Feyenoord naar vijfde plaats na nederlaag in Enschede

Feyenoord begint de laatste ronde van de competitie op de vijfde plaats. De Rotterdammers gingen zondag in Enschede met 2-0 onderuit tegen koploper FC Twente en zagen daardoor achtervolger AZ, dat wist te winnen van Willem II, langszij komen. FC Twente behoudt dankzij de zege op Feyenoord de beste papieren om landskampioen te worden. Leroy Fer kreeg geel in Enschede en is daardoor geschorst voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen sc Heerenveen.

Feyenoord beleefde in de Grolsch Veste een aardige openingsfase. De thuisploeg maakte een nerveuze indruk, in de wetenschap dat bij winst een grote stap richting de landstitel werd gezet. De Rotterdammers hadden zodoende een licht veldoverwicht, maar wisten dat niet om te zetten in kansen of mogelijkheden.

Pas halverwege de eerste helft gooide FC Twente de schroom van zich af, daarbij aangemoedigd door de tussenstand bij Ajax tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers stonden snel op een 2-0 voorsprong en waren zo virtueel koploper van de eredivisie.

Lang kon Ajax daar niet van genieten, want vijf minuten voor rust kwam Twente op voorsprong tegen Feyenoord. Leroy Fer verspeelde de bal toen op het middenveld, door Karim El Ahmadi te kort aan te spelen, waarna Bryan Ruiz tussenbeide kwam. Hij stuurde Blaise Nkufo de diepte in en de Zwitserse spits schoot de bal vanaf een meter of tien hard in de touwen.

Krap tien minuten eerder was Feyenoord bij een soortgelijke situatie goed weggekomen, nadat Ruiz met een steekpass Kenneth Perez bereikte. De Deen week iets te ver uit naar de rechterkant en schoot vanaf die positie voorlangs. Drie minuten eerder had Perez een prachtig schot vanaf de rand van het strafschopgebied uit een hoekschop van Theo Janssen gered zien worden door Mulder.

Na rust nam de druk van Twente op het doel van Mulder iets af. Het tempo in de wedstrijd ging omlaag en het gevolg was dat de toeschouwers in Enschede een tweede helft zagen die zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. Zij veerden alleen even op toen Kenneth Perez tien minuten na rust een vrije trap vanaf de linkerkant onder de lat weggetikt zag worden door de prima keepende Mulder.

Halverwege de tweede helft moest de doelman echter zijn meerdere bekennen in Miroslav Stoch. De aanvaller dook in alle vrijheid voor zijn neus op, nadat Perez de bal had ontfutselt aan Fer en Stoch vrij zette voor het doel. De Slowaak bleef beheerst en passeerde Mulder in de korte hoek.

Mario Been probeerde in de slotfase nog iets te forceren door Roy Makaay in het veld te brengen, maar de aanvaller stond de geïsoleerd om gevaarlijk te kunnen worden. Slechts Fer kwam tien minuten voor tijd nog tot een schotkans, nadat Diego Biseswar doelman Sander Boschker ver uit zijn doel had gelokt en de bal teruglegde op de middenvelder. De instormende Fer schoot vervolgens voorlangs.

Aan de andere kant verzuimde Douglas vlak voor tijd 3-0 te maken. De verdediger kon vrij inkoppen uit een hoekschop van Janssen, maar raakte de lat.

FC Twente – Feyenoord 2-0