Feyenoord O/17 op koers voor halve finales Eurovoetbal

Feyenoord O/17 begint zondag als nummer twee aan de laatste groepswedstrijd van het internationale jeugdtoernooi Eurovoetbal en heeft zodoende plaatsing voor de halve finales volledig in eigen hand. De ploeg van trainer Cor Adriaanse kwam zaterdag drie keer in actie en met achtereenvolgens 1.FC Köln (2-2), AZ (0-0) en Real Madrid (2-2) werden de punten gedeeld. Zondagochtend sluiten de Rotterdammers de groepsfase af met een duel met Ajax B1, dat al zeker is van een plaats in de halve finales.

Feyenoord O/14 plaatste zich zaterdag op haar beurt voor de kwartfinales van het door Paris Saint-Germain georganiseerde internationale jeugdtoernooi. In Parijs speelde de ploeg van trainer Rob Kurvers in de groepsfase gelijk tegen Spartak Moskou (1-1) en won het van Saint-Etienne (1-0) en Caen (2-1), waardoor een plaats bij de laatste acht zeker is.

Feyenoord O/17 speelt drie keer gelijks tijdens tweede dag
‘We noemen dit onderling al gekscherend het toernooi van de kansen’, zei Adriaanse na afloop van de tweede toernooidag. Van de gemiste kansen dan, want zijn ploeg kwam tegen 1.FC Köln en Real Madrid keer op keer alleen voor de keeper, maar sleepte beide duels pas in de laatste tien minuten een gelijkspel uit het vuur. Zowel tegen de Duitsers als de Spanjaarden kwamen de Rotterdammers al na drie minuten op voorsprong, maar gaven die nog voor de rust uit handen.

‘Daardoor zijn we die duels in de tweede helft meer risico gaan nemen door een aanvaller in te brengen voor een verdediger’, zei Adriaanse. Dit sorteerde effect, want Feyenoord sneed steeds vaker door de defensie van haar tegenstander. Ondanks dat de Rotterdammers beide wedstrijden wel vijf keer alleen voor de keeper kwamen, wist het slechts nog maar een keer te scoren.

‘Tegen Madrid kregen we levensgrote kansen, maar was Real in de counter ook erg gevaarlijk’, zei Adriaanse. ‘Uiteindelijk moesten we blij zijn met een gelijkspel, maar eigenlijk hadden we die wedstrijd moeten winnen.’ Het duel met AZ B1 verdiende geen winnaar, doordat beide ploegen nauwelijks gevaarlijk werden. Die wedstrijd eindigde dan ook in 0-0.

Feyenoord O/17 – 1.FC Köln 2-2

3’ 1-0 Blij
7’ 1-1
25’ 1-2
40’ 2-2 J. Steenvoorden

Feyenoord O/17 – AZ 0-0

Feyenoord O/17 – Real Madrid 2-2

3’ 1-0 Achahbar
5’ 1-1
12’ 1-2
42’ 2-2 Manu

Feyenoord O/14 ongeslagen naar kwartfinales in Parijs
Het toernooi in Parijs begon spectaculair voor Feyenoord O/14, want na drie minuten in de eerste wedstrijd stond het tegen Spartak Moskou al 1-1. De Rotterdammers kwamen na twee minuten op achterstand, maar lieten vervolgens zien in zijn geheel niet onder te doen voor de Russen. Djazz Manusama rondde een minuut later een schitterende aanval over meerdere schijven af, waardoor de stand weer in evenwicht was. Doordat de ploeg van Kurvers vervolgens ondanks goed voetbal en een aantal grote kansen niet meer scoorde, was 1-1 uiteindelijk ook de eindstand.

Tegen het einde van de eerste helft van het duel met Saint-Etienne was het Robbie Lenzini die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, na goed voorbereidend werk van Ackeo Liefden. Lenzini nam de voorzet met zijn knie aan en haalde vervolgens ineens uit. De bal eindigde hard in de bovenhoek, waardoor de Franse doelman kansloos was. ‘Vervolgens werd het een strijd op leven en dood, in de goede zin van het woord’, zei Kurvers. ‘Het was mooi om te zien dat de jongens stand wisten te houden.’

Feyenoord sloot de groepsfase af met een wedstrijd tegen Caen, een duel dat na een rustig begin door een warrig fluitende arbiter steeds grimmiger werd. Kort na de rust zette Manusama na een steekbal van Ali Ulusoy de Rotterdammers op voorsprong, waarna snel daarna Ulusoy zelf voor de 2-0 zorgde. Bij deze treffer werd hij bediend door Liefden.

Kurvers keek na de eerste toernooidag uiterst tevreden terug. ‘We hebben gespeeld tegen grote tegenstanders uit het buitenland en hebben te maken gekregen met verschillende speelstijlen’, zei de oefenmeester. ‘Stijlen die we in Nederland niet gewend zijn. Wij willen alles mooi doen, maar vandaag golden er andere wetten. Voor onze jongens is dat een goede leerschool.’

Feyenoord O/14 – Spartak Moskou 1-1

2’ 0-1
3’ 1-1 Manusama

Feyenoord O/14 – Saint-Etienne 1-0

12’ 1-0 Lenzini

Feyenoord O/14 – Caen 2-1

17’ 1-0 Manusama
23’ 2-0 Ulusoy
25’ 2-1 (strafschop)