Fanshop
Fanshop

Been: ‘Zo snel mogelijk Europees voetbal veilig stellen’

Mario Been glimlachte slechts toen hem dinsdagmiddag in De Kuip werd gevraagd met welke elf spelers hij woensdag zal starten in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Hoewel de trainer normaal gesproken heel open is wat betreft zijn plannen, besloot hij dit keer zijn opstelling nog niet prijs te geven. ‘Ik vind het wel leuk om eens een keer niets te zeggen’, zei hij vervolgens. Om daaraan toe te voegen: ‘We gaan in ieder geval heel aanvallend spelen, want we willen winnen.’
Na het gelijkspel van afgelopen zondag tegen PSV (0-0) had Been maar één groepstraining de tijd om Feyenoord optimaal voor te bereiden op de derby tegen Sparta. Volgens de trainer is dat geen probleem, omdat zijn spelers doordrongen zijn van het belang van de midweekse wedstrijd. Bij winst is Feyenoord namelijk verzekerd van tenminste de vijfde plaats in de competitie en daarmee zou Europees voetbal veilig gesteld zijn.

‘Wij moeten daarom onze resterende wedstrijden maar naar één ding kijken en dat is zorgen dat we zo snel mogelijk de letters EC achter onze naam krijgen’, vertelde de trainer. ‘Dat was vanaf het begin van het seizoen de doelstelling. Nu we daar dichtbij zijn, moeten we het ook afmaken. Daarbij is het heel belangrijk dat we de vierde plaats vasthouden, zodat we niet al in juli voorrondes voor de Europa League hoeven te spelen.’

Hoewel Feyenoord er alles aan gelegen is om woensdag te winnen, is Been erop geducht dat de wedstrijd tegen Sparta geen makkelijke zal worden. De Rotterdamse tegenstander van woensdag is er alles aan gelegen om de nacompetitie te ontlopen en heeft daarom een nieuwe trainer aangesteld in de vorm van Aad de Mos.

Volgens Been is het moeilijk in te schatten wat het effect van de trainerswissel op Sparta zal zijn. ‘De trainer kan de ballen niet in het doel schoppen’, zei hij. ‘Aad de Mos is qua ervaring de aangewezen man voor Sparta, maar de spelersgroep blijft hetzelfde. Tegen Heracles hebben we gezien dat ze streden voor elke meter, maar wij moeten alleen naar onszelf kijken. Als we Europees voetbal tegen Sparta definitief binnen kunnen slepen, zou dat rust geven.’

DE TEGENSTANDER
Sparta Rotterdam heeft met het aan de kant zetten van trainer Frans Adelaar ruim een week geleden een ultieme poging gedaan om de club te behoeden voor de play-offs om promotie en degradatie. De clubleiding zag met het steeds dichterbij komende einde van de eredivisie geen andere uitweg dan het aanstellen van een nieuwe coach en speculeert daarmee openlijk op een schokeffect.

De beleidsbepalers in Spangen strikten de in de voetbalwereld gepokt en gemazelde Aad de Mos om Sparta tijdens het restant van de competitie in veilige haven te loodsen. De ervaren oefenmeester was nog maar net terug uit Griekenland, waar hij een avontuur van een paar maanden beleefde bij Kavala.

De Mos ging vorige week in de aanloop naar het duel van afgelopen zaterdag met Heracles Almelo direct in trainingskamp. Enerzijds om zijn nieuwe spelersgroep beter te leren kennen en anderzijds om iedereen op Het Kasteel er van doordrongen te krijgen dat het vijf voor twaalf is voor Sparta.

De intensieve voorbereiding moest leiden tot een positief resultaat tegen het dit seizoen verrassend goed presterende Heracles. Sparta pakte uiteindelijk een punt op eigen veld, maar schoot daar op de ranglijst eigenlijk niet zo heel veel mee op. Met nog drie duels te spelen staat het op een plaats die aan het einde van de rit een plek in de play-offs betekent.

Aanstaande woensdag krijgen de Spartanen in De Kuip een herkansing in de jacht op drie punten, maar De Mos is er dan niet bij op de reservebank. De oefenmeester ging tegen Heracles zover in zijn emotie, dat hij door scheidsrechter Luinge naar de tribune werd verwezen. De KNVB schorste De Mos hierop voor één wedstrijd, waardoor hij tijdens de stadsderby niet in de dug-out plaats mag nemen.

Feyenoord – Sparta Rotterdam

Woensdag 14 april om 20.00 uur in De Kuip


Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; De Vrij (Leerdam), Vlaar, Bahia, De Cler; Landzaat, Bruins, Fer; Wijnaldum, Cissé en Biseswar.
Sparta Rotterdam: Seliga; Koenders, Adeleye, Knol, Slijngard; Van Bueren, Falkenburg, Van Gessel; Duplan, Poepon en David Abdul.

STATISTIEKEN
THUIS
04/02/2009 Feyenoord – Sparta Rotterdam 1-0
26/12/2007 Feyenoord – Sparta Rotterdam 2-0
23/12/2006 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-2
19/02/2006 Feyenoord – Sparta Rotterdam 4-0
19/08/2001 Feyenoord – Sparta Rotterdam 5-0

UIT
18/10/2009 Sparta Rotterdam - Feyenoord 2-1
29/10/2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-1
23/03.2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 3-2
10/09/2006 Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-4
21/08/2005 Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-3