Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Been: ‘Had Gio er graag nog een jaar bij gehad’

Mario Been was de afgelopen dagen aangenaam verrast door de fitte indruk die Giovanni van Bronckhorst maakte op het trainingsveld van Feyenoord. Hoewel zijn ploeg al weken in voorbereiding is, sloot de 106-voudig international zonder enige problemen aan bij de groep om nog een paar dagen mee te trainen richting zijn afscheidswedstrijd van aanstaande zondag tegen Real Mallorca. ‘Niet voor niets was hij tijdens het WK de fitste speler van Oranje’, zei Been vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Het is jammer dat hij gaat stoppen, ik had hem er graag nog een jaar bij gehad.’
Been deed tijdens het afgelopen WK zelfs nog een laatste poging om Van Bronckhorst over te halen om toch door te gaan, door hem in een sms te vragen om ‘net zoals Heintje Davids’ terug te komen op zijn beslissing. Van Bronckhorst voelde zich gevleid door het verzoek van de trainer, maar twijfelde niet meer. Zijn besluit om te stoppen staat vast.
 
Zondag staat de wedstrijd tegen Real Mallorca in het teken van het afscheid van Van Bronckhorst, die als aanvoerder op eigen verzoek als linkermiddenvelder speelt. Bovendien is de officiële openingswedstrijd in De Kuip de eerste echte test voor Feyenoord in de voorbereiding.
 
Been is zodoende benieuwd naar de presentatie van zijn ploeg. ‘Het ziet er goed uit, iedereen in de groep is heel gretig’, vertelde de trainer. ‘We zijn natuurlijk veel ervaring kwijtgeraakt, dus dat betekent dat andere spelers leiding in het veld moeten geven. Jonge spelers zullen verantwoordelijkheid moeten gaan nemen, dat is een leuk proces. Het niveau op de trainingen is minstens gelijkwaardig als vorig seizoen, maar ik ben heel nieuwsgierig hoe dat in grote wedstrijden eruit ziet.’
 
Michael Lumb en Fedor Smolov zullen zondag na rust debuteren in De Kuip. Smolov meldde zich vrijdag bij Feyenoord, nadat hij de afgelopen weken in Rusland verbleef in afwachting van een verblijfsvergunning. Been: ‘Smolov en Lumb zijn aanwinsten voor het Nederlandse voetbal.’
 
DE TEGENSTANDER

Real Mallorca krijgt niet de beloning voor het sportief gezien uitstekend verlopen afgelopen seizoen. De Spaanse ploeg streed lange tijd mee om een plaats in de voorronde van de Champions League, maar liep die tegen het einde van de competitie net mis. Als troostprijs kwalificeerde Mallorca zich met een vijfde plaats wel voor de Europa League, maar vanwege grote financiële problemen bij de club heeft de UEFA afgelopen week de beslissing genomen Mallorca niet toe te laten tot het Europese toernooi. Een besluit waartegen Mallorca in beroep is gegaan, maar vooralsnog kunnen de Spanjaarden zich volledig richten op de competitie en het nationale bekertoernooi.
 
De voorlopige uitsluiting is een grote domper voor de Spanjaarden, die vanwege de financiële problemen eerder hun succescoach Gregorio Manzano al niet wisten te behouden. De trainer was sinds 2007 in dienst, maar Mallorca kon na het recente succes en het uitblijven van de inkomsten uit de Champions League niet voldoen aan de salariseisen van de 54-jarige Spanjaard.
 
Bij de pakken neerzitten deed Mallorca niet, want in Michael Laudrup vond het al snel een opvolger met aanzien. De voormalige Deense topvoetballer was als coach al succesvol in Spanje bij Getafe en hoopt daaraan na een teleurstellende periode aan het roer bij Spartak Moskou een passend vervolg te geven.
 
Het zal voor Laudrup moeilijk worden de prestaties van zijn voorganger te overtreffen, maar met Jonathan De Guzman lijkt hij er in elk geval een talentvolle voetballer bij te krijgen. De oud-Feyenoorder weet zich in de belangstelling van meerdere Europese clubs, maar was aan het eind van deze week het dichtst bij een overgang naar Real Mallorca, dat eerder deze week met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Zwolle.
 
Mocht de vrije transfer van De Guzman voor zondag doorgang vinden, dan krijgt het duel tussen Feyenoord en de Spanjaarden naast het afscheid van Giovanni van Bronckhorst nóg een bijzonder tintje. De van origine Canadese middenvelder speelde immers tien jaar voor Feyenoord.
 
Feyenoord – Real Mallorca
Zondag 25 juli 2010 om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Janssen
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Fernández, Vlaar, Bahia, De Cler; Fer, Bruins, Van Bronckhorst; Schaken, Wijnaldum en Biseswar.
Real Mallorca: Tomeu Nadal; Josemi, Nunes, Martí Crespí, Ayoze; Martí, Pina, Keita, Nsue; Víctor en Sergi.