Fanshop
Fanshop

Been blijft tegen Roda zoeken naar ideale voorhoede

Feyenoord-trainer Mario Been blijft ook voor de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen Roda JC zoeken naar de juiste invulling van zijn aanval. De oefenmeester laat in Kerkrade Sekou Cissé terugkeren in de basisopstelling en geeft hem de kans als centrumspits. ‘Ik verwacht dat we voorin veel ruimte zullen krijgen’, beargumenteerde de coach zijn keuze. ‘Sekou heeft de kwaliteiten om dat te bespelen.’
De Ivoriaanse aanvaller kwam afgelopen zomer over van Roda JC naar Feyenoord, maar kon sindsdien nog niet altijd aan de hoge verwachtingen voldoen. ‘Sekou is een jongen die vertrouwen nodig heeft en dat krijgt hij door te spelen’, zei Been. ‘Ik heb al vaker gezegd dat hij heel veel kwaliteiten heeft. Dat moet er een keer uitkomen.’

Been zag afgelopen week een groot deel van zijn spelersgroep vertrekken vanwege interlandverplichtingen. De oefenmeester volgde de verrichtingen van zijn spelers in de diverse vertegenwoordigende elftallen op de voet. Zo zag hij bijvoorbeeld Ron Vlaar na vier jaar afwezigheid zijn rentree maken in het Nederlands elftal.

‘Afgezien van een paar oefenwedstrijden met Feyenoord was dit pas de eerste keer dat hij echt op internationaal niveau werd getrakteerd’, zei Been. ‘Hij heeft het niet slecht gedaan en zal moeten wennen aan het hogere niveau. Maar ik weet zeker dat hij er de kwaliteiten voor heeft.’

Op dezelfde avond van de rentree van Vlaar schitterde zijn ploeggenoot Diego Biseswar in het shirt van Jong Oranje. Tegen Jong Polen had de aanvaller met twee doelpunten een groot aandeel in de overwinning. ‘Een van die doelpunten maakte hij door diep te gaan’, zei Been. ‘Dat is vanwege zijn snelheid een kwaliteit van hem. Hij moet dat vaker doen, ook omdat wij veel spelers hebben die juist in de bal komen.’

Wellicht om te beginnen aanstaande zondag in het Parkstad Limburg Stadion. Feyenoord is al acht seizoenen ongeslagen in uitwedstrijden tegen de Limburgers, maar veel waarde hechtte Been niet aan die statistiek. ‘Roda heeft gewoon een goede ploeg met veel voetballend vermogen’, besloot Been.

DE TEGENSTANDER

Roda JC heeft zich dit jaar knap hersteld van het uiterst teleurstellende vorige seizoen. De Limburgers wisten destijds pas in de play-offs lijfsbehoud veilig te stellen, terwijl het deze jaargang negen wedstrijden voor het einde van de competitie stiekem nog mag hopen op een plaats in de play-offs om Europees voetbal.

De achterstand op nummer acht NAC Breda bedraagt immers slechts vijf punten. Een kloof die gezien het relatief eenvoudige programma van de Limburgers te dichten zou moeten zijn. Nummer tien Roda gaat nog op bezoek bij de Bredanaars en FC Groningen, dat de negende positie bezet.

Naast de duels met de directe concurrenten en de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Feyenoord, zijn het louter ontmoetingen met laaggeklasseerde ploegen die op het programma staan. Daar zal de ploeg van trainer Harm van Veldhoven dus de winst moeten pakken, wil het aanspraak maken op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

Dat Roda negen wedstrijden voor het einde van de competitie de hoop op een verlenging van het seizoen nog mag koesteren, heeft inmiddels tot contractverlenging van Van Veldhoven geleid. De oefenmeester kreeg vorig seizoen veel hoon over zich heen toen goede prestaties uitbleven, maar weet inmiddels dus ook hoe het voelt om te worden gewaardeerd in het Parkstad Limburg Stadion.

Mads Junker groeide onder Van Veldhoven uit tot een degelijke eredivisiespits. In het shirt van Roda JC wist de Deense aanvaller dit seizoen al elf keer te scoren, bijna net zo vaak als tijdens drie volle jaargangen bij Vitesse.

Roda JC – Feyenoord

Zondag 7 maart om 12.30 uur in het Parkstad Limburg Stadion

Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen:

Roda JC:
Tyton; De Fauw, Kah, Kruiswijk, De Jong; Willem Janssen, Hadouir, Vormer, Bodor; Junker en Yulu-Matondo.
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson (Bruins), Fer; Wijnaldum, Cissé en Biseswar.

STATISTIEKEN

UIT

02/11/08 Roda JC – Feyenoord 0-4
16/09/07 Roda JC – Feyenoord 1-3
29/10/06 Roda JC – Feyenoord 1-2
20/11/05 Roda JC – Feyenoord 2-3
17/10/04 Roda JC – Feyenoord 0-2

THUIS
23/08/09 Feyenoord – Roda JC 4-0
10/05/09 Feyenoord – Roda JC 2-3
20/04/08 Feyenoord – Roda JC 3-0
04/03/07 Feyenoord – Roda JC 1-1
22/01/06 Feyenoord – Roda JC 0-0