Jeugdig Feyenoord komt net te kort tegen Aston Villa

Feyenoord heeft zaterdag ook de tweede wedstrijd van het toernooi om de Guadiana Cup verloren. Het jeugdige elftal dat Mario Been het veld in had gestuurd bij Feyenoords tweede wedstrijd in twee dagen kwam net te kort tegen Aston Villa. Tot een kwartier voor tijd stond de 1-1 tussenstand op het scorebord, maar via twee tegendoelpunten in vijf minuten tijd werd de eindstand op 3-1 bepaald. Luc Castaignos maakte na een kwartier spelen het enige doelpunt voor Feyenoord. Dani Fernández moest een kwartier voor tijd geblesseerd naar de kant.
Zo vroeg als Feyenoord vrijdagavond op voorsprong kwam tegen Benfica, zo snel keken de Rotterdammers een dag later tegen een achterstand aan in het duel met Aston Villa. Kamohelo Mokotjo kreeg na vijf minuten spelen een ingooi op het middenveld niet onder controle, waarna Marc Albrighton in balbezit kwam. De middenvelder stoomde op en schoot de bal vervolgens vanaf grote afstand onhoudbaar in de kruising.

Ondanks de tegenslag bewaarde de jeugdige ploeg van Mario Been de rust en ging in het vervolg van de eerste helft geduldig maar met lef op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord toonde zich daarbij bijzonder effectief, want bij de eerste Rotterdamse kans van de wedstrijd was het direct raak. Matig defensief optreden van de ploeg uit de Premier League werd afgestraft, toen Ricky van Haaren met een korte pass Luc Castaignos in het strafschopgebied vond, waarna de 17-jarige spits met een snelle voetbeweging doelman Bradley Guzan passeerde.

De gelijkmaker was voor de Rotterdammers het teken om in het vervolg van de eerste helft het tempo nog iets verder op te voeren en Aston Villa steeds verder onder druk te zetten. Waar de Engelsen tot de rust niet veel verder kwamen dan een doorbraak van Stewart Downing die in de kiem werd gesmoord door Rob van Dijk, maakte Feyenoord tot de rust het meeste aanspraak op een voorsprong.

Dat had de ploeg met name te danken aan een sterke slotfase van de eerste helft, waarin Georginio Wijnaldum twee grote kansen kreeg. Eerst besloot hij een fraaie naar binnen trekkende actie met een schot op de paal, waarna hij een minuut later op aangeven van Castaignos over schoot.

Met de bekende namen John Carew, Emile Heskey en Curtis Davies als invallers in de ploeg van het team van Martin O’Neill werd de druk op het doel van Feyenoord na rust iets groter, maar grote problemen leverde dat aanvankelijk niet op voor de Rotterdamse defensie. Rob van Dijk hoefde slechts één keer in actie te komen, toen Ashley Young een vrije trap richting kruising stuurde.

Aan de andere kant van het veld was de grootste kans voor Kelvin Leerdam, die de bal na een voorzet vanaf de rechterkant van invaller Diego Biseswar op zijn hoofd kreeg, maar net naast kopte.

Dat Feyenoord desondanks de meer dan verdiende gelijke stand ruim een kwartier voor tijd uit handen gaf, was te wijten aan het matig opruimen van de bal na een vrije trap van Ashley Young. De rebound was voor Albrighton, die met een hoge voorzet Heskey in staat stelde om van dichtbij binnen te koppen.

Steve Sidwell besliste vijf minuten later de wedstrijd, toen hij in alle vrijheid vanaf ruim twintig meter van het doel mocht aanleggen en met een fraai afstandschot Van Dijk passeerde. Keeper Guzan van Aston Villa voorkwam in de slotminuut dat Mokotjo de marge niet verkleinde tot één, door een afstandschot uit zijn doel te boksen.

In de afsluitende strafschoppenserie wist Feyenoord geen revanche te nemen voor de nederlaag in de reguliere speeltijd. De serie eindigde in 4-4. Feyenoord eindigt het toernooi om de Guadiana Cup op de derde plaats. Aston Villa en Benfica bepalen zondag in een onderling duel wie winnaar wordt van het toernooi.

Feyenoord – Aston Villa 1-3

5’ 0-1 Albrighton
14’ 1-1 Castaignos
73’ 1-2 Heskey
79’ 1-3 Sidwell

Scheidsrechter: Bruno Paixão

Geel: Cabral (Feyenoord), Reo-Coker (Aston Villa)