Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Raddraaiers verstoren demonstratie Feyenoord-supporters

Feyenoord distantieert zich nadrukkelijk van de groep relschoppers die donderdagavond zorgde voor een onrustig einde van een demonstratie van supporters op en om het parkeerterrein van De Kuip. De supporters waren bijeengekomen om hun onvrede te uiten over het opsplitsen van de bekerfinale in twee duels. Naarmate de avond vorderde werd de sfeer grimmiger. Uiteindelijk moest de ME er aan te pas komen om de demonstratie te beëindigen.
Donderdagavond verzamelden de eerste demonstranten zich rond zeven uur op het parkeerterrein van De Kuip. Om acht uur was de groep uitgegroeid tot een zeer gemêleerd gezelschap van zo’n 600 personen. Zij betoogden tegen het opsplitsen van de bekerfinale in twee duels. Aanvankelijk verliep de demonstratie rustig en in redelijke sfeer. Tegen negen uur wilde een aantal van de demonstranten richting het stadscentrum. Toen de politie dat verhinderde, droop het grootste gedeelte van de aanwezigen af. Een groep raddraaiers bleef echter achter en bekogelde de aanwezige politiemensen (ME) met stenen en andere projectielen. Hierop voerde de mobiele eenheid een aantal charges uit, waarna de relschoppers uiteengedreven werden. Omstreeks tien uur keerde de rust rondom De Kuip terug. Uiteindelijk werden vijf personen aangehouden.

Feyenoord heeft begrip voor het feit dat sommige mensen op vreedzame wijze een uiting hebben willen geven aan hun teleurstelling, met name die supporters die soms wel een dag of langer in de rij hebben gestaan om een kaartje te bemachtigen voor de oorspronkelijk op 25 april geplande finale in De Kuip. Bovendien is de uiteindelijke uitkomst om de finale in twee duels te spelen niet de keuze van de clubleiding van Feyenoord geweest. Er is evenwel nooit een excuus om een vreedzame demonstratie te laten ontaarden in rellen of je bij een dergelijke bijeenkomst aan te sluiten met als enig doel de situatie te laten escaleren. Feyenoord distantieert zich dan ook nadrukkelijk van de relschoppers, die de club en vooral ook haar supporters door hun gedragingen van donderdagavond in diskrediet gebracht hebben. Op basis van informatie van leden van de voetbaleenheid van de Rotterdamse politie en Feyenoords eigen veiligheidsorganisatie bestaat overigens het sterke vermoeden dat het gros van de relschoppers geen relatie tot Feyenoord heeft, met andere woorden: seizoen- noch clubkaarthouder is. Mochten onder de gearresteerden toch mensen zijn met een seizoenkaart bij Feyenoord, dan zal er hen op basis van de notitie gedragsregels Feyenoord direct een lokaal stadionverbod worden opgelegd.