Feyenoord overtuigt bij eerste krachtmeting

Feyenoord heeft een overtuigende zege geboekt bij de eerste krachtmeting in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het naar de Topklasse gepromoveerde VVSB werd in Noordwijkerhout met 0-10 verslagen. Ruben Schaken maakte bij zijn officieuze debuut drie doelpunten, terwijl Georginio Wijnaldum en Kamohelo Mokotjo ieder twee treffers voor hun rekening namen. De overige doelpunten kwamen op naam van Karim El Ahmadi, Jerson Cabral en Luc Castaignos. Naast Schaken maakten ook Cabral, Mokotjo en Adil Auassar hun officieuze debuut voor Feyenoord.
Terwijl Giovanni van Bronckhorst duizenden kilometers van huis in Zuid-Afrika nog nagenoot van de overwinning met het Nederlands elftal op Brazilië in de kwartfinale van het WK, stond voor Feyenoord in Noordwijkerhout de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding op het programma.

De ploeg van trainer Mario Been wist vanaf de eerste minuut te overtuigen tegen VVSB, dat vanaf dit seizoen in de Topklasse uitkomt. Hoewel bij de Rotterdammers drie spelers hun officieuze debuut maakten, presenteerde Feyenoord zich als een goed ingespeelde ploeg die bij vlagen knappe combinaties op de mat legde.

Voor het eerste doelpunt moesten de toeschouwers op sportpark De Boekhorst nog twintig minuten wachten, maar nadat Karim El Ahmadi na een prima steekpass van Adil Auassar vrij voor doelman Marc Hogervorst kwam en beheerst afrondde, was het verzet van de thuisploeg gebroken.

Feyenoord kon tot de rust uitlopen naar een comfortabele 0-6 voorsprong, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor Wijnaldum. De jeugdinternational begon op zijn geliefde positie achter de spits en scoorde twee keer en gaf één assist.

Na een halfuur spelen kreeg Wijnaldum de bal op een presenteerblaadje aangereikt, na een fraaie actie van Cabral. De 19-jarige linksbuiten had een paar minuten eerder zelf de 0-2 binnen geschoten, nadat hij vrij op het doel van Hogervorst af mocht.

Krap tien minuten voor rust volgde de tweede treffer van Wijnaldum, die dit keer door de veelvuldig opkomende Tim de Cler in stelling was gebracht. Op slag van rust leverde Wijnaldum zelf de assist bij het mooiste doelpunt van de eerste helft, die over meerdere schijven tot stand kwam en eindigde met een schuiver van Schaken. De rappe rechtsbuiten had drie minuten eerder de doelman gepasseerd na een fraaie dieptepass van El Ahmadi.

Na rust had het elftal van Feyenoord, dat op zes posities gewijzigd was ten opzichte van de eerste helft, het iets lastiger met VVSB. De thuisploeg liet zich meer inzakken, terwijl het tempo bij de Rotterdammers wat omlaag ging.

Desondanks wist Feyenoord ook de tweede helft nog vier doelpunten te maken. Mokotjo en Castaignos deden dit beiden vanaf kort voor het doel op aangeven van Diego Biseswar. Een kwartier voor tijd maakte Schaken met een gelukje zijn derde doelpunt van de middag, door via een verdediger binnen te schieten.

Het slotakkoord was voor Mokotjo, die van afstand de doelman klopte en Feyenoord zo in de dubbele cijfers schoot.

VVSB – Feyenoord 0-10

21’ 0-1 El Ahmadi
27’ 0-2 Cabral
30’ 0-3 Wijnaldum
38’ 0-4 Wijnaldum
43’ 0-5 Schaken
45’ 0-6 Schaken
57’ 0-7 Mokotjo
70’ 0-8 Castaignos
78’ 0-9 Schaken
85’ 0-10 Mokotjo

Scheidsrechter: Vink

Opstelling Feyenoord:
Eerste helft:
Darley; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi, Wijnaldum, Auassar; Schaken, Castaignos en Cabral.
Tweede helft: Darley; Leerdam, Vlaar, Hofland, Martins Indi; Van Haaren, Bruins, Mokotjo; Schaken, Castaignos en Biseswar.