Feyenoord sterker dan Roda JC in doelpuntenfestijn: 2-4

Feyenoord heeft zondagmiddag in Kerkrade Roda JC met 2-4 verslagen. Een snel openingsdoelpunt en een vroege rode kaart voor Ruud Vormer brachten de Rotterdammers in een zetel. Sekou Cissé kreeg in Limburg van trainer Mario Been het vertrouwen als centrumspits en betaalde dit terug met twee doelpunten en een assist. Been beloonde dit met een publiekswissel, waarna de vervanger van Cissé Roy Makaay een minuut na zijn entree voor het vierde Rotterdamse doelpunt zorgde. Luigi Bruins vond namens Feyenoord eveneens het net.

Darley stond in het Parkstad Limburg Stadion onder de lat, doordat Rob van Dijk zaterdagmiddag tijdens de afsluitende training geblesseerd af moest haken. Zijn Braziliaanse vervanger werd lange tijd weinig op de proef gesteld, maar haalde uiteindelijk vanwege een rode kaart na een overtreding op Jeanvion Yulu Matondo het einde van de wedstrijd niet.

Feyenoord kende de eerste helft weinig problemen met Roda JC. De Rotterdammers hadden het meeste balbezit en zochten geduldig naar een opening in de Limburgse defensie. Die werd na twintig minuten gevonden, toen Leroy Fer na een uitstekende combinatie met Luigi Bruins en Georginio Wijnaldum opstoomde naar het doel van Roda JC-keeper Przemyslaw Tyton. Voordat de doorgebroken Fer aan kon leggen voor een schot was het Vormer die aan de noodrem trok. Scheidsrechter Luinge was onverbiddelijk en trok de rode kaart voor de middenvelder.

Hiermee kwam Feyenoord al vroeg in de wedstrijd in een zetel, nadat het al binnen het eerste kwartier op een 0-1 voorsprong was gekomen. Wijnaldum gaf vanaf rechts voor, waarna bij de tweede paal Cissé na eerst nog een geblokt schot van Bruins Feyenoord aan de leiding bracht.

Feyenoord kwam in het vervolg van het eerste bedrijf tegen de tien van Roda geen moment in de problemen, zonder aan de andere kant de overtalsituatie uit weten te buiten. Pas op slag van rust werden de Rotterdammers echt gevaarlijk, toen Karim El Ahmadi na een slimme hakbal van Diego Biseswar overschoot.

In de tweede helft gingen de Rotterdammers nadrukkelijker op zoek naar een ruimere voorsprong en dit leidde al snel tot kansen voor Biseswar en Cissé. Deze waren echter niet aan de aanvallers besteed, maar na precies een uur spelen kwam de verdiende 0-2 toch op het scorebord te staan. Wederom was het Cissé die Roda JC-doelman Tyton passeerde, op aangeven van Fer na een voorzet vanaf de rechterflank van Wijnaldum.

Feyenoord zag de comfortabele marge twee minuten later alweer slinken, toen André Bahia zich na een diepe bal door Yulu Matondo in het strafschopgebied weg liet zetten en de Roda-aanvaller de uitkomende Darley wist te passeren.

Even was het geloof bij Roda in meer groot, maar binnen tien minuten bracht Bruins het verschil weer terug tot twee. Cissé mocht samen met Biseswar en Bruins zonder een Limburgse verdediger in de buurt doorlopen richting het doel van Tyton en legde af op Bruins, die simpel binnen kon tikken: 1-3.

De voor Cissé ingevallen Makaay stond koud een minuut in het veld toen hij de overwinning nog meer kleur gaf door zich vrij te spelen en de 1-4 binnen te schieten.

Het was het startschot voor een tumultueuze slotfase, waarin Darley er met een rode kaart afmoest nadat hij in de ogen van Luinge net buiten het strafschopgebied te onbesuisd inkwam op Yulu Matondo. Boldizsár Bodor schoot de toegekende vrije trap ineens achter de ingevallen Erwin Mulder. De overwinning kwam voor Feyenoord echter niet meer in gevaar.

Roda JC – Feyenoord 2-4

14’ 0-1 Cissé
60’ 0-2 Cissé
62’ 1-2 Yulu Matondo
71’ 1-3 Bruins
82’ 1-4 Makaay