Feyenoord op een zeldzaam slecht veld werd gespeeld, zagen de toeschouwers in het Euroborg Stadion een enerverend duel. Weliswaar maakten beide ploegen, mede door de erbarmelijke staat van het veld, veel fouten, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door een hoog tempo en kansen aan beide kanten.

FC Groningen maakte het de Rotterdammers met name in het eerste half uur erg lastig. De ploeg van Mario Been kwam daarbij een aantal keer goed weg, omdat het Groningen ontbrak aan precisie en geluk in de afronding. Tim Matavz maakte het wat dat betreft na krap twintig minuten het bontst, toen hij een rebound na een schot van Thomas Enevoldsen voor een leeg doel voorlangs schoot.

Enevoldsen ontwikkelde zich tot de rust tot gevaarlijkste man op het veld. De aanvaller was bij balbezit van de Groningers constant in beweging en had halverwege de eerste helft al drie keer bijna ongehinderd op doel kunnen schieten, maar zonder het gewenste resultaat.

Feyenoord stelde daar een handvol mogelijkheden tegenover. Hoewel het veldspel van de Rotterdammers te slordig was, wisten zij op de counter toch een paar keer gevaarlijk te worden. Zo schoot Roy Makaay na een kwartier uit de draai in handen van doelman Luciano en zag hij tien minuten later een kopbal eveneens door de keeper gered worden. Diego Biseswar mikte na bijna een halfuur net naast, nadat hij vanaf de linkerflank naar binnen was getrokken.

Na rust kreeg Feyenoord meer grip op de wedstrijd, al vertaalde zich dat aanvankelijk niet in grote kansen. Daar kwam verandering in, toen André Bahia zijn ploeg na krap een uur spelen met een knappe goal op voorsprong zette. Die treffer kwam voor een deel op het conto van Georginio Wijnaldum, die een hoekschop na een één-twee met Biseswar terugkreeg en met links een prima voorzet afleverde, die fraai werd ingekopt door Bahia.

Het was een bevrijdende treffer voor Feyenoord, dat plots met veel meer zelfvertrouwen ging voetballen. Deels had dat ook te maken met de tegenstander, die meer risico ging nemen en achterin voor het eerst gaten liet vallen. Het leverde Feyenoord kort na de 0-1 een grote mogelijkheid op om de marge te verdubbelen, toen Biseswar met een knappe voorzet Wijnaldum bij de tweede paal bereikte. De middenvelder schoot daar al vallend net naast.

Feyenoord bleef ook in het vervolg de gevaarlijkste ploeg. Het was daarom volledig verdiend dat Biseswar tien minuten voor tijd de marge verdubbelde, toen hij profiteerde van een fout van Theo Lucius en in alle vrijheid richting het doel van Luciano mocht opstomen en daar via het lichaam van de doelman binnen schoot.

Voor Groningen was de tweede tegentreffer het teken om in de slotfase alles of niets te spelen en dat deed de thuisploeg met hart en ziel. Met vrijwel het hele elftal voor het doel van Rob van Dijk, kon zodoende al snel na de 0-2 de aansluitingstreffer op het scorebord gezet worden. Na een scrimmage in het strafschopgebied kreeg Matavz de bal voor zijn voeten en hij schoot direct binnen.

Met nog ruim vijf minuten te spelen, was Feyenoord er alles aan gelegen om de zege in tegenstelling tot een week eerder dit keer wél over de streep te trekken, maar de Rotterdammers kregen desondanks het deksel nog op de neus. Ditmaal was het Andreas Granqvist die twee minuten voor tijd de voorsprong ongedaan maakte. De verdediger torende na een voorzet vanaf rechts boven twee verdedigers uit en kopte Groningen zo op gelijke hoogte met Feyenoord.

Granqvist had echter buiten Ron Vlaar gerekend. De verdediger, die deze week hoorde dat hij bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal zit, ging in het allerlaatste slotoffensief van de Rotterdammers mee naar voren en kreeg de bal op het middenveld aangespeeld. Daar kapte hij zijn tegenstander uit, voordat hij van afstand knap binnen schoot en Feyenoord na het laatste fluitsignaal een klein feestje bezorgde.

FC Groningen – Feyenoord 2-3