Fanshop
Fanshop

Feyenoord ontvangt ‘auti-team’ NOCKralingen

Feyenoord ontvangt aanstaande dinsdagavond, 25 mei, ruim veertig kinderen tussen de 12 en 15 jaar met een autistische stoornis. De kinderen maken deel uit van het zogenoemde ‘auti-team’ van de Rotterdamse amateurclub NOCKralingen. De ploeg is uitgenodigd om op Varkenoord een training te komen afwerken, onder leiding van verschillende trainers van de Feyenoord Academy en met medewerking van spelers van diverse jeugdelftallen.
De gasttraining is een initiatief van Feyenoords hoofd jeugdopleiding Stanley Brard. Hij zag begin dit jaar een reportage over het auti-team op het NOS journaal en belde daarop met NOCKralingen-voorzitter Wim van der Gaag om de ploeg uit te nodigen voor een training op Varkenoord. ‘Ik was onder de indruk van het item op televisie en vond dat deze jongens meer aandacht verdienden’, vertelt Brard. ‘Het zijn allemaal kinderen die graag willen voetballen. Het is een prettig dat wij daar als Feyenoord aan kunnen meewerken.’

Het autistenteam van NOCKralingen werd ruim drie jaar geleden opgericht. De ploeg ging van start met zes kinderen die elke dinsdagavond een uurtje konden trainen en inmiddels bestaat het team uit ruim veertig kinderen. ‘We willen hen een kans geven om te voetballen’, zegt Van der Gaag. ‘We merkten al snel dat het hen heel veel plezier gaf en dat de ouders heel enthousiast waren.’De ploeg wordt begeleid door twaalf trainers, van wie het grootste deel tevens vader is van één van de spelers. De trainingen zijn er op de eerste plaats op gericht om de kinderen het plezier in het voetballen te laten beleven, maar daarnaast wordt ook geprobeerd om hen iets bij te brengen. ‘Autistische mensen leren door veel herhaling’, vertelt Van der Gaag. ‘Daarnaast hebben ze moeite met veranderingen. Daar proberen wij bij de trainingen op allerlei manieren rekening mee te houden.’

Naar de training van aanstaande dinsdag bij Feyenoord wordt door de spelers van het auti-team en hun ouders al wekenlang uitgekeken. NOCkralingen is Amateur-partner van Feyenoord en evenals minder-valide leden van andere Amateur-partners van Feyenoord bezocht een groot deel van de ploeg op uitnodiging de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen sc Heerenveen. Dat duel maakte veel indruk. ‘Nu krijgen ze ook nog de kans om te ervaren hoe het is om bij een profclub te voetballen, dat is geweldig’, stelt Van der Gaag.

Naast NOC Kralingen zijn zo’n 200 Nederlandse amateur-voetbalverenigingen aan Feyenoord verbonden. Met deze clubs onderhoudt Feyenoord geen technische samenwerking, maar de club tracht op deze manier de breedtesport in Nederland te ondersteunen en te versterken. Het project maakt onderdeel uit van Feyenoord in de Samenleving, waaronder alle sociaal maatschappelijke projecten van Feyenoord zijn ondergebracht. Dichtbij richtte Feyenoord zich daarmee in de voorbije maanden via ‘Scoren op Zuid’ vooral op de omliggende wijken, maar in de toekomst wil de club haar activiteiten ook graag uitbreiden naar andere delen van de stad, zoals bijvoorbeeld Kralingen-Crooswijk, de deelgemeente waaruit NOCKralingen afkomstig is.

Aan de training van aanstaande dinsdag zal een groot deel van de spelers van Feyenoord onder 15 en Onder 14 meewerken. ‘De bedoeling is dat zij allemaal als begeleider van een speler van het ‘auti-team’ gaan fungeren’, zegt Brard.

De training op Varkenoord begint dinsdag om 19.00 uur. Na afloop wordt er met alle deelnemers een groepsfoto gemaakt.