Feyenoord soeverein langs Sparta

Feyenoord heeft woensdagavond op overtuigende wijze de vierde plaats heroverd. De Rotterdammers wonnen met 3-0 van Sparta Rotterdam en passeerden zo AZ, dat dinsdagavond won van koploper FC Twente, weer op de ranglijst. Georginio Wijnaldum opende in De Kuip de score, waarna in de tweede helft achtereenvolgens Luigi Bruins en Jon Dahl Tomasson de eindstand bepaalden. Tomasson bekroonde op die manier zijn rentree, nadat hij terug kwam van een voetblessure. Tegenover de rentree van Tomasson stond het uitvallen van Ron Vlaar. De verdediger moest in de eerste helft naar de kant met een lichte hamstringblessure.

Feyenoord kwam de eerste helft geen moment in problemen tegen Sparta, maar kreeg desondanks een forse domper te verwerken. Ron Vlaar moest al na een kwartier spelen naar de kant met een lichte blessure aan zijn linkerhamstring, waarna Bart Schenkeveld zijn positie centraal in de verdediging overnam.

De plotselinge wisseling deerde Feyenoord nauwelijks, te meer omdat Schenkeveld tot de rust direct met veel lef en initiatief speelde. De jonge verdediger bemoeide zich meer dan eens met de opbouw en liet zijn gezicht zelf verschillende keren in de buurt van het vijandelijk strafschopgebied zien.

Kort voor rust lag hij op die manier aan de basis van een goede mogelijkheid voor Feyenoord, toen hij de bal klaarlegde voor Denny Landzaat. De middenvelder stiftte de bal over doelman Aleksander Seliga, maar langs de verkeerde kant van de doelpaal.

Tegen die tijd was Feyenoord al verdiend op voorsprong gekomen. Georginio Wijnaldum vond na krap een halfuur spelen Sekou Cissé, die na een dribbel over de linkerflank de bal hoog teruggaf op Wijnaldum. De middenvelder had daarop alle vrijheid om van dichtbij binnen te koppen.

Omdat Sparta tot de rust niet verder kwam dan een afstandschot van Edouard Duplan dat over zeilde, kon Feyenoord zich volledig op de aanval richten, met kansen voor gelegenheidslinksback André Bahia (kopbal op de keeper) en Roy Makaay (afstandschot naast) tot gevolg.

Het was daarom in de rust enkel de vraag wanneer Feyenoord de wedstrijd zou beslissen. Het antwoord op die vraag kreeg het legioen al in de eerste minuut van de tweede helft, toen andermaal Cissé een voorzet afleverde vanaf de linkerkant, waarmee hij Luigi Bruins bij de tweede paal bereikte. De middenvelder, die de afgelopen weken ongelukkig was in de afwerking, schoot prima binnen in de verre hoek.

Feyenoord koos in het restant van de wedstrijd vooral voor controle. Vanuit een prima organisatie gaven de Rotterdammers nauwelijks een kans weg. Erwin Mulder moest alleen een kwartier voor tijd op zijn hoede zijn, toen Duplan opstoomde richting zijn doelgebied, maar invaller Tim de Cler bracht tijdig redding met een prima sliding.

Nog in dezelfde minuut maakte aan de andere kant van het veld Jon Dahl Tomasson een definitief einde aan de aspiraties van de bezoekers. De aanvaller, die koud drie minuten in het veld stond, kreeg de bal in de diepte gespeeld door Landzaat, waarna hij koeltjes met links afrondde.

Mulder voorkwam vijf minuten voor tijd dat invaller Romano Denneboom de eretreffer kon laten aantekenen. De aanvaller kwam in alle vrijheid het strafschopgebied binnenstormen, maar Mulder had een passend antwoord op zijn schot in de korte hoek.

Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-0

27’ 1-0 Wijnaldum
46’ 2-0 Bruins
76’ 3-0 Tomasson

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Bahia, Wijnaldum (Feyenoord)