Afzwaaiende Makaay loodst Feyenoord naar vierde plaats

Roy Makaay heeft Feyenoord in zijn allerlaatste competitiewedstrijd met drie doelpunten en een assist aan een prachtige 6-2 overwinning op Heerenveen geholpen. Doordat AZ op eigen veld gelijk speelde tegen PSV, passeert Feyenoord de Alkmaarders op de ranglijst en eindigt het seizoen op de vierde plaats. Naast Makaay waren ook Stefan de Vrij, Jon Dahl Tomasson en André Bahia trefzeker. Middenvelder Ricky van Haaren, die afkomstig is uit de jeugdopleiding, maakte in het laatste half uur als invaller zijn debuut in het eerste van Feyenoord.

De toeschouwers in de regenachtige Kuip zagen een vreemde eerste helft. Niet alleen wist Feyenoord in tegenstelling tot de voorbije weken vrij makkelijk tot scoren te komen, maar daarnaast gaven de Rotterdammers de tegentreffers te simpel weg. Het resultaat was dat er tot de rust liefst vier doelpunten vielen in De Kuip.

De eerste twee treffers waren kenmerkend voor de verhoudingen op het veld, waar beide ploegen prima combinaties afwisselden met onbenullige slordigheden. Al na elf minuten wist Christian Grindheim de eerste de beste kans voor de Friezen binnen te schieten. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje nadat Bart Schenkeveld een steekpass van Gerald Sibon niet weggewerkt kreeg en passeerde vervolgens Erwin Mulder met een beheerst schot.

Feyenoord toonde zich niet uit het veld geslagen door de vroege tegentreffer en zette binnen een minuut de gelijkmaker op het scorebord. Uitgerekend Roy Makaay, die de laatste competitiewedstrijd uit zijn carrière speelde en daarom de aanvoerdersband van Mario Been had gekregen, tekende voor deze belangrijke goal. De spits mocht hiervoor André Bahia dankbaar zijn, want de verdediger had de bal uit een hoekschop precies voor zijn voeten gekopt, waarna Makaay datgene deed wat hij al honderden keren eerder in zijn carrière deed: scoren.

Twintig minuten later lag dezelfde Makaay aan de basis van Feyenoords tweede doelpunt van de wedstrijd. Na een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst vanaf de rechterflank legde hij de bal met zijn hoofd klaar voor Stefan de Vrij, die kort voor het doel zijn eerste competitiedoelpunt van zijn carrière mocht binnenschieten.

De jonge verdediger bracht Feyenoord hiermee op gelijke hoogte met de Friezen, die halverwege de eerste helft via een vrije trap van Viktor Elm voor de tweede keer op voorsprong waren gekomen. De Zweed schoot de bal vanaf zestien meter kort langs de muur en liet Mulder kansloos.

Feyenoord begon daarop moeizaam aan de tweede helft, maar nadat Jon Dahl Tomasson vijf minuten na ra rust de 3-2 had binnengeschoten, verliep het restant van de wedstrijd volgens een ideaal scenario voor de Rotterdammers.

Een fout van Geert Arend Roorda lag aan de basis van de treffer van Tomasson. De middenvelder speelde de bal te kort terug nadat Makaay de bal knap binnen had gehouden. Tomasson kon daarop in alle vrijheid op het doel van Henk Timmer af en na een slimme schijnbeweging simpel binnen schieten.

De Deense aanvaller bracht Feyenoord daarmee voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en brak direct het verzet van de bezoekers. Nog geen tien minuten later gooide Makaay met zijn tweede van de middag de wedstrijd definitief in het slot. Hij kreeg de bal voor zijn voeten nadat Kelvin Leerdam een weggebokste bal van Timmer opnieuw inbracht en zag afketsen op een verdediger. Makaay twijfelde niet bij de rebound en passeerde de Heerenveen-doelman met een bekeken schot.

Ondertussen was in Alkmaar PSV op voorsprong gekomen tegen AZ, waardoor Feyenoord virtueel de vierde plaats in de eredivisie in handen had. Die wetenschap zorgde voor een uitgelaten sfeer in De Kuip, waar de wave meerdere keren rond ging.

Het feest werd nog groter toen Roy Makaay zijn afscheidswedstrijd compleet maakte met zijn derde treffer van de middag. Juist op het moment dat zijn vervanger Luc Castaignos langs de zijlijn klaar stond om in te vallen, schoot de spits met zijn laatste balcontact van de wedstrijd de 5-2 binnen.

Makaay lag zelf aan de basis van de treffer, met een prachtige dieptepass op Tomasson. Die schoot op het lichaam van Timmer, waarna de afvallende bal voor Makaay was. De aanvaller bedacht zich geen seconde en passeerde de doelman met een schitterende stift. Het was een gedroomd slotakkoord van een grootse spits, die vanaf volgend seizoen als jeugdtrainer op Varkenoord te bewonderen is.

De eindstand werd vijf minuten voor tijd bepaald door André Bahia. De verdediger kopte een vrije trap van invaller Ricky van Haaren binnen.

Jonge middenvelder Van Haaren was een half uur voor tijd in het veld gekomen en bekroonde zijn debuut in Feyenoord één op die manier met een puntgave assist.

Feyenoord – sc Heerenveen 6-2

11’ 0-1 Grindheim
12’ 1-1 Makaay