Fanshop
Fanshop

Makaay schiet Feyenoord naar bekerfinale

Feyenoord heeft met een 2-1 zege op de koploper van de eredivisie FC Twente de finale van de KNVB beker bereikt. Hoewel het er in de eerste helft niet naar uit zag dat de Rotterdammers een sensationele zege op de Tukkers zouden boeken, kwam Feyenoord na rust onder leiding van invaller Roy Makaay langszij. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst bracht Feyenoord kort na rust op gelijke hoogte, waarna Makaay vijf minuten voor tijd de winnende treffer maakte. Feyenoord neemt het zodoende op zondag 25 april op tegen de winnaar van de andere halve finale, tussen Go Ahead Eagles en Ajax.

Feyenoord beleefde een moeizame eerste helft in De Kuip. De Rotterdammers konden aanvallend geen vuist maken en hadden de nodige moeite om de aanvalsdrang van de bezoekers te beteugelen.

Gevaarlijkste man op het veld was Bryan Ruiz, de clubtopscorer van FC Twente. Al na vijf minuten kreeg de Costaricaan een opgelegde kans, toen hij zichzelf tussen twee verdedigers door het strafschopgebied binnen wurmde en net naast schoot.

Het bleek een voorbode voor wat tot de rust zou volgen, want de aanvaller wist geregeld te ontsnappen aan zijn bewakers. Na krap een halfuur kon hij bijvoorbeeld vrij aanleggen van afstand, maar hij zag zijn schot gestopt worden door de sterk keepende Erwin Mulder.De Feyenoord-doelman had zijn ploeg vijf minuten eerder al op de been gehouden, toen Luuk de Jong knap vrij werd gezet voor het doel door Theo Janssen. De spits wilde Mulder vervolgens passeren, maar zag de bal van zijn voeten geplukt worden door de doelman.

Toen Janssen het vijf minuten voor rust wederom presteerde om een ploeggenoot vrij voor de keeper te zetten, had Mulder echter geen passend antwoord. Een fout van Georginio Wijnaldum zorgde ervoor dat FC Twente in balbezit kwam, waarna Janssen een prachtige steekpass op Ruiz gaf. De aanvaller kwam vervolgens oog in oog met Mulder en schoot beheerst binnen.

Pas in de minuut die volgde kreeg Feyenoord de eerste echte kans in de eerste helft. Luc Castaignos vond de bal na knullig verdedigen van Dwight Tiendalli plots voor zijn voeten, maar de spits die zijn debuut in de basis maakte schoot voorlangs.Na rust kreeg de goed gevulde Kuip plots een heel ander Feyenoord te zien. Met Roy Makaay in de ploeg ten koste van Diego Biseswar kwamen de Rotterdammers de tweede helft uitstekend uit de startblokken. Het zorgde ervoor dat de thuisploeg al binnen tien minuten meer kansen kreeg dan in de hele eerste helft.

Castaignos was kort na rust dichtbij, toen hij een voorzet van Denny Landzaat in de handen van doelman Sander Boschker kopte. Tien minuten later zag Ron Vlaar uit vrijwel identieke positie een kopbal uit een hoekschop van de lijn gered worden.

In de tussentijd was Feyenoord al verdiend op gelijke hoogte gekomen met FC Twente. Roy Makaay stond aan de basis van die treffer, door een bal vanaf het middenveld prima te verlengen richting Landzaat. De middenvelder bereikte vervolgens met zijn hoofd Giovanni van Bronckhorst, die Boschker in de verre hoek passeerde.Het doelpunt zorgde ervoor dat de wedstrijd definitief ontbrandde en er een totaal ander spelbeeld ontstond dan in de eerste helft. Daarbij waren de grootste kansen voor Feyenoord, waar Makaay een hoofdrol opeiste.

De spits werd ruim een kwartier voor tijd prima bediend door Van Bronckhorst met een pass van achteruit, die hij in één keer verlengde richting het doel van Twente. Zijn inzet ging maar net naast.

Bijna tien minuten later kreeg de spits een herkansing, toen Leroy Fer vrij kon opstomen over de linkerflank. De middenvelder leverde een uitstekende voorzet af, die door Roy Makaay bij de tweede paal knap werd binnengeschoten.In de slotminuten kwam Cheikh Tioté nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar de lat verhinderde de Twentse gelijkmaker. Feyenoord boekte zo een sensationele zege op de koploper en bereikte zo de finale van de KNVB beker.Feyenoord – FC Twente 2-1

Scoreverloop:
41’ 0-1 Ruiz
53’ 1-1 Van Bronckhorst
84’ 2-1 Makaay

Scheidsrechter: Bossen

Geel:

Opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat, El Ahmadi, Fer (90’ Hofland); Wijnaldum, Castaignos (88’ Babovic) en Biseswar (46’ Makaay).
FC Twente: Boschker; Stam, Douglas, Wisgerhof, Tiendalli (88’Carney); Brama (85’ Perez), Tioté, Janssen; Ruiz, De Jong en Parker (75’ Nkufo).