Benfica te sterk voor Feyenoord bij start Guadiana Cup

Feyenoord is vrijdag het toernooi om de Guadiana Cup begonnen met een nederlaag. De Rotterdammers gingen tegen Benfica met een voorsprong de rust in via een doelpunt van Fedor Smolov, maar waren de tweede helft niet opgewassen tegen de Portugese landskampioen. Na de gelijkmaker van Cardozo kort na rust, kreeg Feyenoord in de laatste twintig minuten van de wedstrijd nog drie doelpunten te verwerken, wat een 4-1 eindstand opleverde.
Het duurde in het Estadio Municipal in het Portugese Vila Real de Santo Antonio tot een kwartier voor rust voordat Benfica de eerste serieuze mogelijkheid kreeg. David Luis schoot toen een bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied buiten bereik van doelman Erwin Mulder op de lat. In de minuut die volgde was spits Kardec dichtbij een doelpunt, toen hij een voorzet door prima ingrijpen van André Bahia niet tussen de palen kreeg.

Dat Benfica in de eerste helft zoveel moeite had om in de buurt van het doel van Mulder te komen, was kenmerkend voor het prima eerste halfuur dat Feyenoord in Portugal kende. De Rotterdammers hanteerden een hoog speltempo, hielden constant druk op de tegenstander en creëerden bovendien verschillende kansen.

Desondanks lag een forse fout in de Portugese defensie aan de basis van de openingstreffer van de Rotterdammers. Al na drie minuten in de wedstrijd zag verdediger Ruben Amorim bij een terugspeelbal Fedor Smolov over het hoofd. De Russische aanvaller, die voor het eerst bij Feyenoord in de basis begon, kon daarop in alle vrijheid op het doel van Roberto af en schoof de bal beheerst langs de keeper.

Pas tegen de rust trok de Benfica langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. De regerend landskampioen van Portugal voerde het speltempo op en creëerde via de flanken verschillende mogelijkheden, maar was niet effectief genoeg in de afwerking. Zo kreeg Fábio Coentrão na ruim een half uur een kopbal niet binnen de palen en bracht Erwin Mulder kort voor rust met een prima reflex redding op een schot van de verdediger.

Ook na rust bleef de druk van de Portugezen aanhouden, wat al snel in de tweede helft de gelijkmaker opleverde. Coentrão ontsnapte daarbij aan buitenspel en kon vanaf de achterlijn voorgeven op invaller Cardozo, die de bal alleen nog binnen hoefde te tikken.

Het was het startschot voor een attractieve fase in de wedstrijd, waarin Benfica weliswaar Feyenoord onder druk hield, maar de Rotterdammers via de counter gevaarlijk wisten te worden. Zo ging Smolov op avontuur vanaf eigen helft met een schot op de keeper als resultaat en kreeg Biseswar de grootste kans toen hij vanaf de linkerkant naar binnen trok en een gekruld schot via de keeper op de lat zag eindigen.

Feyenoord deed op die manier niet onder voor de Portugezen, maar twee onoplettendheden aan Rotterdamse zijde in drie minuten tijd zorgden ervoor dat Benfica toch met een comfortabele voorsprong de slotfase inging.

Eerst kwam Ron Vlaar een teen tekort om een dieptepass vanaf het Portugese middenveld te onderscheppen, waardoor Cardozo vrij voor Mulder kwam en zijn tweede van de middag binnen schoot. Even later maakte Stefan de Vrij een overtreding even buiten het zestienmetergebied, wat Benfica een vrije trap opleverde die invaller Felipe Menezes met een schuiver achter Mulder schoot.

Kort voor tijd werd de eindstand bepaald door Ruben Amorim, die daarmee zijn fout in de eerste helft goed maakte. De verdediger schoot kort voor het doel van Mulder uit de draai de 4-1 binnen.

Benfica – Feyenoord 4-1

3’ 0-1 Smolov
50’ 1-1 Cardozo
72’ 2-1 Cardozo
75’ 3-1 Menezes
85’ 4-1 Amorim

Scheidsrechter: Duarte Gomes

Geel: -

Benfica:
Roberto; Amorim, David Luis, Sidnei (77’ Luisão), Fábio Coentrão; Peixoto (65’ Felipe Menezes), Javi Garcia (46’ Airton), Aimar (46’ Jara); Carlos Martins (46’ Ramires), Saviola (77’ Luis Felipe); Kardec (46’ Cardozo).
Feyenoord: Mulder; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi (76’ Van Haaren), Bruins (81’ Ferná, Fer; Wijnaldum, Smolov (76’ Castaignos) en Biseswar.

Bijzonderheden:
De wedstrijd werd afgesloten met een serie van vijf strafschoppen per ploeg. Benfica was in deze serie met 5-4 te sterk voor Feyenoord.