Fanshop
Fanshop

Dertien (oud-)Feyenoorders actief op WK

Op het komende wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, dat op 11 juni van start gaat, zijn in totaal dertien spelers en trainers met een verleden bij Feyenoord actief. Naast de huidige Feyenoorders Giovanni van Bronckhorst en Jon Dahl Tomasson hebben nog elf deelnemers een verleden in De Kuip. Een overzicht.
Australië (Groep D)
Brett Holman
Aantal interlands: 31
Aantal doelpunten: 2
Huidige club: AZ
Brett Holman maakte in 2002 de overstap van Parramatta Power naar Feyenoord en werd direct verhuurd aan Excelsior. De aanvaller speelde uiteindelijk vier seizoenen op Woudestein, voordat hij medio 2006 de overstap maakte naar NEC. Tot een officieel debuut bij Feyenoord kwam het zodoende nooit.
 
Brett Emerton
Aantal interlands: 72
Aantal doelpunten: 17
Huidige club: Blackburn Rovers (Eng)
Brett Emerton kwam in 2000 naar Feyenoord. In drie seizoenen bij de Rotterdammers speelde de fysiek sterke verdediger 92 competitiewedstrijden, waarin hij elf maal wist te scoren. Zijn grootste succes beleefde hij in 2002 toen hij met Feyenoord de UEFA Cup won.
 
Pim Verbeek (Bondscoach)
Pim Verbeek was pas 33 toen hij in 1989 hoofdtrainer van Feyenoord werd. Het was voor beide partijen een weinig succesvolle periode. Na vijf wedstrijden stonden de Rotterdammers troosteloos onderaan en Verbeek kreeg daarom ‘supervisie’ van de Zweed Gunder Bengtsson. In maart 1991 vertrok het tweemanschap bij Feyenoord.
 
Brazilië (Groep G)
Michel Bastos
Aantal interlands: 4
Aantal doelpunten: 1
Huidige club: Olympique Lyon (Fra)
Michel Bastos tekende in 2002 een contract bij Feyenoord, waarbij overeengekomen werd dat de verdediger direct voor Excelsior zou gaan spelen. Zijn verblijf bij die club beperkte zich tot één seizoen waarin hij 28 eredivisiewedstrijden speelde, voordat hij terugkeerde naar Brazilië.
 
Denemarken (Groep E)
Jon Dahl Tomasson
Aantal interlands: 109
Aantal doelpunten: 51
Huidige club: Feyenoord
Jon Dahl Tomasson is bezig aan zijn tweede periode bij Feyenoord. Hij was een van de dragende spelers onder de landstitel van 1999 en de UEFA Cupwinst van 2002, voordat hij zijn carrière vervolgde bij AC Milan. In 2008 keerde hij terug naar Rotterdam. Tomasson heeft al bijna 160 eredivisiewedstrijden voor Feyenoord achter zijn naam.
 
Patrick Mtiliga
Aantal interlands: 3
Aantal doelpunten: 0
Huidige club: Malaga (Spa)
Patrick Mtiliga werd in 1999 door Feyenoord weggeplukt bij het Deense B93. De eerste viereneenhalf jaar in Nederland speelde Mtiliga als linkshalf voor Excelsior. Daarna haalde Bert van Marwijk hem naar Feyenoord om de problemen op de linksbackplaats op te lossen. In totaal speelde de Deen 22 competitiewedstrijden voor Feyenoord.
 
Griekenland (Groep B)
Angelos Charisteas
Aantal interlands: 84
Aantal doelpunten: 24
Huidige club: 1. FC Nürnberg
Angelos Charisteas maakte in de zomer van 2006 de overstap van Ajax naar Feyenoord. In Rotterdam speelde hij in één 28 competitiewedstrijden waarin hij negen doelpunten maakte, voordat hij vertrok naar zijn huidige club 1. FC Nürnberg.
 
Ivoorkust (Groep G)
Salomon Kalou
Aantal interlands: 31
Aantal doelpunten: 10
Huidige club: Chelsea (Eng)
Salomon Kalou kwam in 2003 op voorspraak van zijn broer Bonaventure naar Rotterdam en werd kort na zijn debuut voor een half jaar uitgeleend aan Excelsior. Na zijn terugkeer bij Feyenoord in de zomer van 2004 ontwikkelde Kalou zich in zeer hoog tempo tot een van de meest veelbelovende aanvallers van het Europese voetbal, waarna hij in 2006 vertrok naar Chelsea.
 
Nederland (Groep E)
Giovanni van Bronckhorst
Aantal interlands: 98
Aantal doelpunten: 5
Huidige club: Feyenoord
Giovanni van Bronckhorst zet na het WK in Zuid-Afrika een punt achter zijn actieve carrière. De aanvoerder van Oranje speelde in de periodes 1993-1998 en 2007-2010 liefst 187 competitiewedstrijden voor Feyenoord, de club waarmee hij in 2008 de KNVB beker won.
 
Dirk Kuyt
Aantal interlands: 62
Aantal doelpunten: 15
Huidige club: Liverpool FC (Eng)
Dirk Kuyt ontwikkelde zich tussen 2003 en 2006 tot een zeer geliefde speler onder supporters. De aanvaller maakte in drie seizoenen in totaal 71 competitiedoelpunten, voordat hij de overstap maakte naar zijn droomclub Liverpool FC.
 
Robin van Persie
Aantal interlands: 43
Aantal doelpunten: 17
Huidige club: Arsenal (Eng)
Robin van Persie debuteerde in het seizoen 2001-2002 in het eerste van Feyenoord. Daarvoor speelde hij voor de jeugdelftallen van Feyenoord en Excelsior. De aanvaller speelde drie seizoenen in Feyenoord één, met als absolute hoogtepunt het winnen van de UEFA Cup in 2002.
 
Bert van Marwijk (bondscoach)
Bert van Marwijk werd tussen 2000 en 2004 de langstzittende trainer van Feyenoord ooit. In die periode loodste hij Feyenoord naar de UEFA Cup (2002). In 2007 keer Van Marwijk terug bij Feyenoord, waar hij een seizoen later met winst van de KNVB beker afscheid nam om bondscoach te worden.
 
Servië (Groep D)
Danko Lazovic
Aantal interlands: 36
Aantal doelpunten: 10
Huidige club: Zenit St. Petersburg (Rus)
Danko Lazovic werd door Feyenoord in 2003 overgenomen van het Servische Partizan Belgrado. De spits slaagde er mede door de aanwezigheid van Dirk Kuyt nooit in onomstreden te worden in De Kuip. Na drie seizoenen in Rotterdam, waarvan hij er één verhuurd werd aan Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado, verkaste hij naar Vitesse.