Bruins op schot bij ruime zege in Voorschoten

Fedor Smolov heeft dinsdag zijn officieuze debuut in het eerste van Feyenoord opgeluisterd met twee doelpunten. De Russische aanvaller, die de afgelopen dagen ter kennismaking meetrainde met de selectie, kwam de eerste helft in actie tegen Voorschoten ’97 en maakte twee fraaie treffers. Feyenoord was uiteindelijk met 0-11 te sterk voor de amateurs. Luigi Bruins nam zes doelpunten voor zijn rekening. Ron Vlaar moest na ruim een halfuur spelen naar de kant vanwege last aan zijn hamstring.

Zo soepel als Feyenoord afgelopen zaterdag in de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tot scoren wist te komen, zo moeizaam ging dat in de eerste helft van het duel met Voorschoten ’97. De ploeg van trainer Mario Been had weliswaar veruit het meeste balbezit en speelde vrijwel uitsluitend op de helft van de tegenstander, maar was minder doeltreffend dan drie dagen eerder.

De Rus Fedor Smolov toonde zich de gevaarlijkste man bij Feyenoord. De aanvaller, die voor een kennismaking een paar dagen in Rotterdam verblijft, maakte indruk met zijn fluwelen techniek en sterke schot. Het leverde tot de rust twee doelpunten op van de nieuweling.

Beide treffers kwamen op vrijwel identieke wijze tot stand. Smolov werd tweemaal door Wijnaldum aangespeeld in het strafschopgebied, waarna de Rus met een kort en geplaatst schot de keeper wist te verschalken. Wijnaldum zelf had na een kwartier spelen de score geopend met een schot uit de rebound, nadat een afstandschot van Smolov was weggewerkt door een verdediger.

Na rust was het eerste zaterdagelftal van Voorschoten vervangen door de selectie van de zondagafdeling, terwijl in de ploeg van Feyenoord zeven nieuwe gezichten te zien waren. Zij voerden het tempo flink op ten opzichte van de eerste helft, waarna de score in hoog tempo uitgebreid kon worden.

Voorschoten, dat in de eerste helft nog twee kansjes had gehad via Remco Dubbeling, kwam nauwelijks nog van eigen helft af en moest toezien hoe achtereenvolgens Diego Biseswar (voorzet Ruben Schaken) en Luigi Bruins (voorzet Jerson Cabral) de marge vergrootten tot vijf.

Bruins nam vervolgens na ruim een uur spelen plaats achter een vrije trap vanaf een meter of achttien, die hij onberispelijk binnen schoot. Ricky van Haaren evenaarde dat kunstje zeven minuten later, toen hij vanuit een vrije trap uit vrijwel identieke positie de 0-7 op het scorebord zette.

In het laatste kwartier was het verzet van de thuisploeg geheel gebroken en kon Feyenoord zonder veel problemen uitlopen naar de dubbele cijfers. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Luigi Bruins, die in vijftien minuten tijd nog eens vier doelpunten wist te maken.

Voorschoten ’97 – Feyenoord 0-11

16’ 0-1 Wijnaldum
31’ 0-2 Smolov
36 0-3 Smolov
54’ 0-4 Biseswar
59’ 0-5 Bruins
63’ 0-6 Bruins
70’ 0-7 Van Haaren
74’ 0-8 Bruins
78’ 0-9 Bruins
83’ 0-10 Bruins
85’ 0-11 Bruins

Scheidsrechter: Makkelie

Toeschouwers: 2.000

Opstelling Feyenoord:
Eerste helft:
Mulder; De Vrij, Vlaar (34’ Bahia), Hofland, Martins Indi; El Ahmadi, Smolov, Mokotjo; Wijnaldum, Castaignos en Biseswar.
Tweede helft: Mulder; Leerdam, Bahia, Hofland, De Cler; Van Haaren, Bruins, Auassar; Schaken, Biseswar en Cabral.