Feyenoord beperkt schade na vroege achterstand in eerste finaleduel

Feyenoord heeft zondag het eerste duel met Ajax in de finale van de KNVB beker met 2-0 verloren. De Rotterdammers moeten daardoor op donderdag 6 mei in De Kuip minstens twee keer scoren om uitzicht te houden op de eindzege in het bekertoernooi. De eindstand in de Arena was zondag al na zeven minuten bereikt via twee doelpunten van middenvelder Siem de Jong. Feyenoord speelde met rouwbanden in verband met het overlijden van oud-speler Piet Steenbergen eerder deze week.

Het strijdplan dat Mario Been had gemaakt voor het duel in Amsterdam, dat erop was gericht een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd op 6 mei te bewerkstelligen, kon na welgeteld zeven minuten de prullenbak in. Ajax had tegen die tijd al een 2-0 voorsprong genomen via twee doelpunten van Siem de Jong, waarna het voor Feyenoord in het vervolg op de eerste plaats zaak was de schade te beperken.

De 1-0 na zes minuten spelen mocht doelman Erwin Mulder zich aanrekenen. De keeper, die de afgelopen weken de voorkeur kreeg boven Rob van Dijk en Darley, verzuimde een dieptepass van Toby Alderweireld klemvast te pakken, waarna Siem de Jong met toestemming van scheidsrechter Eric Braamhaar de bal uit zijn handen en in het doel mocht tikken.

Ajax verdubbelde de marge in de eerste de beste aanval die volgde. Feyenoord was overdonderd door de vroege achterstand en leek enigszins de kluts kwijt toen Urby Emanuelson de bal vanaf de linkerflank voor mocht geven. De inlopende De Jong werd helemaal vrijgelaten, waarna hij de bal vanaf elf meter met de punt van zijn schoen binnen schoot.

Hoewel de openingsfase zich zo volgens een absoluut doemscenario voltrok, herstelde Feyenoord zich prima tot aan de rust. De ploeg ging vanuit een gedegen organisatie spelen en gaf zo nauwelijks nog een kans weg in de eerste helft. Pas na twintig minuten zorgde Luis Suarez met een verrassingschot dat over ging voor het eerste gevaar, terwijl Marko Pantelic vijf minuten voor rust een punter over de lat zag vliegen.

Aan de andere kant van het veld stokten de meeste aanvallen van Feyenoord in de eindfase. Hoewel er bij vlagen prima combinatiespel was te zien aan Rotterdamse zijde, wist de ploeg van Mario Been maar weinig in de buurt van het doel van Maarten Stekelenburg te komen. De grootste kans was uiteindelijk voor Luigi Bruins, die tien minuten voor rust een vrije schietkans kreeg, maar in de handen van de doelman schoot.

Het was een voorbode voor de tweede helft, waarin het tempo bij de thuisploeg fors omlaag ging en het initiatief steeds meer bij Feyenoord kwam te liggen. De Rotterdammers zetten meer druk op de defensie van Ajax, maar kwamen desondanks niet verder dan een schot van Denny Landzaat dat van richting werd veranderd en over ging.

Ajax moest het daarentegen na rust voornamelijk hebben van afstandschoten, maar die wisten Mulder niet te verontrusten. De doelman had twintig minuten voor tijd een fraai antwoord op een poging van Suarez. Twintig minuten eerder had hij een lepe kopbal van Pantelic al uit de kruising getikt. Beide ploegen kwamen zodoende na rust niet meer tot scoren, waardoor Feyenoord met een 2-0 achterstand de return van donderdag 6 mei in De Kuip ingaat.

Ajax – Feyenoord 2-0

6’ 1-0 De Jong
7’ 2-0 De Jong

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: De Zeeuw, Suarez (Ajax), Bahia, Bruins (Feyenoord)