Feyenoord besluit seizoen met oefenzege in Alblasserdam

Feyenoord heeft donderdagavond het seizoen 2009/2010 afgesloten met een 1-5 overwinning op vv Alblasserdam. Roy Makaay, die na afloop van de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen al afscheid had genomen als profvoetballer, speelde op sportpark Souburgh de laatste wedstrijd uit zijn carrière. Bruno Martins Indi en Shabir Isoufi, die het afgelopen seizoen voor Feyenoord onder 19 uitkwamen, maakten als invaller hun debuut in Feyenoord één.
Alblasserdam kwam de eerste helft op eigen veld prima voor de dag. De ploeg van trainer Cees Spaans, die in het seizoen 1982/1983 één officiële wedstrijd speelde voor Feyenoord, liet bij vlagen aardige combinaties zien en wist zelfs verschillende prima kansen te creëren.

De grootste was tien minuten voor tijd voor Jhon van Krimpen, die vanaf de linkerkant van het strafschopgebied vrij op het doel van Rob van Dijk af kwam. Hij passeerde vervolgens de doelman met een laag schot, maar zag zijn bal van de lijn gered worden door Kevin Hofland.

Tegen die tijd was Feyenoord al op voorsprong gekomen. De Rotterdammers hadden de eerste helft op sportpark Souburgh het beste van het spel, maar waren slordig in de eindfase. Totdat Jonathan De Guzman de score na ruim een halfuur spelen opende, was Feyenoord zodoende niet veel verder gekomen dan verschillende afstandschoten.

Dat Feyenoord toch met een voorsprong de rust in ging was mede te danken aan een fraaie voorzet van Tim de Cler. De verdediger vond vanaf de achterlijn de vrijstaande De Guzman, die prima binnenkopte. Krap tien minuten later leek Roy Makaay de marge te verdubbelen, maar de spits raakte met een laag schot de paal.

De tweede helft kwam Feyenoord een stuk sterker uit de kleedkamer, wat zich ook vertaalde in een snel doelpunt. De Rotterdammers verdienden kort na rust een hoekschop, die uit de kluts door Kevin Hofland binnen geschoten werd.

Het was het startschot voor een helft waarin Alblasserdam ver terug werd gedrongen en nauwelijks nog over de middellijn kwam. Feyenoord bleef daarbij veelvuldig de flanken zoeken en kon op die manier uitlopen naar een comfortabele voorsprong.

Luigi Bruins vond halverwege de tweede helft met en voorzet vanaf rechts het hoofd van Jon Dahl Tomasson, die prima binnenkopte. Vijf minuten later was een soortgelijke treffer te zien, alleen kwam dit keer de assist van De Guzman, waarna Tim de Cler met zijn hoofd scoorde.

Het slotakkoord was voor De Guzman zelf, die vijf minuten voor tijd Feyenoords vijfde doelpunt liet aantekenen met een afstandschot over de grond. Twee minuten eerder had Ralf Hofwegen de eretreffer voor de thuisploeg op zijn naam gezet. De spits kopte de bal na een voorzet vanaf links via het lichaam van Darley over de doellijn.

vv Alblasserdam – Feyenoord 1-5

33’ 0-1 De Guzman
49’ 0-2 Hofland
69’ 0-3 Tomasson
74’ 0-4 De Cler
84’ 1-4 Hofwegen
86’ 1-5 De Guzman

Scheidsrechter: Makkelie

Opstelling Feyenoord: Van Dijk (46’ Darley); Landzaat, Bahia (46’ Ramsteijn), Hofland, De Cler; Van Haaren (60’ Hagary), De Guzman, Bruins; Schet (46’ Martins Indi), Makaay (57’ Isoufi) en Tomasson.