Fanshop
Fanshop

Been: ‘Vierde plaats met hand en tand verdedigen’

Het was vrijdagochtend een vreemde gewaarwording langs het trainingsveld op Varkenoord. Een deel van de supporters die de groepstraining van Feyenoord bezochten, maakte de spelers duidelijk dat er wat hen betreft aanstaande zondag wordt verloren uit tegen FC Twente. Dit alles indachtig dat als de Tukkers winnen, de kans weer een stuk groter is dat de landstitel naar Twente en niet naar rivaal Ajax gaat. ‘Maar wij doen daar niet aan mee’, liet trainer Mario Been vrijdagmiddag geen enkele ruimte voor twijfel. ‘Wij zijn sportmannen en gaan met maar één doel naar Enschede en dat is winnen.’
Voor de Rotterdammers staat er in de Grolsch Veste meer op het spel dan alleen prestige. De ploeg van Been stelde afgelopen woensdag de vijfde plaats en daarmee Europees voetbal veilig, maar is vastberaden om het seizoen als nummer vier te eindigen. ‘Dat scheelt ons ook weer een voorronde Europa League, wat de kans op plaatsing voor de groepsfase groter maakt’, zei Been. ‘Ik hoop dat de supporters daar ook aan denken.’

De oefenmeester kwalificeerde de wedstrijd tegen FC Twente vanwege alle sentimenten eromheen als ‘vreemd’. ‘Want ik heb nog nooit meegemaakt dat een deel van de supporters wil dat we verliezen’, zei hij. ‘Maar wij gaan de vierde plaats met hand en tand verdedigen. Ik zou niet eens weten hoe we met de handrem erop moeten voetballen, we gaan er gewoon vol in. Het enige waar we voor moeten waken zijn directe rode kaarten.’ Een eventuele schorsing na een directe verbanning van het veld in de competitie geldt namelijk ook voor het bekertoernooi, waarin Feyenoord nog een dubbele confrontatie met Ajax wacht.

Been moet tegen Twente André Bahia (geschorst) en Ron Vlaar (hamstringblessure) missen, waardoor Kevin Hofland en Stefan de Vrij het centrale verdedigingsduo zullen vormen. ‘Stefan heeft eerder aangegeven dat hij het liefst in het centrum speelt’, zei Been. ‘Ik wil hem daar wel eens aan het werk zien.’ Bart Schenkeveld neemt op de rechterflank de positie van De Vrij over en zal Miroslav Stoch gaan bespelen. ‘Bart heeft tegen ADO Den Haag al bewezen zich te kunnen vastbijten in een tegenstander.’

Een maand geleden stonden beide ploegen in de halve finales van de KNVB beker ook al tegenover elkaar. Destijds had Feyenoord het de eerste helft moeilijk in De Kuip, maar herpakte het zich na de rust op grootse wijze. ‘We zullen ook deze keer veel arbeid in de druk naar voren moeten leggen’, zei Been. Jon Dahl Tomasson zou daar als centrumspits een grote rol in kunnen spelen. De kans is groot dat de Deense aanvaller in Enschede aan de aftrap verschijnt, al valt de definitieve beslissing daar zaterdag pas over. ‘Jon is een aanjager en dat werkt meestal fantastisch door op de rest van de ploeg.’

DE TEGENSTANDER
FC Twente staat voor wat de mooiste weken uit haar clubgeschiedenis moeten worden. De Tukkers zijn met nog twee wedstrijden te gaan koploper in de eredivisie en hebben daarmee het in de wacht slepen van de eerste landstitel in haar historie volledig in eigen hand.

De druk op de ploeg van trainer Steve McClaren is de laatste weken wel flink gestegen. Twente voelt de hete adem van naaste belager Ajax in de nek en zag de Amsterdammers de laatste weken steeds dichterbij komen. De voorsprong is inmiddels geslonken tot slechts een punt. De Tukkers hebben het na de winterstop vooral laten liggen tegen de topploegen.

Zo werd er afgelopen dinsdag een flinke misstap gezet in Alkmaar. Tegen regerend landskampioen AZ gingen de Tukkers onderuit, ondanks een flink slotoffensief. Dat Twente een zuivere strafschop werd onthouden, maakte de nederlaag extra zuur.

Eerder werd er tijdens de tweede seizoenshelft al verloren van Ajax, terwijl er uit bij PSV na een zenuwachtige openingsfase met 1-1 werd gelijkgespeeld. Tussendoor moest de ploeg van McClaren in de halve finales van de KNVB beker op bezoek bij Feyenoord en ook daar werd er verloren.

Ondertussen wordt met name door de enige overgebleven concurrent Ajax de druk op de koploper opgevoerd. Met nog een thuiswedstrijd tegen Feyenoord en een uitduel met NAC Breda heeft Twente een allerminst eenvoudig programma, maar de Tukkers beginnen wel aan de weken van de waarheid in de wetenschap dat ze alles nog in eigen hand hebben.

FC Twente – Feyenoord

Zondag 18 april om 14.30 uur in de Grolsch Veste

Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
FC Twente:
Boschker; Stam, Douglas, Wisgerhof, Tiendalli; Brama, Ruiz, Vujicevic; De Jong, Nkufo en Stoch.
Feyenoord: Mulder; Schenkeveld, De Vrij, Hofland, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Bruins, Fer; Wijnaldum, Tomasson (Makaay) en Cissé.

STATISTIEKEN
UIT

16/11/2008 FC Twente - Feyenoord 1-1
27/10/2007 FC Twente - Feyenoord 2-0
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0
25/09/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/01/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0

THUIS
24/03/2010 Feyenoord - FC Twente 2-1 (KNVB beker)
30/08/2009 Feyenoord - FC Twente 1-1
18/04/2009 Feyenoord - FC Twente 1-0
24/01/2008 Feyenoord - FC Twente 3-1
26/10/2006 Feyenoord - FC Twente 2-1