Fanshop
Fanshop

Been: ‘Er kunnen donderdag gekke dingen gebeuren’

De vraag was dinsdagmiddag aan Mario Been of hij misschien nog een verrassing uit de hoge hoed zou toveren, om Ajax donderdag in De Kuip met minstens twee doelpunten verschil te verslaan. Been beantwoordde de vraag met een dikke knipoog: ‘Misschien begin ik donderdag wel met twaalf spelers’, lachte de trainer. ‘Maar dat zal scheidsrechter Roelof Luinge wel doorhebben.’
Het grapje van Been kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want de trainer besefte zich al te goed dat Feyenoord donderdag allerminst een makkelijke opgave staat te wachten. De Rotterdammers moeten na de 2-0 nederlaag in Amsterdam minstens twee keer scoren tegen Ajax om uitzicht te houden op de KNVB beker.
 
‘Het mooiste zou zijn als we donderdag een vroege goal kunnen maken, dan hebben we daarna voldoende tijd om een tweede doelpunt te maken’, vertelde Been, die tegelijkertijd stelde dat zijn ploeg moet waken voor een tegendoelpunt. ‘We zullen moeten gaan stormen en de druk bij Ajax neerleggen.’
 
Been kiest donderdag wederom voor Roy Makaay in de punt van de aanval. De spits beleefde afgelopen zondag na de wedstrijd tegen sc Heerenveen, waarin hij drie keer scoorde, al zijn officiële afscheid, maar Makaay gaf eerder al aan dat winst in de bekerfinale het ideale toetje van zijn carrière zou zijn.
 
‘We moeten tenminste twee keer scoren tegen Ajax en Roy kan doelpunten maken, dat weten we allemaal’, zei Been. ‘Als hij er tegen Ajax nog een keer drie maakt, krijgt Roy opnieuw een staande ovatie.’
 
Been onderstreepte dinsdag nog eens het belang van een volle Kuip en de steun van het legioen. De trainer ondertekende daartoe al samen met Giovanni van Bronckhorst en Gerard Meijer een open brief die werd gepubliceerd in dagblad Metro, waarin de supporters werd opgeroepen om Feyenoord op positieve wijze te steunen. Been: ‘Als een volle Kuip achter ons gaat staan, kunnen er donderdag nog gekke dingen gebeuren.’
 
DE TEGENSTANDER

De inhaalrace van Ajax tijdens de tweede helft van het seizoen was indrukwekkend, evenals de klinkende doelcijfers van 106 voor en 20 tegen, maar toch stonden de Amsterdammers afgelopen zondag in Nijmegen met lege handen na de gelopen titelrace met FC Twente. De ploeg van trainer Martin Jol verloor voor het laatst daags na Sinterklaas en won zelfs de laatste veertien duels in de eredivisie, maar doordat Twente overeind bleef, moesten de Amsterdammers uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.
 
Die tweede plaats betekent dat Ajax volgend seizoen in de derde voorronde van de Champions League kwalificatie voor het Europese miljoenenbal mag zien te bewerkstelligen. De grote vraag in de Arena is of topscorer Luis Suarez er dan nog bij is bij de hoofdstedelingen.
 
De aanvaller uit Uruguay neemt komende zomer met zijn vaderland deel aan het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika en de kans is groot dat hij na de mondiale eindronde vertrekt naar een Europese topcompetitie. Suarez weet zich na een uitmuntend seizoen in de belangstelling van meerdere grote clubs. De aanvaller trof maar liefst 35 keer doel in de eredivisie en voegde daar ook nog eens 17 assists aan toe. Geen speler in Nederland was bij zoveel doelpunten van zijn club betrokken als Suarez.
 
De aanvaller wist tijdens het eerste duel van de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax echter niet zijn stempel te drukken. Siem de Jong deed dat wel. Door twee treffers van de aanvallende middenvelder hebben de Amsterdammers een goede uitgangspositie voor de tweede wedstrijd tegen Feyenoord van aanstaande donderdag in De Kuip.
 
Getuige de veertien opeenvolgende overwinningen in competitieverband zit het met de vorm van de Amsterdammers wel goed, maar het zal in Rotterdam de vraag zijn hoe zij om zullen gaan met enerzijds de teleurstelling van het mislopen van de landstitel en anderzijds een vol Feijenoord Stadion waar louter supporters van de thuisclub aanwezig zullen zijn.
 
Feyenoord – Ajax
Donderdag 6 mei om 18.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; El Ahmadi, Tomasson, Fer; Wijnaldum, Makaay en Bruins.
Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Zeeuw, Enoh, Siem de Jong, Emanuelson; Pantelic en Suarez.
 
STATISTIEKEN
THUIS
31/10/2010 Feyenoord – Ajax 1-1
21/08/2009 Feyenoord – Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord – Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord – Ajax 0-4
05/02/2006 Feyenoord – Ajax 3-2
 
UIT
24/04/2010 Ajax – Feyenoord 2-0
01/11/2009 Ajax – Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax – Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax – Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax – Feyenoord 4-1