Fanshop
Fanshop

Van Haaren: ‘De trainer zei dat ik moest genieten’

Er was één woord dat steeds weer over de lippen van Ricky van Haaren kwam toen hij na afloop van Feyenoord tegen sc Heerenveen in de catacomben van De Kuip terugblikte op zijn debuut in het eerste elftal van de Rotterdammers: mooi. Wie de jonge middenvelder zag debuteren in de eredivisie zal begrijpen waarom hij meer dan eens juist voor die kwalificatie koos. De jeugdinternational bekroonde zijn eerste optreden in Feyenoord één met een puntgave assist en was op het veld van dichtbij getuige van het indrukwekkende afscheid van Roy Makaay.
‘De trainer vertelde me vooraf dat ik ergens rekening moest houden met wat speelminuten’, vertelde Van Haaren over de mijlpaal die hij beleefde. De middenvelder kreeg na de 4-2 van Makaay het sein van Mario Been dat hij zich klaar kon gaan maken voor zijn eerste minuten in een volle Kuip. ‘De trainer zei dat ik moest genieten. Het was een mooi moment dat hijzelf ook had meegemaakt. Het gaf me een kick om erin te komen.’Het werd een debuut om in te lijsten. Feyenoord vergrootte met Van Haaren in de ploeg de voorsprong naar 6-2 en met een assist was de middenvelder ook nog eens direct betrokken bij een van de Rotterdamse treffers. Feyenoord kreeg vlak voor tijd aan de linkerkant van het veld een vrije trap te nemen en met Giovanni van Bronckhorst en Ricky van Haaren namen er twee generaties zelfopgeleide Feyenoorders plaats achter de bal. De aanvoerder van het Nederlands elftal liet het karwei aan de debutant. Van Haaren beschaamde het vertrouwen in zijn geheel niet en slingerde de bal perfect voor het doel, waar André Bahia het zesde Rotterdamse doelpunt tegen de touwen kopte. ‘De eerste keer in De Kuip is al mooi, maar zoiets maakt het alleen nog maar mooier’, zei de aangever.

Van Haaren liet weten te hebben genoten van het afscheid van Makaay. De jonge middenvelder trainde de laatste maanden al regelmatig mee met de eerste selectie van Feyenoord en maakte de afzwaaiende aanvaller zodoende van dichtbij mee. ‘Roy Makaay heeft zoveel ervaring en brengt die met aanwijzingen over op jonge spelers als ik’, zei Van Haaren. ‘Daar heb ik al veel profijt van gehad, bijvoorbeeld bij het verbeteren van mijn schot.’Het debuut van Van Haaren was het slotstuk van een week waarin hij eerst kampioen werd van Nederland als speler van Feyenoord onder negentien, de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel waar hij dit seizoen onderdeel van was. ‘Het is een mooie week geweest’, besloot de jeugdinternational. ‘Eerst vorige week het kampioenschap, vervolgens afgelopen zaterdag de huldiging op Varkenoord en dan tot slot mijn debuut tijdens een wedstrijd waarin het stadion tekeer ging. Heel mooi allemaal.’