Fanshop
Fanshop

Van Bronckhorst viert jubileum tegen Denen

Giovanni van Bronckhorst heeft maandagmiddag in Johannesburg een schitterende mijlpaal bereikt. De aanvoerder van het Nederlands elftal speelde op het WK tegen Denemarken de honderdste interland van zijn carrière. Het jubileumduel van Van Bronckhorst eindigde in een 2-0 overwinning voor het Nederlands elftal door een eigen doelpunt van de Denen kort na de rust en een treffer van oud-Feyenoorder Dirk Kuyt in de slotfase.
De door Feyenoord opgeleide voetballer debuteerde op 31 augustus 1996 in een thuisduel met toenmalig wereldkampioen Brazilië in het Nederlands elftal. De destijds 21-jarige Van Bronckhorst speelde tijdens zijn vuurdoop in Oranje direct de volledige negentig minuten.

Van Bronckhorst bleef na zijn debuut deel uitmaken van de selectie van het Nederlands elftal, maar moest aanvankelijk op het middenveld spelers als Philip Cocu en Edgar Davids voor zich dulden. De Feyenoorder was erbij toen Oranje in 1998 in Frankrijk reikte tot de halve finales van het WK, maar kwam zelf geen minuut in actie tijdens de eindronde.

De interlandcarrière van Van Bronckhorst nam pas een vlucht in 1999 onder de nieuwe bondscoach Frank Rijkaard. De oefenmeester liet Van Bronckhorst een linie zakken en stelde hem op als linksback. Het bleek een gouden greep, want de Rotterdammer zou in de ruim tien jaar die volgden van iedere bondscoach het volledige vertrouwen genieten als linkervleugelverdediger en kon zodoende uitgroeien tot de meest ervaren international in de spelersgroep die deze zomer in Zuid-Afrika strijdt om de wereldtitel.

Spelen op een eindronde is Van Bronckhorst niet vreemd. De aanvoerder van Oranje speelde maandagmiddag tegen Denemarken zijn vierde wedstrijd op een mondiale eindronde en was daarnaast liefst elf keer van de partij tijdens wedstrijden die het Nederlands elftal speelde op Europese kampioenschappen.

Slechts drie spelers kwamen vaker uit voor het Nederlands elftal dan Van Bronckhorst. Edwin van der Sar (130 interlands) en Frank de Boer (112 interlands) zijn door de na het WK met profvoetbal stoppende international niet meer te achterhalen, maar Phillip Cocu (101 interlands) zal zich tijdens het WK waarschijnlijk voorbij gestreefd zien gaan worden door Van Bronckhorst.

Foto's/Pictures: Fifa.com