Fanshop
Fanshop

Bekerfinale wordt over twee duels gespeeld

De KNVB Bekerfinale wordt over twee duels gespeeld. Feyenoord zal zondag 25 april eerst in de Arena spelen en ontvangt Ajax op donderdag 6 mei in De Kuip. Beide duels vinden plaats zonder supporters van de bezoekende club. Dat is de uitkomst van een overleg met de KNVB, de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam en de directies van beide clubs, waarvoor Feyenoord donderdagmorgen werd uitgenodigd op het Rotterdamse Stadhuis. Deze uitnodiging was mede ingegeven door een interventie van de minister van Binnenlandse Zaken.
Tijdens het overleg zijn alle argumenten nog eens aan de orde geweest en hebben alle partijen hun zorg uitgesproken over de enorme maatschappelijke onrust die is ontstaan als gevolg van de grote veiligheidsoperatie die met de bekerfinale gepaard zou gaan. Feyenoord heeft nogmaals haar zienswijze op het zo goed mogelijk organiseren van de bekerfinale benadrukt. De Rotterdamse club stond een model voor waarin zo veel mogelijk kaarten aan bij de club(s) bekende supporters (seizoenkaarthouders) verkocht zouden worden en zo min mogelijk aan ‘neutrale’ bezoekers.

Hoewel de KNVB het principe van één finalewedstrijd onderschreef, liet de voetbalbond uiteindelijk weten - mede onder druk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken - overstag te gaan en gebruik te maken van haar recht om, in het licht van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bond en in het belang van het Nederlandse voetbal, de reglementen te wijzigen en te opteren voor een finale met een uit- en thuiswedstrijd. Uiteindelijk hebben alle partijen laten weten het besluit te zullen respecteren.

‘Ook in het overleg van donderdagmorgen hebben we ons nog zeer hard gemaakt voor één wedstrijd en extra kaarten voor de Feyenoord-supporters. We zijn dus ook teleurgesteld dat het sportieve reglement nu eenmalig gewijzigd wordt’, laat algemeen directeur Eric Gudde weten, ‘maar Feyenoord erkent dat de KNVB het recht heeft om deze stap te zetten. Bovendien is het nog altijd beter dan de opties die anders actueel waren geworden zoals een finale zonder publiek of helemaal geen finale. Vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ook wij als voetbalclub dragen, leggen we ons nu neer bij het besluit om de finale over twee wedstrijden te spelen. Laten we er in gezamenlijkheid voor zorgen dat het na vandaag weer over voetbal gaat en dat het bekerseizoen toch een schitterend slot krijgt. Geluk bij sportief ongeluk is dat nu in elk geval zeker een kleine 40.000 Feyenoord-supporters straks de beslissende wedstrijd hier in De Kuip kunnen bijwonen.’

Mario Been sluit zich aan bij de woorden van Gudde: ‘Een finale hoort wat ons betreft in één wedstrijd gespeeld te worden en daar ging onze voorkeur ook naar uit. Maar nu de KNVB heeft beslist dat het eenmalig anders moet, gaan we dat gewoon doen’, zegt de Feyenoord-trainer.

'De KNVB is altijd voorstander geweest van één finale, maar sluit de ogen ook niet voor de maatschappelijke realiteit. Natuurlijk is Feyenoord teleurgesteld - het is te prijzen dat de club, net als de andere betrokkenen, heeft ingestemd met het besluit', aldus KNVB-directeur bedrijfsvoering Bert van Oostveen. De KNVB benadrukt dat het besluit zeker niet impliceert dat de finale in de toekomst altijd over twee wedstrijden gespeeld wordt. Na afloop van beide wedstrijden zal de hele gang van zaken met alle betrokken partijen worden geëvalueerd. De KNVB neemt daarna een besluit over de opzet van de KNVB bekerfinale in de toekomst.

De KNVB heeft in overleg met de clubs bepaald dat Feyenoord op zondag 25 april om 18.00 uur eerst in de Amsterdamse Arena aantreedt, terwijl op 6 mei in de Rotterdamse Kuip op hetzelfde tijdstip voor de return wordt afgetrapt. Gespeeld wordt volgens het Europa Cupsysteem en beide duels vinden plaats zonder uitsupporters. Per wedstrijd zullen 8.000 kaarten naar de KNVB gaan. Eventuele gele kaarten die spelers van beide teams tot nog toe in het bekertoernooi hadden verzameld, zullen worden weggestreept, zodat de teams met een schone lei aan de finale-in-tweeën kunnen beginnen.

Feyenoord zal op deze plek zo snel mogelijk berichten over de kaartverkoop voor de wedstrijd op 6 mei en de gevolgen voor supporters die al kaarten hadden aangeschaft.