Fanshop
Fanshop

Giovanni van Bronckhorst en Bert van Marwijk geridderd

Giovanni van Bronckhorst en Bert van Marwijk zijn dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De aanvoerder van Oranje en Feyenoord en de bondscoach kregen de versierselen behorende bij de ridderorde dinsdag namens Koningin Beatrix opgespeld door demissionair minister Ab Klink van Sport tijdens de huldiging van het elftal in het Catshuis in Den Haag. Giovanni van Bronckhorst was blij met de onderscheiding. 'Nu zijn we nog een beetje teleurgesteld, maar ik denk dat we over een tijdje met een grote glimlach hieraan terugdenken', zei de Feyenoorder die op 25 juli in De Kuip officieel afscheid neemt.
Tijdens de huldiging prees demissionair minister-president Jan Peter Balkende de teamgeest van het Nederlands elftal: 'Dit Nederlands elftal was een elftal in balans. Een sterk elftal. Mentaal en fysiek. Het was een team. Hecht en harmonieus. Het was een gedisciplineerd collectief met een missie. Vol veerkracht, vechtlust en vertrouwen.' De premier noemde het optreden van Oranje in Zuid-Afrika een inspiratiebron. 'Want kijk hoe ver deze mentaliteit ons heeft gebracht. Dat is een groot compliment waard. Aan de spelers, maar zeker ook aan de staf onder leiding van Bert van Marwijk. Oranje was één, maar Nederland stond ook als één man achter Oranje. Het voetbal werd meer dan ooit tevoren samen beleefd door de supporters. Als collectief. Als team.'

Demissionair minister Ab Klink (Sport), die de lintjes mocht uitreiken, prees bondscoach Bert van Marwijk - Feyenoords langst dienende trainer - als 'peoplesmanager'. Van Marwijk liet weten 'sprakeloos' te zijn.