Fanshop
Fanshop

Van Bronckhorst beëindigt loopbaan als vice-wereldkampioen

Giovanni van Bronckhorst heeft zondagavond in Johannesburg zijn imposante loopbaan als profvoetballer op het allerhoogste podium afgesloten. De aanvoerder van Oranje was met het Nederlands elftal in de finale van het Wereldkampioenschap uiteindelijk niet opgewassen tegen regerend Europees kampioen Spanje, dat met 1-0 na verlenging te sterk was maar kan als vice-wereldkampioen terugkijken op een voortreffelijk toernooi. De Feyenoorder speelde een ijzersterk WK en zorgde met een daverende knal in de gewonnen halve eindstrijd tegen Uruguay voor de openingstreffer en hét doelpunt van het toernooi.
De verloren eindstrijd tegen Spanje betekende tevens de laatste officiële wedstrijd voor Giovanni van Bronckhorst uit zijn carrière. De aanvoerder van Oranje speelde tijdens zijn carrière 106 interlands en bereikte daarmee de derde positie op de lijst van recordinternationals aller tijden. 46 van die interlands speelde hij in dienst van Feyenoord. Van Bronckhorst droeg in totaal 33 keer de aanvoerdersband van Oranje.

Giovanni van Bronckhorst maakte op 6 maart 1994 zijn debuut in het betaalde voetbal bij RKC, de club waar hij in de tweede helft van het seizoen 1993/1994 door Feyenoord aan verhuurd was. Op 21 september 1994 speelde hij zijn eerste competitiewedstrijd voor Feyenoord, uit tegen sc Heerenveen. Tussen 1994 en 1998 speelde de Rotterdammer in totaal 109 competitieduels voor Feyenoord, de club waar hij vanaf zijn zevende jaar speelde.

In 1998 maakte Van Bronckhorst de overstap naar Glasgow Rangers, waar hij in drie seizoenen tijd onder meer twee keer kampioen werd en tweemaal de Schotse FA Cup won. In 2001 verhuisde Van Bronckhorst naar Arsenal, waar hij een jaar later kampioen van Engeland werd. Ook won hij tijdens zijn tweejarige verblijf twee keer de Engelse FA Cup.

In 2003 haalde trainer Frank Rijkaard de verdediger naar FC Barcelona, de club waar Van Bronckhorst met het winnen van de Champions League in 2006 het grootste succes uit zijn carrière boekte. In Spanje mocht hij bovendien twee landstitels aan zijn palmares toevoegen.

Van Bronckhorst keerde in 2007 terug bij Feyenoord. Hij speelde uiteindelijk als aanvoerder nog drie seizoenen in De Kuip, met het winnen van de KNVB beker in 2008 als grootste succes. Kort voor het WK in Zuid-Afrika maakte Van Bronckhorst bekend dat hij na afloop van het mondiale toernooi een punt achter zijn actieve carrière zou zetten.

Op 25 juli speelt Van Bronckhorst zijn afscheidswedstrijd bij Feyenoord in De Kuip tegen Real Mallorca. De oer-Feyenoorder hoopt dit seizoen zijn trainersdiploma te halen en zal als assistent-trainer mee gaan lopen bij zowel de Feyenoord-selectie als Jong Oranje.