Feyenoord moet genoegen nemen met gelijkspel

Feyenoord heeft zondag tegen PSV genoegen moeten nemen met een 0-0 gelijkspel. Hoewel de Rotterdammers grote delen van de wedstrijd de sterkste ploeg waren, wisten zij het overwicht niet om te zetten in doelpunten. Het was voor Feyenoord het zesde doelpuntloze gelijkspel van het seizoen. Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst kregen beiden een gele kaart en zijn daardoor geschorst voor de wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Sparta Rotterdam.

In Eindhoven gingen de gedachten automatisch even terug naar de wedstrijd in de kwartfinale van de KNVB beker, toen Feyenoord prima speelde en PSV met 0-3 kansloos liet. Zondag waren de Rotterdammers in het Philips Stadion voor rust wederom de sterkste ploeg, alleen wisten ze het overwicht dit keer niet in een voorsprong om te zetten.

Feyenoord kreeg daar na een half uur spelen wel een enorme mogelijkheid toe. Georginio Wijnaldum zette vanaf het middenveld een knappe één-twee op met Sekou Cissé en kwam zo oog in oog met Andreas Isaksson. Wijnaldum wipte de bal over de doelman, maar zag zijn inzet op de lat eindigen. Luigi Bruins had de bal bij de rebound vervolgens voor het binnenschieten, maar hij zag zijn volley van de lijn gehaald worden door Erik Pieters.

Een voorsprong was niet onverdiend geweest, aangezien Feyenoord tot dan toe het beste van het spel had. De Rotterdammers speelden georganiseerd en hadden het meeste balbezit, maar wisten desondanks weinig kansen af te dwingen.

Afgezien van de pogingen van Wijnaldum en Bruins, hoefde Isaksson alleen kort voor rust nog eenmaal op zijn hoede te zijn, toen Stanislav Manolev een te korte terugspeelbal gaf, maar Cissé verzuimde hiervan te profiteren.

Aan de andere kant van het veld stond de defensie van Feyenoord als een huis en kwam het enige gevaar van de thuisploeg van schotjes van achtereenvolgens Ibrahim Afellay en Balazs Dzsudzsak, die beiden eenvoudig gestopt konden worden door Erwin Mulder. Na een krap halfuur spelen schoot Otman Bakkal op aangeven van Dzsudzsak over.

Na rust bleven de verhoudingen op het veld ongewijzigd, al was het spel van de thuisploeg aanvankelijk nog iets slordiger dan in de eerste helft. De spelers van PSV, waar met Nordin Amrabat een extra aanvaller in de ploeg was gekomen, grossierden in persoonlijke fouten en hadden alle moeite om de buurt van het doel van Mulder te komen.

Feyenoord daarentegen speelde met veel zelfvertrouwen en legde bij vlagen hoogstandjes op de mat die het aanzien meer dan waard waren. Evenals voor rust ontbrak het de ploeg van Mario Been ook in de tweede helft lange tijd aan grote kansen. In het eerste halfuur na rust kwam alleen Wijnaldum dicht bij een doelpunt, toen hij na een steekpass van El Ahmadi op het lichaam van Isaksson schoot.

Pas na het inbrengen van Ola Toivonen ging PSV langzaam het initiatief nemen, wat ruim twintig minuten voor tijd hachelijke situaties voor het doel van Mulder opleverde. Dzsudzsak had daarbij twee keer de bal vrij voor het inschieten, maar twee keer werd zijn schot vlak voor de lijn gestopt door een verdediger. De rebound na zijn tweede poging was niet besteed aan Toivonen, die over schoot.

De slotfase stond voor Feyenoord geheel in het teken van het vasthouden van de 0-0, wat door Been nog eens benadrukt werd met het inbrengen van Kevin Hofland. Afgezien van een slim ingeschoten vrije trap van Dzsudzsak en een kopbal van Toivonen die beiden prima gered werden door Mulder, leverde het geen gevaar meer op voor de thuisploeg.

PSV – Feyenoord 0-0